Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Από τα Τρίκαλα στο Βύρωνα με δυο παπούτσια πάνινα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος Τρικκαίων,  κ. Παπαστεργίου,  ανέφερε σε ομιλία του ότι  «οι δήμοι μας ζουν ακόμη σε έναν πληροφοριακό μεσαίωνα», παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση στο σύνολο σχεδόν των δήμων της Ελλάδας κι έχει απόλυτο δίκιο, με εξαίρεση τον δικό του δήμο και λίγους ακόμη.

Η δημοτική αρχή στα Τρίκαλα έχει όραμα. Δουλεύει με το βλέμμα στο μέλλον και κυρίως διεκδικεί και υλοποιεί προγράμματα, που καθιστούν  την πόλη πρωτοπορία προς όφελος των δημοτών της. Δεν είναι τυχαίο που τα Τρίκαλα εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μια από τις "έξυπνες πόλεις" παγκόσμια και μάλιστα επί τρία συναπτά χρόνια τιμούνται, ως μια από τις 21 εξυπνότερες πόλεις στον κόσμο.

Τα παρακάτω προγράμματα που ήδη υλοποιούνται, με κάνουν να νιώθω από τη μια έντονη ικανοποίηση, διότι τέτοια προγράμματα οδηγούν πραγματικά σε σύγχρονες  πόλεις και ανεβάζουν το επίπεδο της ζωής και της εξυπηρέτησης των πολιτών και από την άλλη μια αίσθηση απογοήτευσης, διότι αντίστοιχες σκέψεις και προτάσεις έχει κάνει η ομάδα επικοινωνίας της Στάση Βύρωνα, για το Βύρωνα, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουν γίνει έστω και ελάχιστα βήματα για την υλοποίησή τους.  (Μπορείτε να κατεβάσετε την πρόταση της Ομάδας επικοινωνίας από ΕΔΩ) Αλλά ας πάμε στα προγράμματα που όπως είπα λειτουργούν ήδη στα Τρίκαλα.

 • Το πρώτο δημοτικό ασύρματο δίκτυο
 • Ζωντανές μεταδόσεις συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου
 • Προγράμματα τηλεπρόνοιας και eHealth
 • Πρόγραμμα καταγραφής παραπόνων Δημοσθeνης
 • Ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια
 • Πρώτο παγκοσμίως λεωφορείο χωρίς οδηγό
 • Νέοι άνθρωποι

Πρόσφατα, μιλώντας ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, έθεσε τις προτάσεις του για όλη τη χώρα, τις οποίες παραθέτουμε.

 1. Project έξυπνη πόλη

Μπορεί να περιλαμβάνει

 • Πολιτική προστασία με αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων και Η/Μ ακτινοβολίας αλλά και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα
 • Ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι
 • Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης με υπόγειους αισθητήρες
 • Δίκτυο ευφυών μεταφορών και έξυπνων φαναριών κυκλοφορίας
 • Έξυπνες λύσεις κάδων απορριμμάτων
 • Έξυπνη διαχείριση υδάτων και ενέργειας
 • Έξυπνα κτήρια
 • Δίκτυα τηλε-πρόνοιας, τηλε-ιατρικής - eHealth, Προσβασιμότητα ηλικιωμένων σε πληροφορίες και υπηρεσίες

Όλα αυτά τα προγράμματα, ήδη εφαρμόζονται και λειτουργούν ανά τον κόσμο.

 1. Κοινές πλατφόρμες μηχανογράφησης

Δεκάδες διαφορετικά προγράμματα σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα με διαφορετικές βάσεις δεδομένων, δημιουργούν το απόλυτο χάος στους Δήμους.

 1. Εξωστρέφεια

Οι δήμοι, η δημόσια διοίκηση πρέπει να βγει από το καβούκι της, να χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα, να αλληλεπιδράσει με τους πολίτες, να τους ακούσει, να διαβουλευτεί, να τους μιλήσει, να τους ενημερώσει.

 1. Εξοικονόμηση ενέργειας

Ο Δήμος Τρικκαίων κατοίκων πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 ευρώ σε οδοφωτισμό και φωτισμό γηπέδων. Αλλάζοντας τον κοινό ενεργοβόρο φωτισμό πχ.με led πετυχαίνουμε σημαντική εξοικονόμηση, η οποία πολλαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με συστήματα έξυπνου φωτισμού, μείωσης της φωτεινότητας αργά το βράδυ ή ενεργοποίησης με την κίνηση.

 1. Εμπειρία «πελάτη»

Να αντιληφθούμε όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα που κάνουν τους πολίτες να οργίζονται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δημόσια διοίκηση. Τα μικρά και μεγάλα που δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να συμβούν αν οι υπηρεσίες αυτές ήταν δική μας επιχείρηση...

 1. Έξυπνη διαχείριση πόρων

Έξυπνες λύσεις που βοηθούν την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των λιγοστών μας πόρων. Συνδυαζόμενα με λύσεις διαχείρισης υδάτων, ενέργειας, μεταφορών, ρίπων κλπ. μπορούν να θωρακίσουν τις πόλεις μας και να τις δώσουν την αναγκαία επάρκεια απόκρισης.

 1. Ευφυείς... επιλογές
Σωτήρης Παπαμιχαήλ

Ιστότοπος: dimoskaipoliteia.gr/ E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
 • 1