Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ο Πελετίδης, τα ανταποδοτικά τέλη κι εμείς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Παπαμιχαήλ Σωτήρη

Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση με τίτλο

«Κόβει το ρεύμα το …ΚΚΕ  . Αυτό που δεν τολμά η ΔΕΗ κάνει πράξη η «κόκκινη» Δημοτική Αρχή Πελετίδη»

και συνεχίζει «την ώρα που σ΄όλους τους τόνους , το ΚΚΕ ,  ζητεί  να μην κόβεται το ρεύμα , να  προστατεύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από εξώσεις  και να ανακουφιστούν με  πολύ  ευνοικές ρυθμίσεις οι οφειλές , επειδή πλήττονται από την κρίση , η « κόκκινη» Δημοτική Αρχή  του Κώστα  Πελετίδη , στην Πάτρα , πράττει αυτό που δεν θα τολμούσε  ούτε μια …νεοφιλελεύθερη Δημοτική Αρχή. Έγινε η πρώτη και μοναδική Δημοτική Αρχή που προέβη  στην ανάλγητη ενέρεγεια …διακοπής του ρεύματος . Συγκεκριμένα  έκοψε το ρεύμα σε πέντε επιχειρήσεις ( καφε κ.α)  της παραλιακής ζώνης, οδηγώντας ουσιαστικά στο κλείσιμό τους και στην άμεση απόλυση των εργαζομένων τους .»

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι καταστηματάρχες στους οποίους έκοψε το ρεύμα ο Πελετίδης, τι λέει ο Δήμος και πως προέκυψε το πρόβλημα  (Τα στοιχεία τα πήρα από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΒΥΡΩΝΑΣ και ΠΕΡΙΞ).

Λένε οι καταστηματάρχες:

Τα καταστήματα αυτά δημοπρατήθηκαν από τον ΟΛΠΑ σε υψηλές τιμές, καθώς δεν προβλέπονταν τέλη. Η σύμβαση που υπογράφηκε, υποχρέωνε τον ΟΛΠΑ να ρευματοδοτεί και να υδροδοτεί τα καταστήματα με ενδιάμεσους μετρητές, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να συνδεθούν με τους αντίστοιχους οργανισμούς και δεν έχουν καμία ευθύνη αυτοί για τις μετρήσεις.


Λέει ο δήμος Πάτρας σε ανακοίνωσή του: 

Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σήμερα σε διακοπή της ηλεκτροδότησης πέντε καταστημάτων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.

Είναι γνωστό ότι για χρόνια τα συγκεκριμένα καταστήματα, δεν αποπληρώνουν τα ενοίκια και δεν κατέβαλλαν τα ποσά για τον δημοτικό φωτισμό, από τον οποίον ηλεκτροδοτούνται.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή, υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, γιατί μετά από έξι μήνες προσπάθειας από την πλευρά της, να πειστούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίθηκαν θετικά.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμου κατέστη υποχρεωτική, για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η αδικία που διαπράττεται σε βάρος των δημοτών της πόλης μας, οι οποίοι πληρώνουν για το δημοτικό φωτισμό, που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες.

Η Δημοτική Αρχή δεν έχει την πρόθεση να βλάψει κάποιους επιχειρηματίες, αλλά να προστατεύσει, όπως είναι υποχρεωμένη, τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού, αλλά και των συνεπών επαγγελματιών.

Είναι καιρός να γίνει κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και ο Δήμος να προσποιείται τον ανήξερο.

Κι ας δούμε και πως προέκυψε το πρόβλημα:

Στην παραλία της Πάτρας, σε χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Α.Ε., έχουν χτιστεί ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ μαγαζιά, τα οποία έχουν νοικιαστεί σε καφετέριες, μπαρ κλπ. Ο δήμος ανέλαβε να ρευματοδοτεί τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή του "Πελεκάνου", μετά από την προσωρινή σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΛΠΑ Α.Ε.

Ο δήμος ισχυρίζεται ότι τα καταστήματα πλήρωναν πολύ λιγότερα χρήματα απ' ότι έπρεπε και γι’ αυτό ζητά και διαφορές από την κατανάλωση. Προηγουμένως είχε αντικαταστήσει τους ενδιάμεσους μετρητές που είχαν τοποθετηθεί από τον ΟΛΠΑ Α.Ε. και αφού έκανε συχνές μετρήσεις, παρατήρησε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές κατανάλωσης προς όφελος των μαγαζιών. Έτσι, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να πληρώνει την ΔΕΗ για λογαριασμό των καταστηματαρχών, απέστειλε επιστολή που τους ζητά να συνδεθούν μόνοι τους και απευθείας με την ΔΕΗ.

Ο δήμος της Πάτρας, έστειλε τελεσίγραφο στους καταστηματάρχες της Ηρώων Πολυτεχνείου, προειδοποιώντας τους ότι αν δεν συνδεθούν απ' ευθείας με την ΔΕΗ, έως τις 26 Φεβρουαρίου, θα κατεβάσει τους διακόπτες. Όπως και έκανε. Οι διακόπτες κατέβηκαν και τα μαγαζιά έκλεισαν..!

Το πρόβλημα όμως που έχει προκύψει είναι ότι η ΔΕΗ ζητά άδεια από την πολεοδομία για τα κτίρια αυτά, που όμως  δεν υπάρχει, καθώς είναι χαρακτηρισμένα ως αυθαίρετα..! Τα κτίρια αυτά κατασκευάστηκαν από τον ΟΛΠΑ Α.Ε.  

Αυτά είναι τα δεδομένα μας κι εδώ είναι που οφείλει κάθε σκεπτόμενος πολίτης να πάρει θέση.

Σύμφωνα με τη δική μου άποψη και κρίνοντας από τον τρόπο  που παρουσιάζεται η είδηση πρόκειται για προβοκάτσια, απέναντι σε ένα Δήμαρχο που τόλμησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών.

Κι εξηγούμαι.

Οι δημότες πληρώνουν ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, πράγμα που σημαίνει, σου δίνω αυτά τα χρήματα για μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ υπηρεσία κι εσύ οφείλεις να μου τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΕΙΣ παρέχοντάς μου την υπηρεσία αυτή . Έτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ο δήμος εισπράττει από κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση χρήματα τα οποία οφείλει να ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΕΙ  μέσω της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού της πόλης (μισθοί εργαζομένων στους παραπάνω τομείς και υλικοτεχνικά έξοδα). Με απλά λόγια ο δήμος εισπράττει δημοτικά τέλη, τα οποία πρέπει να πηγαίνουν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης και ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. Κι αυτό είναι ΝΟΜΟΣ του κράτους. Νόμος του υπέροχου ελληνικού κράτος, που τα πάντα εν σοφία ποιεί κι αναθέτει αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς αντίστοιχα να τους διαθέτει τους απαραίτητους πόρους. Έτσι  η ανάγκη (έλλειψη πόρων) οδηγεί τους δημάρχους να χρησιμοποιούν μέρος αυτών των χρημάτων,  για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα - μια καλής προαίρεσης σκέψη - είναι η πληρωμή μισθών εργαζομένων ή – η κακής προαίρεσης σκέψη -  δημιουργία εκδηλώσεων ψηφοθηρικού χαρακτήρα κλπ.

Άσχετα όμως από την καλή η κακή προαίρεση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Βρώμικες πόλεις, κακής ποιότητας υπηρεσίες, ανύπαρκτος ηλεκτροφωτισμός και ουσιαστικές παρανομίες στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, ενώ ο δήμος εισπράττει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό (αν δεν κάνω λάθος στο δήμο Βύρωνα το ύψος αυτού του ποσού φτάνει τα  4.500.000ευρώ/έτος).

Και γυρίζοντας ξανά στο Πελετίδη, κατά τη γνώμη μου υπερασπίστηκε τους δημότες, ενάντια στις παρανομίες όχι μόνο μιας ομάδας  επιχειρηματιών αλλά και του κράτους, που το ίδιο παρανομεί κατασκευάζοντας, ο ΟΛΠΑ, κτήρια δίχως άδεια. Το ίδιο πρέπει να κάνει κάθε δήμαρχος. Να αντισταθεί στα οργανωμένα συμφέροντα, που με την οικονομική ισχύ τους προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους συμφέρον, ενάντια στο δημόσιο.

Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και οι δημότες. Πρέπει να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες, πρέπει να συμμετέχουν και στην ανάγκη να «επιβάλουν» την το δημόσιο συμφέρον, γιατί μόνο έτσι αλλάζουμε τη μοίρα μας. Ενημέρωση, συμμετοχή, δράση κι όχι ανάθεση είναι τα ζητούμενα σε αυτή τη διαδρομή. Καλοί «ηγεμόνες» που θα δουλεύουν για μας, ενώ εμείς θα απολαμβάνουμε την ηρεμία του καναπέ μας δεν υπάρχουν.

 

 

 

 

 

Admin

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1