Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Δημ. Επιχείρησης και Σωματείου Εργαζομένων Δ. Β.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πραγματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς το σωματείο κατηγορεί τον πρόεδρο της για «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία υπερεκμετάλλευσης ανθρώπων κι αυτός επιστρέφει τις κατηγορίες μιλώντας για διγλωσσία, άγνοια και αντιπολίτευση. Ακολουθούν η καταγγελία του σωματείου και η απάντηση του προέδρου της Δημ. Επιχείρησης.

Βύρωνας 10/3/2015 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης  Ανάπτυξης  Α. Ε. Δήμου Βύρωνα

 κ. Πάγκαλο Βασίλειο

Το Δ. Σ του σωματείου μας εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση του στην απόφαση σας να απασχολείτε  εργαζόμενους στην Δημοτική Επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα  στο μαρμαρογλυφείο, χωρίς καμία σχέση εργασίας-ανασφάλιστους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά αντεργατική, παράνομη  και πολιτικά απαράδεκτη.

Όταν το σωματείο μας αντιλήφτηκε το γεγονός αυτό, αντέδρασε ως όφειλε αμέσως και  διαμαρτυρήθηκε σε συνάντηση που είχε μαζί σας, ενώ ενημέρωσε και το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Κατωπόδη, ο οποίος μας δήλωσε άγνοια για το γεγονός.

Στην συνάντηση μαζί σας έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει καμία  και οποιασδήποτε μορφής σύμβαση εργασίας για  τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και δεν υπάρχει απόφαση του Δ. Σ της επιχείρησης για αυτούς. Μας είπατε στην συνάντηση που είχαμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι  θα δούλευαν για ένα διάστημα και στην συνέχεια θα τους πληρώνατε με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Κάτι που δεν προβλέπεται από την νομοθεσία γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρείχαν εξαρτημένη εργασία και  δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Είναι φανερό ότι προχωρήσατε σε «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία  υπερεκμετάλλευσης ανθρώπων εκμεταλλευόμενος την ανάγκη που έχουν για  να εργαστούν. 

Θα περίμενε κανείς από μια δημοτική αρχή και τα στελέχη της,  που εξελέγη έχοντας  αναφορά στην αριστερά να μην εφαρμόζουν τέτοιου διοικητικές πρακτικές διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας και να μην εφαρμόζουν  αντεργατικές πολιτικές που όταν είναι στην αντιπολίτευση τις καταγγέλλουν.

Το σωματείο μας δεν είναι διατεθειμένο να ανεχτεί τέτοιες πολιτικές ενέργειες από την μεριά της διοίκησης της επιχείρησης την οποία έχει διορίσει η  δημοτική αρχή. Κρατάμε την διαβεβαίωση σας ότι δεν θα επαναληφθεί  άλλη φορά  τέτοιου είδους απασχόληση εργαζομένων . Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου στην εργασία με μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Για το Δ . Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Παναγιωτόπουλος Χ.                                                 Χαλβαντζής  Γ.

Κοιν: Δήμαρχο Βύρωνα,  Δ. Σ. Δημοτικής  Επιχείρησης, Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα.

Υ.Γ. Την Δευτέρα 16/3/2015 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πρόεδρος του σώματος διάβασε την  παραπάνω ανακοίνωση. Στη συνεχεία δόθηκε ο λόγος στον  διορισμένο Πρόεδρο της Δ. Επιχείρησης  κ. Πάγκαλο, ο οποίος μονολόγησε απαντώντας με γραπτό κείμενο στην ανακοίνωση του σωματείου,  προσπαθώντας να  βαφτίσει το ψάρι κρέας. Χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής  για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, αναγνώρισε ότι απασχολούσε  η Δημοτική Επιχείρηση ανασφάλιστους εργαζομένους ( εργατοτεχνίτες στο μαρμαρογλυφείο) και ότι θα τους πλήρωνε με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, ταυτόχρονα  στράφηκε κατά του σωματείου των εργαζομένων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνει θέμα στο Δημοτικό  Συμβούλιο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της Δημοτικής αρχής καταψήφισαν το αίτημα  και  αρνήθηκαν   να συζητηθεί. Με την ψήφο τους συναίνεσαν στην παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στη Δημοτική Επιχείρηση. Ενώ δεν δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο του σωματείου να αντικρούσει στους ισχυρισμούς του πρόεδρου της Δ. Επιχείρησης κ. Πάγκαλου.

 

Και η απάντηση του προέδρου της Δημ. Επιχείρησης

Βύρωνας, 13 Μαρτίου 2015

Προς: Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Σχετ.: Επιστολή Σωματείου Δήμου Βύρωνα, Ημερ. 10.03.2015

Κοιν.:    1. Δήμαρχο Βύρωνα

  1. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βύρωνα
  2. Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης

 

Θα ξεκινήσω με μια γενική παρατήρηση ως προς την ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα (Αρ.Πρωτ.25/12-3-2015 ΔΕΑΔΒ  ΑΕ).

Παρατηρώ μια διγλωσσία, ασάφεια, άγνοια και παρεξήγηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα και εσφαλμένη εικόνα, του τι συντελείτε στη Δημ. Επιχείρηση. Ο Νόμος ορίζει:

1. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) Νόμος 4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222/12.11.2012) Άρθρο 3, παράγραφο 2 ισχύουν τα παρακάτω:

«Δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όταν φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από τον Ν.4238/1994, άρθρο 48, παράγραφος 1, ότι ασκεί ελευθέριο επάγγελμα παρέχει υπηρεσίες σε υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ευκαιριακά και όχι κατά σύστημα, η αμοιβή που αναλογεί σε αυτές, ανεξαρτήτου ύψους - ποσού, θα καταβληθεί με την έκδοση Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης. Με την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 1/1/2015 και εφεξής τίθεται πλέον το όριο των 10.000,00 ευρώ για το ποσό των αμοιβών που μπορεί να λάβει κάποιος αθροιστικά ανά έτος μέσω Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης ή τίτλου κτήσης.

Επίσης να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4172/2013, πέρα των άλλων κριτηρίων, μία υπηρεσία για να χαρακτηριστεί μη επαναλαμβανόμενη θα πρέπει ανά εξάμηνο να έχει παραχθεί έως και δύο φορές.

Από 1/1/2014 και εφεξής η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης μετονομάστηκε σε "Τίτλος κτήσης". Από την καταβαλλόμενη αμοιβή, θα παρακρατηθεί και θα αποδοθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., φόρος 20%. Επίσης θα αποδοθεί χαρτόσημο – Ο.Γ.Α χαρτοσήμου 3,6% επί της αμοιβής.

Αυτός ο τρόπος αμοιβής έχει χρησιμοποιηθεί από την Δημ. Επιχείρηση  κατά το παρελθόν και έως το 2010  για αμοιβή χιλιάδων ημερών εργασίας. Καμία διαμαρτυρία. ανακοίνωση ή καταγγελία δεν έχει πρωτοκολληθεί στη Δημ. Επιχείρηση από τον τότε πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κο Παναγιωτόπουλο για «μαύρη ανασφάλιστη εργασία» και «υπερεκμετάλλευση ανθρώπων» (Τώρα ξεκινάει η αντιπολίτευση φαίνεται).

Χρησιμοποιήσαμε τρεις πρώην εργαζόμενους (εποχή μνημονίου που απαγορεύει τις προσλήψεις) 37 ημέρες απασχόλησης συνολικά για να αντιμετωπίσουμε στην κατασκευή των μνημείων την αυξημένη δουλειά, τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την αποχώρηση προσωπικού, λόγω  λήξης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ενώ δόθηκαν εξηγήσεις, για λόγους που δεν κατανοώ, ακολούθησε ανακοίνωση με βαρύγδουπους  χαρακτηρισμούς που παράγουν εντυπώσεις και αγγίζουν τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δ.Σ της Δημ. Επιχείρησης έως και την αριστερά ολόκληρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  τα πάντα γίνονται παράνομα με συνενοχή για να συγκαλύψουν παραβάσεις. Αυτή την περίοδο που ανταγωνιστές της Δημ. Επιχείρησης την εποφθαλμιούν και επαίρονται ότι θα την κλείσουν.

Δεν αντέχουν σχολιασμού οι αναφορές ΄΄δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία΄΄, ΄΄παρείχαν εξαρτημένη εργασία΄΄, ΄΄πράξη παράνομη και πολιτικά απαράδεκτη΄΄, ΄΄δεν υπήρχε απόφαση Δ.Σ΄΄, που δείχνουν πόσο υποκριτικό και σκέτα προπαγανδιστικό είναι συνολικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Εγκλωβισμένη είναι η διοίκηση του Σωματείου στον ‘’κόσμο’’ της όπου τα πάντα μετρούνται με το ‘’μέτρο’’ της. Αντιμετωπίζει με περιφρονητικό τρόπο ότι δεν υποτάσσεται-υπηρετεί τη ‘’συντεχνιακή’’ λογική του. Και σαν ‘’υπασπιστής’’ και πολλές φορές ‘’ανακριτής’’ και ‘’εισαγγελέας’’ συμπεριφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις του. Αυτοπροσδιορίζεται ως πεφωτισμένη δεσποτεία, θεωρεί ότι τα πάντα γίνονται άσχημα και αυτοί σαν τον άγγελο της αποκάλυψης θα δείξουν το ‘’σωστό’’ δρόμο.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Δ.Σ της Δημ. Επιχείρησης, και εγώ προσωπικά, εργαζόμαστε σκληρά και με μεγάλη αίσθηση της ευθύνης που μας έχει ανατεθεί για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά της, υπερασπιζόμενοι έτσι τα συμφέροντα του Λαού του Βύρωνα. Να είστε σίγουροι ότι διαχειριζόμαστε τη Δημ. Επιχείρηση με μεγάλη υπευθυνότητα. Μελετούμε και εκτελούμε έργα υποδομής και διευθετούμε εκκρεμότητες ετών. Έχουμε δεσμευτεί και λειτουργούμε με Δημοκρατία, Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Ευαισθησία προς τα προβλήματα των εργαζομένων. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι οι πολίτες του Βύρωνα. Θα περιφρουρήσουμε ως κόρη οφθαλμού  τη λειτουργία και κερδοφορία της Δημ. Επιχείρησης  υπερασπιζόμενοι το ‘’μοναδικό’’ περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Τέλος μας αρκούν οι έπαινοι των δημοτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Δημ. Επιχείρησης.

 

Βασίλειος Πάγκαλος

Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1