Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Συζήτηση για τα απορρίμματα - Τοποθέτηση κ. Παναγιωτόπουλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου, Προέδρου των εργαζομένων Δ. Βύρωνα, στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που έγινε την Παρασκευή 20/2/15 στη Λαμπηδόνα.

O Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Δ. Βύρωνα άρχισε την δική του προσέγγιση στο θέμα με την φράση ότι επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται, αυτή την ώρα για τη διαχείριση Απορριμμάτων   και  στο  Βύρωνα. Αμέσως μετά έδωσε το πλαίσιο των αγώνων του σωματείου για τον Δημόσιο Κοινωνικό χαρακτήρα του μοντέλου διαχείρισης Απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι του Δ. Βύρωνα απερίφραστα λένε όχι στις ιδιωτικές εταιρείες με στόχο το κέρδος.

Στο Βύρωνα αυτή τη στιγμή, ανέλυσε, ότι υπάρχουν προβλήματα. Έχουμε 120.000 χιλ. κατοίκους και τα σκουπίδια μας το 2010 ήταν 110 τόνοι την ημέρα. Σήμερα, το 2015 έχουμε μια μείωση περίπου 30% με ημερήσια παραγωγή 75 τόνους την ημέρα.

Τι πληρώνουν οι Δημότες και οι κάτοικοι;

Το 2013 πλήρωναν 4,5 εκατ. ευρώ.

Το 2014 πληρώνουν 4,4 εκατ. ευρώ

Εργαζόμενοι στο Δήμο Βύρωνα

Το 2010 είχαμε 185

Το 2015 έχουμε 113

Σημειώνοντας ότι έχει γίνει μείωση μείωση μισθών  κατά 40% - 45% (). Το 2014 το ετήσιο εισόδημά μας μειώθηκε έως  και  9.000 ευρώ. Ενώ εάν υπολογίσουμε την μείωση των εργαζομένων και την μείωση των μισθών έχουμε μεγάλη μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά όχι και μείωση των δημοτικών τελών.

Συμπεράσματα

Τα δημοτικά τέλη δεν μειώθηκαν ούτε επί δημαρχίας Χαρδαλιά, αλλά ούτε και σήμερα. Ο Δήμος Βύρωνα είναι μεταξύ των 17 πιο ακριβών δήμων στο λεκανοπέδιο.

Κατάσταση καθαριότητας σήμερα

Η καθαριότητα δεν είναι ικανοποιητική. Οι κάδοι δεν πλένονται και οι δρόμοι δεν καθαρίζονται όσο θα περίμενε κανείς. Έχουμε μείωση προσωπικού, οι οδοκαθαριστές είναι μόνο 11 και δεν επαρκούν.

Το 2001 ο νόμος περί ανακύκλωσης επέτρεψε να φτιαχτούν 10 συστήματα με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οι εταιρείες που παράγουν υλικά συσκευασιών και είναι υποχρεωμένες (σύμφωνα με την αρχή: Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ) να πληρώνουν, μετακυλύουν το κόστος στον καταναλωτή.

Στη γνωστή ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης) είναι μέτοχοι η  ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) κατά 35%, ενώ το υπόλοιπο 65%  είναι μέτοχοι η Coca-Cola, ION, ΦΑΓΕ κλπ. Η ΕΕΑΑ παίρνει την επιδότηση ανακύκλωσης και την διαχειριζεται αυτή και όχι οι Δημοι.

Το 2008 ο Δήμος Βύρωνα, χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, κατάφερε να τοποθετήσει 4 (τέσσερις) ξεχωριστούς κάδους (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό,γιαλί ), χωρίς την εμπλοκή της ΕΕΑΑ, κάνοντας ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, χωρίς να χρειάζεται περεταίρω διαλογή.  

Ας δούμε τώρα πως πάει η ανακύκλωση στο Δ. Βύρωνα

το 2009 ανακυκλώνονται 620 τόνοι σκουπιδιών

το 2010 ανακυκλώνονται 700 τόνοι σκουπιδιών

το 2011 ανακυκλώνονται 480 τόνοι σκουπιδιών

το 2012 ανακυκλώνονται 360 τόνοι σκουπιδιών

το 2013 ανακυκλώνονται 389 τόνοι σκουπιδιών

το 2014 ανακυκλώνονται 330 τόνοι σκουπιδιών

Βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία και έχει σχέση το γεγονός ότι δεν γίνεται περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών 7 ημέρες την εβδομάδα πλέον, αλλά μόνο 5 ημέρες. Έχουμε  απώλεια των ανακυκλώσιμων από τους ρακοσυλλέκτες. Έχουμε γενική μείωση των απορριμμάτων λόγο του λιτού βίου των πολιτών κατά 30%. Δεν έχουμε τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε στοχευμενα σημεία που υπάρχει περισσότερο ανακυκλώσιμο υλικό, δεν γίνεται καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, υπάρχουν γειτονιές που δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης.  

Η νέα δημοτική αρχή 6 μήνες τώρα δεν μπορεί να βρει αέριο για τα δυο αυτοκίνητα που συνεχίζουν να είναι παροπλισμένα. Με βαση τα παραπάνω μπορούμε να εξηγήσουμε  αυτή την φθίνουσα πορεία.

Ο Δήμος από την ανακύκλωση έχει έσοδα: γλυτώνει 45 ευρώ /τόνο που θα πληρώνει αν τα αποθέσει στη Φυλή. Επίσης δικαιούται την επιδότηση ανακύκλωσης από το 2008, το οποίο δεν έχουν διεκδικήσει ούτε η προηγούμενη, ούτε η σημερινή δημοτική αρχή. Τα έσοδα που ο Δ. Βύρωνα εισπράττει από την εμπορία των ανακυκλούμενων υλικών πηγαίνουν στη Δημοτική Επιχείρηση, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει στο Δήμο ξεχωριστός κωδικός.

Έσοδα από ανακύκλωση. Δεν έχω όλα τα στοιχεία, Το Σεπτέμβριο 2014 εισπράξαμε 1653 ευρώ. Τον Οκτωβριο του 20141,877 ευρώ.

Το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι 1,5-1,7 % επί του συνόλου των απορριμμάτων. 

Τι κάνουμε;

1.      Να επεκταθεί η δημόσια ανακύκλωση

2.      Να διεκδικήσει ο Δήμος από το ΥΠΑΠΕ (Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας)  η επιδότηση ανακύκλωσης να πηγαίνει κατευθείαν στους Δήμους και όχι στην ΕΕΑΑ Α.Ε. Να καταργηθεί η ΕΕΑΑ Α.Ε.

3.      Η ανακύκλωση να επεκταθεί εκτός από τα υλικά συσκευασιών και στα άλλα υλικά, όπως ηλεκτρικές συσκευές, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, κομποστοποίηση οργανικών, συλλογή καμένων λαδιών κλπ.

Τι θα κάνει ο Δ. Βύρωνα; Θα προχωρήσει σε συμβάσεις με τους ιδιώτες, όπως ακούγεται; ΓΙΑΤΙ;

Πιστεύουμε ότι η πολιτική του Δ. Βύρωνα μπορεί να αλλάξει!!! Στην κατεύθυνση επανεκκίνησης και επανασχεδιασμού της υπηρεσίας καθαριότητας με κέντρο την ανακύκλωση και την κομποστοποιηση. Χωρίς την συμμετοχή με όποιας δίποτε μορφή σύμβαση με  ιδιωτική εταιρεία.  Μπορούν να συλλέγονται από την υπηρεσία του Δήμου και άλλα υλικά όπως εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, μαγειρεμένα λάδια, μέταλλα και ηλεκτρικές συσκευές, μπαταριές κ.λ.π.  Μια τέτοια πολιτική προστατεύει το περιβάλλον, φέρνει έσοδα στο Δήμο,  δημιουργεί  νέες θέσεις εργασίας.

Τι θα κάνει η Περιφέρεια Αττικής; Στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ήταν ισότιμοι συνομιλητές οι ιδιωτικές εταιρείες και αποκλείστηκαν τα  κινήματα πολιτών.  Είναι θετική η απόφαση της περιφέρειας για την κατάργηση των τεσσάρων μεγάλων εργοστασίων αλλά δεν αποκλείει η περιφέρεια την συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.

Εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ στην διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Διεκδικούμε

Την Διαχείριση Απορριμμάτων από τους Δήμους

Φιλικές προς το Περιβάλλον πολιτικές

Έσοδα στους Δήμους από ανακύκλωση-κομποστοποίηση με στόχο λιγότερα σκουπίδια

Νέες θέσεις εργασίας

Μείωση δημοτικών τελών

Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (Η δουλειά στα σκουπίδια είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπάρχουν επαγγελματικές ασθένειες, ηπατίτιδα, έχουμε ακόμα και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός και μικροί μισθοί). 

Να αλλάξει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να δημιουργηθεί δημόσιος ενιαίος φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

 

 

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1