Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ομιλία του προέδρου του Σωματείου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Βύρωνα 10-2-2015

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παραθέτουμε την ομιλία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Βύρωνα 10-2-2015

Πέντε μήνες πέρασαν από την ημέρα που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου η νέα δημοτική αρχή και δεν έχουμε δη μια ουσιαστικά διαφορετική πολιτική να ασκείται στο Δήμο. Η επανεκκίνηση και ο επανασχεδιασμός που είναι αναγκαίος ώστε να αρχίσει να υλοποιείται μια πολιτική με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών δεν διαφαίνεται ακόμη.

Με εξαίρεση την πολιτική αντίθεση στην πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου για να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την δήθεν αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων των  Ι. Δ. Α. Χρόνου την οποία στηρίξαμε ως σωματείο εργαζομένων. Δεν είδαμε καμία άλλη ουσιαστική διαφοροποίηση της δημοτικής αρχής από τη κυρίαρχη πολιτική.

Αντίθετα είδαμε πολιτικά ατοπήματα και σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία, ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης των ανέργων,  που βαφτίζει ωφελούμενους τους εργαζόμενους για να καταπατούν κάθε ένια εργατικού δικαιώματος. Να περιορίζεται στην στοιχειώδη υποχρέωση που έχει ως εργοδότης να καταβάλει την μισθοδοσία μας, χωρίς όμως να μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί να μας διασφαλίσει ούτε ένα μπουκάλι γάλα την ημέρα αφού τρεις μήνες τώρα έρχεται κατά 30% λιγότερο καθημερινά και δεν το παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται. Ενώ από χθες  σταμάτησε παντελώς η παροχή του γάλατος στους εργαζόμενους που το δικαιούνται.

Έφτασε στο σημείο μια  δημοτική αρχή που έχει αναφορά στην αριστερά του Σύριζα να καταθέτει στα δικαστήρια αντιδικία σε βάρος των εργαζομένων για το γάλα που οφείλει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Και να ζητά να μην μπορούμε να πληρωθούμε. Ζητά να αποφασίσει το δικαστήριο να απαλλάσσεται από την υποχρέωση  ο Δήμος εργοδότης να καταβάλλει το γάλα. Όταν ο Δήμος δεν το δίνει με δίκη του ευθύνη την ίδια ημέρα που ο εργαζόμενος είναι στη δουλειά του, να χάνεται, να μην το καταβάλλει την επομένη. Πρόκειται για μια απαράδεκτη αντεργατική πολιτική πράξη που χαρακτηρίζει την δημοτική αρχή έστω και εάν στη συνέχεια μετά την δυναμική αντίδραση του σωματείου ο κ. Δήμαρχος υποχρεώθηκε να στείλει νέα δήλωση προσθήκη στο δικαστήριο αναγνωρίζοντας το δίκιο του σωματείου. Σε δυο μήνες που θα γίνει γνώστη η απόφαση του δικαστηρίου, ελπίζουμε να μην είναι σε βάρος όλου του κλάδου η απόφαση αυτή. 

Ζητήσαμε από την δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε να μην εφαρμόσει το οργανόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης Χαρδαλιά. Έναν οργανισμό στον οποίο διαφωνούσε και είχε καταψηφίσει στο Δ. Συμβούλιο όταν ήταν αντιπολίτευση,  να μην δημοσιευτεί ο οργανισμός στο ΦΕΚ  και να προχωρήσει σε ένα νέο οργανισμό που θα εντάσσονται- ενσωματώνονται σε αυτόν και τα Ν. Πρόσωπα  του Δήμου. Δεν εισακουστήκαμε και η νέα διοίκηση εφάρμοσε τον οργανισμό και τοποθέτησε διευθυντές και προϊσταμένους. Σήμερα μετά την απόφαση του Υπηρεσιακού  Συμβουλίου είναι υποχρεωμένη να κάνει νέες τοποθετήσεις.

 Υπάρχουν δικαιώματα των εργαζομένων που εκκρεμούν και η Δ. Αρχή οφείλει να ικανοποίηση. Αυτά είναι η εκλογική αποζημίωση του 2012 για ΟΠΑ & Π. Σταθμούς και του 2014 για όλους όσους εργάστηκαν.

Τα μέσα ατομικής προστασίας του 2011-2012 για το Δήμο και του 2014 για τον ΟΠΑ και τους Π. Σταθμούς.

Τις επόμενες ημέρες φαίνεται προς βαδίζουμε σε συμφωνία με την Δ. Αρχή για να καταβληθούν τα χρήματα σε 10 εργαζόμενους του ΟΠΑ που έχουν υπέρ τους τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το επίδομα των 176 ευρώ. Πρόκειται για μια θετική πράξη της Δ. Αρχής και θέλουμε να πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για αυτό ότι στις δίκες που θα γίνουν άμεσα για τους εργαζόμενους στο Δήμο για τα 176 ευρώ, η Δ. Αρχή δεν θα αντιδικήσει και θα συνηγορήσει  ώστε να ελπίζουμε σε θετική απόφαση και να δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι, συναδελφισες 

Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική της Δ. Αρχής  το διάστημα που διοικεί το δήμο είναι η διαχείριση της πολύ άσχημης κατάστασης που βρίσκεται ο Δήμος Βύρωνα εξ αιτίας της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, των περικοπών,  αλλά και της πολιτικής διοίκησης Χαρδαλιά, η οποία άφησε τεράστια χρέη στο Δήμο και σήμερα δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να παρέχουν σύγχρονες και αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες.

Έχουμε επισημάνει  από την πρώτη ημέρα ότι για να υπάρξει η αναγκαία επανεκκίνηση των υπηρεσιών του Δήμου χρειάζεται να διεκδικηθούν χρήματα από την κεντρική εξουσία. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο προσανατολισμός στην κοινωφελή και εθελοντική εργασία είναι λάθος και αναποτελεσματικός. Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο επανηλλημενα να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο διεκδίκησης χρημάτων και μόνιμων προσλήψεων προσωπικού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να θέλει να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση η Δ. Αρχή.

 Η άσχημη κατάσταση είναι έκδηλη σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, στη συγκοινωνία, τη καθαριότητα, το πράσινο, την πρόνοια παντού. Δεν τιμά ένα δήμο που κινείται στον αντίποδα της μνημονιακής πολιτικής να μην μπορεί να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε είναι η Δ. Αρχή να κινείται ουσιαστικά  στο πλαίσιο των εφαρμοστηκών νόμων, του Καλλικράτη, του νομοθετικού πλαισίου που διαμόρφωσαν οι μνημονιακές αστικές κυβέρνησης και διαμορφώνει η πολιτική της Ε. Ένωσης, του ΔΝΤ. Κινείται δηλαδή στα πλαίσια της διαχείρισης της φτώχειας και των χρεών που άφησε η προηγούμενη νεοφιλελεύθερη  διοίκηση Χαρδαλιά. Χωρίς στοιχεία οικονομικού διαχειριστικού έλεγχου για τον υπερδανεισμό και τα χρέη που έχει περιέλθει ο Δήμος  και δεν μπορεί να πάρει ανάσα, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια μειώθηκε σημαντικά  η μισθολογική δαπάνη για τους εργαζόμενους στο Δήμο.  Ενώ δεν είχαμε καμία οικονομική ελάφρυνση των δημοτών από το Δήμο.

Συνάδελφοι  συναδέλφισες προχωρήσαμε  στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατί στη συνάντηση που είχαμε με το κ. Δήμαρχο πήραμε μόνο αρνητικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουμε θέση. Με εξαίρεση τα χρήματα για τα 176 ευρώ στους εργαζόμενους στον ΟΠΑ.

Αυτά είναι: Η πρόθεση πρόταση και όχι απόφαση  του Δημάρχου την όποια εξετάζει είναι  να υπογράψει ο Δήμος σύμβαση με την  ιδιωτική εταιρεία ΕΕΑΑ. ΑΕ  για την ανακύκλωση των απορριμμάτων στο Δήμο. Πρόκειται για μια πρόταση πρόθεση που ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτική εταιρεία να εμπλακεί στην ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα.

 Ποια είναι αυτή η εταιρεία, πιεί είναι μέτοχοι σε αυτή και τη κάνει.

Μέτοχοι στην εταιρεία ΕΕΑΑ Α.Ε Α είναι μεταξύ άλλων,  η ΚΕΔΚΕ, πολυεθνικές εταιρείες, η  κόκα κόλα, η φαγε, η ΙΟΝ Α.Ε., οι οποίες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν ένα οικονομικό τέλος στο κράτος για τη ρύπανση στο περιβάλλον που προκαλούν τα προϊόντα που παράγουν. Σύστησαν την εταιρεία αυτή έτσι ώστε από την μια τσέπη να πληρώνουν το τέλος για την ρύπανση και στην άλλη τσέπη να το εισπράττουν ως διαχειριστές της ανακύκλωσης. Γνωρίζεται μετά από 15 ημέρες αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων ο Δήμος Βύρωνα από το Νοέμβριο του 2008 έχει οργανώσει την ανακύκλωση στη πόλη  με διαλογή στην πηγή τεσσάρων υλικών, χωρίς την συμμέτοχη της εταιρείας, που τότε μας έδινε για να υπογράψει ο Δήμος σύμβαση μπλε κάδους,  που μόνο ανακύκλωση δεν γίνεται με την μέθοδο αυτή.  Όλα αυτά τα χρόνια που συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμα υλικά ο Δήμος δεν πήρε και δεν διεκδίκησε καμία επιδότηση κάτι που πρέπει να διεκδικήσουμε αναδρομικά όλα αυτά τα χρόνια. Διαμηνύσαμε στο Δήμαρχο να ξεχάσει κάθε σκέψη για την σύμβαση με την εταιρεία. Να οργανωθεί καλύτερα η ανακύκλωση, να βάλουν αέριο και να λειτουργήσουν τα δυο απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης που είναι ακινητοποιημένα 1,5 χρόνο τώρα και να διεκδικήσει ο Δήμος την επιδότηση για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνει. Να ξεχάσουν τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία. Έξω οι εταιρείες από την διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης από το Δήμο Βύρωνα. Η επιδότηση  για τα ανακυκλώσιμα υλικά να δοθεί στο Δήμο απευθείας χωρίς την μεσολάβηση της εταιρείας ως Νταβαντζή. Η Δημοτική αρχή οφείλει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί και όχι να υπογράψει σύμβαση με ιδιώτες. Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την επιδότηση.

Απαιτούμε την ενσωμάτωση των Ν. Προσώπων στο Δήμο ΑΜΕΣΑ. Η απόφαση του Δημάρχου για να δημιουργήσει ομάδα έργου για να εξέταση την διαδικασία για τρεις μήνες μόνο κωλυσιεργία και καθυστέρηση δείχνει. Δεν συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία με απόφαση του Δ. Συμβούλιου και παράλληλα να ξεκινήσει η διαδικασία για τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου που θα περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση των Ν. Π και τα χαρακτικά της λειτουργιάς τους. Σε αυτή τη λογική πρέπει να ενταχτεί και το κολυμβητήριο το οποίο να λειτουργήσει ως υπηρεσία και περιουσία του Δήμου. Ακόμη αγωνιζόμαστε να δοθεί η δυνατότητα σε εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν εσωτερικές μετατάξεις. Να σταματήσει το φαινόμενο αλλού να προσλαμβάνομαι και αλλού να εργάζομαι.

Άμεση καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης στον ΟΠΑ και τους Π. Σταθμούς του 2012 και σε όλους όσους εργάστηκαν το 2014.

Συνάδελφοι, Ο Δήμος έχει ανάγκη από την επανεκκίνηση των υπηρεσιών του. Κάτι που πέντε μήνες τώρα δεν βλέπουμε. Για να γίνει αυτό χρειάζονται να διεκδικήσει ο Δήμος χρήματα από την κυβέρνηση και χρειάζεται προσωπικό. Άμεσα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Όχι στη κοινωφελή και εθελοντική εργασία. Χωρίς χρήματα και το αναγκαίο προσωπικό δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στο Δήμο.

Καλούμε την Δ. Αρχή να  ξεπεράσει την αδράνεια, να σταματήσει να διαχειρίζεται την άσχημη κατάσταση του βρίσκεται ο δήμος  και να πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Να διεκδικήσει χρήματα και μόνιμο προσωπικό.

Σήμερα που βρισκόμαστε σε μια άλλη πολιτική περίοδο με τους αγώνες και  με την ψήφο του λαού. Που εκλογικά ηττήθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που μας οδήγησαν στην βάρβαρη καταστροφική για το λαό και τη χώρα πολιτική. Πρέπει ο λαός να συνεχίσει τους αγώνες του για να γίνει πράξη μια άλλη πολιτική που θα καταργήσει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, που θα παρθούν πολιτικές οικονομικές αποφάσεις που θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και το λαό Που θα σπάσουν τα δεσμά του χρέους, της Ε. Ένωσης και του ΔΝΤ και θα άνοιξη ο δρόμος για μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού και της ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων.

Το σωματείο είναι εδώ για να συνεχίζει την ανεξάρτητη εργατική του δράση. Να αποτελεί την ασπίδα προστασίας  των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να υπερασπίζεται το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου. Είναι εδώ για να ελέγχει την εξουσία,  να ασκεί εργατική αντιπολίτευση και να διεκδικεί τα δικαιώματα μας. Απαιτούμε από την νέα κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την ανακούφιση του λαού, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας με μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με αυτές τις σκέψεις  σας καλούμε όλες και όλους να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων μας και για να αρχίσει να εφαρμόζεται μια άλλη πολιτική από την κυβέρνηση και την Δ. αρχή προς όφελος του λαού και του τόπου.

Σας ευχαριστώ.

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1