Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Συζήτηση για τα απορρίμματα - Παρεμβάσεις πολιτών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που έγινε την Παρασκευή 20/2/15 στη Λαμπηδόνα, υπήρξε μια σειρά παρεμβάσεων από δημότες, δημ. συμβούλους της πόλης μας αλλά και άλλων δήμων.

Παρεμβάσεις πολιτών

Η κ. Δρακοπούλου, μέλος Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δ. Μαραθώνα –Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ, και Δημοτική Σύμβουλος, παρουσίασε μια καινοτόμα λύση που έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Δ. Μαραθώνα στη Διαχείριση Απορριμμάτων.

Τι έκαναν;

Οι εργαζόμενοι ανέλαβαν οι ίδιοι την διαλογή των αποβλήτων του Μπλε κάδου.

Έτσι εξασφάλισαν την επιδότηση ανακύκλωσης και η εμπορική αξία των ανακυκλώσιμων υλικών μένει στο Δήμο. Τώρα προχωρούν στην Διαχείριση των πράσινων οργανικών (κλαδιά, γκαζόν, κλπ). Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν αρκετά ποσά χρημάτων και συγχρόνως διασφαλίζουν τη θέση τους.

 

Ο κ. Θωμάς Μπιζάς, πρώην εργαζόμενος στην τοπική Αυτοδιοίκηση,  τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το εργοστάσιο καύσης πρέπει να μετεγκατασταθεί.

Τα επικίνδυνα απόβλητα δεν πρέπει να θάβονται, αλλά ούτε να καίγονται. Καίγονται ιατρικά απόβλητα, χάπια, γάζες κλπ. Πρέπει να αποτεφρώνονται, όχι στη Φυλή αλλά σε διαπεριφερειακό επίπεδο. Σήμερα καίγονται 30 τόνοι ημερησίως.

Επίσης είναι εγκληματικό να μη συλλέγεται το βιοαέριο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από αυτό. Στην Κων/πολη είχαμε 100 νεκρούς από έκρηξη εξ αιτίας του βιοαερίου που δεν συλλεγόταν. Το εργοστάσιο  πρέπει να συνεχίσει ακόμα κι αν κλείσει η Φυλή.

Στη Φυλή πέφτουν 2 εκατ. τόνοι απόβλητα. Το μοντέλο αυτό έκλεισε τον κύκλο του.

4 φαραωνικά εργοστάσια σχεδιάζονταν από το Σγουρό και αγωνιστήκαμε να μην γίνουν. Πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα βρίσκονταν πίσω από αυτά τα εργοστάσια, τα συμφέροντα του Μπόμπολα και κατ΄επέκταση του Φούχτελ.

Η νέα Περιφερειακή αρχή προχωράει σε νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό και σε σε Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Αλλά ακόμα κι όλα αυτά να γίνουν, ακόμα κι αν η ανακύκλωση φτάσει στο 50% πάλι θα υπάρχουν προβλήματα με τα υπολείμματα. Να προβληματιστούμε.

 

Ο κ. Τζωρτζιώτης από την Αριστερή Παρέμβαση Δ. Βύρωνα τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης και κατανάλωσης, έχει σχέση με τα μέτρα που παίρνονται και ότι το κεφάλαιο βρίσκεται πάνω από τη διαχείριση απορριμμάτων.

Αναπτύχθηκαν κινήματα, στη νίκη του αγώνα της Κερατέας είδαμε πρωτόγνωρες ενέργειες.

Τα δημοτικά τέλη είναι τα μόνα σταθερά χρήματα σε έναν δήμο. Λένε « δεν αυξήσαμε, τα κρατάμε σταθερά». Όταν όμως μειώνεται το εισόδημα και τα δημοτικά τέλη μένουν σταθερά, τότε στην ουσία έχουμε αύξηση.

Πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο με βάση τη δυνατότητα που έχει κάποιος να πληρώσει.

Η θέση μας είναι, όχι στα τοπικά σχέδια, αλλά σε ένα κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης. Να πάρουμε διαζύγιο από την ιδιωτική πρωτοβουλία στα σκουπίδια. Πιστεύουμε σε ένα δημόσιο σύστημα, με μείωση του κόστους και σύνδεση με τον τρόπο ζωής μας.

 

Ο κ. Γιάννης Φραγκιαδάκης δημοτικός σύμβουλος με τη Στάση Βύρωνα αφού εντόπισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της ανακύκλωσης και πρέπει να ανεβάσουμε την ανακύκλωση υψηλότερα από το 1,5% που είναι σήμερα, προχώρησε σε αναλυτικά επιχειρήματα  γιατί πρέπει ως Δ. Βύρωνα να υπογράψουμε σύμβαση με την ΕΕΑΑ.

Να μάθουμε περισσότερα για τη σύμβαση, είπε, γιατί με αυτή γίνεται δυνατή η είσπραξη της επιδότησης ανακύκλωσης από το 2008 μέχρι σήμερα. Η ΕΕΑΑ μας παραχωρεί περίπου 760  κάδους και 3 απορριμματοφόρα δωρεάν και έτσι μας λύνει το θέμα της χρηματοδότησης.

 

Ο κ. Σωτήρης Παπαμιχαήλ, δημοτικός σύμβουλος με τη Στάση Βύρωνα, συνοπτικά στην τοποθέτησή του είπε ότι βρίσκεται στην εκδήλωση ως πρόσωπο κι όχι ως εκπρόσωπος της Δημ. Αρχής. Προεκλογικά η ΣΤΑΣΗ Βύρωνα κατάθεσε και δεσμεύτηκε με ένα πρόγραμμα, που είναι κοντά στις απόψεις των εργαζομένων, για τη διαχείριση Απορριμμάτων. Αυτό είναι το πρόγραμμα που στηρίζουμε μέχρι σήμερα και θα στηρίξω και στο μέλλον, τόνισε.

Επανερχόμενος στην κριτική που ασκήθηκε από άλλους πολίτες ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η ΣΤΑΣΗ Βύρωνα δεν άνοιξε το θέμα των σκουπιδιών στην κοινωνία, ώστε να προβληματιστούν και να πάρουν θέση οι κάτοικοι, πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αλάνθαστοι και πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργήσει ως μια πίεση προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να έχουν την γνωμοδότηση και κατάθεση απόψεων από την κοινωνία. Πρέπει οι πολίτες να βοηθήσουν, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας κι όχι καταγγελίες».

 

Ο κ. Παύλος Αναστούλης, είπε, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) είναι διαφθαρμένο.

Αναρωτιέμαι, πότε ρωτήθηκε η κοινωνία, πότε έγιναν λαϊκές συνελεύσεις. Έγινε ποτέ προσπάθεια επιστημονικής ενημέρωσης. Συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και πολιτικοί αποτελούν ένα διεφθαρμένο σύστημα, που αγγίζει και την αριστερά.

Το θέμα της διαχείρισης πρέπει να μπει στην κοινωνία. Και ο κ. Κατοπώδης  έπρεπε  να το βάλει. Η ΣΤΑΣΗ Βύρωνα δεν έκανε καμιά λαϊκή συνέλευση, δεν κατέβηκε στον κόσμο. Προκαλώ να ανοίξει η κουβέντα, να βάλετε το θέμα στα κάτω και να αποφασίσει ο κόσμος, η κοινωνία τι μοντέλο θα ακολουθήσουμε.

Χρειάζεται ο λαϊκός παράγοντας να πάρει θέση, επειδή σήμερα δεν πείθει κάποιος ότι θα κάνει κάτι καλύτερο στο Δήμο.

 

Η κ. Δήμητρα Κάρρα από Κερατέα-Γραμματικό στην παρέμβασή της τόνισε πως πρέπει να γίνονται συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης.  Είναι θέμα πολιτικής βούλησης  η λύση που θα δοθεί στα απορρίμματα. Θα μπορούσε αντί για εργοστάσιο αποτεφρωτήρα, κάθε μεγάλο νοσοκομείο να έχει ειδικό κλίβανο-αποτεφρωτή ώστε τα επικίνδυνα νοσοκομειακά να μην μεταφέρονται.

Το κεντρικό ζητούμενο  όμως σήμερα είναι, να μην πάει η διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων στους ιδιώτες.

Επίσης η Περιφέρεια Αττικής θα έπρεπε τον Οκτώβρη να έχει προχωρήσει σε έναν οδηγό (manual)   που οι Δήμοι θα συμπλήρωναν, ώστε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το σημερινό αδιέξοδο.

 

Η κ. Περσεφόνη Τσιμάκη ανέπτυξε επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να υπογράψουμε την σύμβαση με την ΕΕΑΑ. Ο Δ. Βύρωνα, είπε έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, χάρη στους αγώνες των εργαζομένων να έχει δικό του σύστημα ανακύκλωσης. Αυτό πρέπει να διευρυνθεί, να ξεκολλήσουμε από το 1,5 % και να αναπτύξουμε την ανακύκλωση σε μια πιο πυκνή δικτύωση σε όλη την έκταση της περιοχή μας.

Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για κάδους και απορριμματοφόρα, καθώς και από το ΥΠΑΠΕ. Να κρατήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, μειώνοντας έτσι τα απορρίμματα και κερδίζοντας νέες θέσεις εργασίας.

Να διεκδικήσουμε με πολιτικά μέσα από την κεντρική διοίκηση η επιδότηση ανακύκλωσης να αποδίδεται κατ΄ ευθείαν στους Δήμους και όχι στην ΕΕΑΑ.

Ως μέλος της ομάδας Περιβάλλοντος και Απορριμμάτων της ΣΤΑΣΗΣ Βύρωνα δεσμευτήκαμε με ένα προεκλογικά σχέδιο Διαχείρισης, που στηρίζονταν σε ένα Τοπικό Αποκεντρωμένο Σχέδιο Δημόσιου χαρακτήρα με έλεγχο και συμμετοχή από την κοινωνία. Αυτό το πρόγραμμα στηρίζουμε και το υπερασπιζόμαστε. Επειδή είναι προς όφελος της κοινωνίας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1