Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα κυβερνητικό σχήμα με λίγα «υπερυπουργεία» και αρκετούς αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς αναμένεται να συγκροτήσει αύριο ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που θα ορκιστεί το απόγευμα.

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από περίπου 10 «υπερυπουργεία», που θα αποτελούν «θεματικούς κύκλους» και θα συγκροτούνται από επιμέρους υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Όλα δείχνουν πως την υψηλή επιστασία των οικονομικών θεμάτων θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, καθώς ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προορίζεται για να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη.

Υπουργός Οικονομικών θα είναι, εκτός απροόπτου, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ στο σχήμα της οικονομίας θα περιλαμβάνεται και αναπληρωτής υπουργός –ή υφυπουργός- αρμόδιος για τα έσοδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, θέση στην οποία μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ο Γιάννης Μηλιός, είτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Υπερυπουργός αναμένεται να οριστεί και ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας θα συγχωνευθούν σε ένα υπερυπουργείο.

Σοβαρές πιθανότητες να προταθεί για την Προεδρία της Βουλής συγκεντρώνει ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ όλα δείχνουν ότι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο έως τώρα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, δε θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντιθέτως, αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής ενός υπερυπουργείου, που θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τη θέση του υπουργού Επικρατείας –αν τελικά υπάρξει τέτοια- προορίζεται ο Νίκος Παππάς, στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ακουστεί το όνομα του δημοσιογράφου Νίκου Ξυδάκη.