Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαχείριση απορριμμάτων: μια συζήτηση με …μέλλον

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια συζήτηση με …μέλλον ξεκίνησε προχτές Τρίτη 3/3/15 στο δημαρχείο του Βύρωνα, μεταξύ των μαζικών φορέων της πόλης, με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων. Την πρωτοβουλία την πήρε το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, που αύριο Παρασκευή, κατέρχεται σε στάση εργασίας, κρατώντας ψηλά στην ατζέντα των κινητοποιήσεών του το θέμα των απορριμμάτων.

Στην προχτεσινή συζήτηση συμμετείχαν ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Ά Εκπ/σης Ρόζα Ιμβριώτη, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (ΟΓΕ), ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Κρητών, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Λαμπηδόνα, εκπρόσωποι από τη Συνέλευση κάτοικων Βύρωνα- Καισαριανής, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών, τους Πολίτες του Βύρωνα και την ΠΡΟΣΥΝΑΤ (πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων).

Οι συνομιλητές προσήλθαν με απορίες, με προτάσεις, αλλά και με διάθεση συναντίληψης για ένα θέμα που έχει –αυτονοήτως- κρίσιμες κοινωνικές διαστάσεις και επηρεάζει αλυσίδα λειτουργιών του «άστεως».

Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα ευρέος φάσματος: από την κουλτούρα του καταναλωτή και την «παραγωγή» απορριμμάτων, μέχρι την αποκομιδή και τη σύνδεσή της με τα ανταποδοτικά τέλη, με συγκεκριμένες αναφορές στο Βύρωνα, αλλά και παραδείγματα διαχείρισης από άλλες ελληνικές πόλεις ή πόλεις της Ευρώπης.

Η Ανακύκλωση..

Στην αιχμή της συζήτησης το «φλερτ» της δημοτικής αρχής με την εταιρεία ΕΕΑΑ και τις πιθανές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις μιας…σχέσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βύρωνα, Χρ. Παναγιωτόπουλος, ο Δήμος από το Νοέμβριο του 2008 έχει οργανώσει την ανακύκλωση στη πόλη  με διαλογή στην πηγή τεσσάρων υλικών, χωρίς την συμμετοχή της εταιρείας. «Όλα αυτά τα χρόνια που συγκεντρώνονται ανακυκλώσιμα υλικά, ο Δήμος δεν πήρε και δεν διεκδίκησε καμία επιδότηση, κάτι που πρέπει να διεκδικήσουμε αναδρομικά. Διαμηνύσαμε στο Δήμαρχο να ξεχάσει κάθε σκέψη για την σύμβαση με την εταιρεία. Να οργανωθεί καλύτερα η ανακύκλωση, να βάλουν αέριο και να λειτουργήσουν τα δυο απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης που είναι ακινητοποιημένα 1,5 χρόνο τώρα και να διεκδικήσει ο Δήμος την επιδότηση για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνει. Να ξεχάσουν τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία.»

Τόνισε ότι η επιδότηση για τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να διεκδικηθεί από το Δήμο απευθείας χωρίς την μεσολάβηση της «εταιρείας – νταβαντζή». Η Δημοτική αρχή, είπε, οφείλει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί και όχι να υπογράψει σύμβαση με ιδιώτες.