Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Να προστατευτούν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί από τις ορέξεις των ιδιωτών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δήμος και Πολιτεία είχε εγκαίρως αναδείξει ένα πολύ σημαντικό θέμα που ήλθε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αφορά στη λειτουργία των δημόσιων παιδικών σταθμών, οι οποίοι με πρόσχημα τη «νομιμότητα» της λειτουργίας τους, έχουν μπει στο στόχαστρο των ιδιοκτητών παιδικών σταθμών, που επιδιώκουν το κλείσιμο πολλών εξ αυτών, με στόχο να αυξήσουν την πελατεία τους.

 

Με αφορμή το μείζον αυτό κοινωνικό θέμα –ειδικά στους καιρούς που ζούμε- το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα εξέδωσε ανακοίνωση- καταγγελία την οποία δημοσιεύουμε.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η διασφάλιση σύγχρονων παιδικών σταθμών και η κοινωνική φροντίδα για το παιδί είναι υποχρέωση της πολιτείας

Περίπου 1.140 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που φιλοξενούν πάνω από 55.000 παιδιά κινδυνεύουν να κλείσουν μετά από καταγγελίες ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Πρόκειται για τους πρώην κρατικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας και από το 2001-2003 λειτουργούν με την ευθύνη των δήμων. Η πλειοψηφία των δημοτικών αυτών σταθμών συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, όπου χιλιάδες οικογένειες καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό και δεν επιβαρύνονται οικονομικά. Σήμερα κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας εάν δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

Οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν καταθέσει καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία και ζητούν τον έλεγχο όλων των δημοτικών παιδικών σταθμών. Η καταγγελία αυτή δεν έχει ως στόχο την αναγκαία αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών, αλλά να αποσπάσει αποκλειστικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ αποκλείοντας τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από τη χρηματοδότηση, ώστε να επωφεληθούν οι ιδιώτες πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών σταθμών μέσα από διαφορές μορφές όπως ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο η αστυνομία να επισκέπτεται τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας στη λειτουργία καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού.

Το σωματείο μας έχει πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να στεγάζονται σε κατάλληλα κτήρια τα οποία να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, να υπάρχουν τα ανάλογα τετραγωνικά μέτρα ανά αίθουσα, κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για το φαγητό και την υγιεινή των παιδιών, μέτρα πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας, κατάλληλοι αύλειοι χώροι καθώς επίσης ότι πρέπει να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά χρειάζεται να δοθεί κρατική χρηματοδότηση που να επαρκεί για να καλυφτούν οι αναγκαίες δαπάνες. Η χρηματοδότηση να προορίζεται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό και οι αιρετοί να ελέγχονται. 

Είναι απαράδεκτο το 2014 να στεγάζονται δημοτικοί σταθμοί κάτω από τις πιλοτές πολυκατοικιών ή τμήματα βρεφών να είναι στους ημιώροφους κτηρίων ή να είναι ακατάλληλοι οι αύλειοι χώροι.

Καλούμε το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει οριστική λύση στο θέμα της αδειοδότησης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε παύση της λειτουργίας τους, φέρνοντας σε δεινή θέση πολλές λαϊκές οικογένειες και ανοίγοντας τις ορέξεις ιδιωτικών συμφερόντων.

Καλούμε τη δημοτική αρχή άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των δημοτικών σταθμών, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία σε κατάλληλα κτήρια».

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Δεκέμβριος 2014

Δήμος και Πολιτεία

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Απόψεις

image
Αλήθειες & ψέματα για Read More
image
Λάβρος κατά κυβερνήσεων, Read More
image
Από τα Τρίκαλα Read More
image
Απάντηση στον πρόεδρο Read More
image
Μη μιλάς σε αγνώστους Read More
image
Ο Πελετίδης, τα Read More
  • 1