Επιστολή – απάντηση στα σχέδια διάλυσης του ΚΕΘΕΑ και ριζικής αλλαγής του μοντέλου του στέλνουν προς το διορισμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Διοικητικό Συμβούλιο, 24 επίτιμοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και σύμβουλοι του Οργανισμού, εκφράζοντας την ολοκληρωτική αντίρρησή τους στο σχέδιο νόμου που έχει παρουσιαστεί στο εσωτερικό του.
«Εμείς οι υπογράφοντες ελπίζουμε ότι η επιστολή μας αυτή θα κινητοποιήσει πολλούς για την επιβίωση του ΚΕΘΕΑ. Η Ιθάκη θα μείνει αβύθιστη, θα αντέχει τα κύματα και θα αγναντεύει τους ανοιχτούς ορίζοντες» τονίζουν στην επιστολή τους.
Σημειώνεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις, το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα απάντηση, χαρακτηρίζοντας το Σχέδιο ως «μία νέα αρχή», υποστηρίζοντας ότι «δεν καταργείται κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα ούτε θεραπευτική κοινότητα. Αντιθέτως, τα προγράμματα αναμορφώνονται και ενισχύονται λειτουργικά και διαχειριστικά».
Από την πλευρά τους, οι 24 επίτιμοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και σύμβουλοι του Οργανισμού υπενθυμίζουν αρχικά στην επιστολή τους πως «ευρύτερα γνωστό είναι ότι ΚΕΘΕΑ στηρίζει από επιστημονική άποψη τις θεραπευτικές του προσεγγίσεις σε ένα διεθνές μοντέλο, που συνδυάζει κοινωνικές, ψυχολογικές παρεμβάσεις και ιατρικές πράξεις. Το έργο του και ιδίως η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προτύπου της απεξάρτησης έχουν αξιολογηθεί από διεθνή επιτροπή, ενώ τα μέλη, οι απεξαρτημένοι απόφοιτοί του και οι οικογένειές τους, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Στις διεθνείς διακρίσεις του ΚΕΘΕΑ εντάσσονται η ανακήρυξή του ως Οργανισμού – Συμβούλου της επιτροπής κατά των ναρκωτικών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του ΟΗΕ, καθώς και οι διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις του προσωπικού του».
Προσθέτουν ότι «το πρώτο βαρύ πλήγμα που υπονομεύει την θεραπευτική μέθοδο και αποτελεσματικότητα επήλθε με την ΠΝΠ και τον κυρωτικό νόμο 4638/2019. Ο Νόμος αυτός κατήργησε την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, δηλαδή την εκλογή της διοίκησής του αλλά και άλλων εσωτερικών συλλογικών οργάνων του από τα μέλη του» ενώ στη συνέχεια υποστηρίζουν ότι «τώρα επιχειρείται το επόμενο φθοροποιό βήμα».
Μεταξύ των εξόχως βλαπτικών αλλαγών, εστιάζουν στο γεγονός ότι πέρα από την κατάργηση του αυτοδιοίκητου το 2019, «στη θέση των άμισθων Προέδρων, Αντιπροέδρων και Συμβούλων εμφανίζονται πλέον έμμισθα στελέχη με αποδοχές που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Όπως επίσης είναι βέβαιο ότι ένας οργανισμός, μοναδικό παράδειγμα λειτουργίας χωρίς εργολαβίες και δαπάνες για μαγείρεμα, φύλαξη, και δευτερεύουσες αλλά αναγκαίες υπηρεσίες γραμματείας ή καθαρισμού, θα πρέπει πλέον να εκταμιεύει τεράστια κονδύλια για τα σχετικά κόστη. Ποιος θα δίνει παράδειγμα εθελοντικής εργασίας, ώστε να τον μιμούνται τα μέλη που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες;»
Καταγγέλλουν επίσης ότι «κεντρικό στοιχείο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης αποτελεί η εγκατάλειψη και διάλυση των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ που επιλέγονται από στελέχη με ειδικές γνώσεις και εισφέρουν ιδέες, εμπειρία, μεθόδους και έρευνα. Γενικά εισάγεται μια γραφειοκρατική και άνωθεν ιεραρχημένη δομή, όπου η διοίκηση επιλέγει τα συντονιστικά και τα διευθυντικά όργανα. Δοκιμασμένη δηλαδή συνταγή αποτυχίας απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται όχι για απλή συντήρηση αλλά για ριζικές αλλαγές στη στάση ζωής τους».
Ενώ σχετικά με το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, σημειώνουν:
«Όσοι προσέφεραν για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της φθοράς. Αν αυτή θα αφορούσε μόνο την ιστορία, θα είχε κάποιο όριο. Δυστυχώς αφορά ζωές και υγεία που και στο μέλλον θα χαθούν, όταν η αποτελεσματική απεξάρτηση θα είναι πια με μαθηματική βεβαιότητα αδύνατη. Αφορά επίσης την εγκληματικότητα, αφού οι εξαρτημένοι εμπλέκονται ύστερα από κάποιο σημείο με τη διακίνηση ναρκωτικών και με το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η ηθική αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά όμως δεν διασφαλίζεται έτσι απλά, με μόνη την χορήγηση σκευασμάτων που μειώνουν βλάβες αλλά αναγκαστικά αναπαράγουν την ψυχολογική εξάρτηση. Χρειάζονται ανθρώπινες επαφές με διάρκεια, εμπιστοσύνη, ευαισθησία, στοργή αλλά και ευθύνη. Χρειάζεται ιδίως προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης από την πρώτη μέρα κι όχι ως “μεταθεραπευτική φροντίδα”.
Η φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων αποτυπώνεται στη φράση “μπορείς αλλά όχι μόνος”. Συνάγεται αναγκαστικά και μια άλλη, “φταις αλλά όχι μόνος”. Όντως η κοινωνικότητα είναι το κορυφαίο προϊόν, το σωτήριο έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των οικογενειών. Αποτελεί μια αρετή, που δεν συναντάται σε γραφειοκρατικές και άνωθεν διαχειρίσεις».
Ο Ηλίας Μαμαλάκης ως πρώην εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, έγραψε:
«Υπήρξα για μια 6 ετία μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Εκλεγμένος από την ολομέλεια της γενικής συνέλευσης. Μας παραιτήσαν ομαδικά αντικαθιστώντας μας με διορισμένο συμβούλιο από το Υπουργειο υγείας. Το εκλεγμένο πρώην διοικητικό συμβούλιο αποτελείτο από διαπρεπείς επιστήμονες τόσο της ιατρικής της νομικής και ανθρώπους δραστήριους γύρω από την θεραπεία της εξάρτησης από ουσίες. Επίσης η έννοια της απεξάρτησης είναι απολυτα συνυφασμένη με το αυτοδιοίκητο. Με κυρίαρχη την γενική συνέλευση που αποτελείται από τους εργαζόμενους τους συλλόγους γονέων και φίλων του ΚΕΘΕΑ. Τα απεξαρτημένα μέλη που είναι στην φάση της επανένταξης, τα παλαιά μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Δηλαδή μια πολυφωνική συνέλευση. Τώρα έρχεται η δεύτερη φάση αποδυνάμωσης του οργανισμού που σιγά σιγά θα το αποδυναμώσει εντελώς μέχρι την απορρόφηση του πιθανόν από τον ΟΚΑΝΑ. Η βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ στην απεξάρτηση είναι η στεγνή θεραπεία. Κανένα υποκατάστατο κανένα ψυχοφάρμακο. Αντίθετα από τον ΟΚΑΝΑ που απλά δίνει υποκατάστατο της βασικής ναρκωτικής ουσίας. Πιθανώς ο κύριος υπουργός όσο και ο πρωθυπουργός να είχαν κάποια λάθος πληροφόρηση και κάποιοι να πολιτικοποιήσαν το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο. Ίσως θα έπρεπε να έχουν μια ποιο αντικειμενική γνώμη πιθανόν προσωπική για να καταλάβουν ότι οποία και αν είναι η πολιτική θέση ενός ανθρώπου δεν επηρεάζει την δουλειά του στην απεξάρτηση. Πιθανόν τούτη η ανάρτηση να μου κοστίσει ίσως να μου έχει κοστίσει ήδη. Αλλά έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Ότι με καίει το λέω δημοσίως».
Την επιστολή υπογράφουν:
Επίτιμοι Πρόεδροι Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ
Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης -Συγγραφέας
Γεράσιμος Νοταράς, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τραπέζης
Νίκος Παρασκευόπουλος, πρ. Υπουργός – ομ. Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Γιώργος Μπαρδάνης, Ψυχίατρος
Επίτιμοι Αντιπρόεδροι ΚΕΘΕΑ
Βασίλης Μαρκής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.
Νίκος Μουζέλης, ομ. Καθηγητής κοινωνιολογίας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics)
Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής – Δημοσιογράφος
Τόνια Τζανετάκη, Καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μπέκας, Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ
Επίτιμα Μέλη ΔΣ ΚΕΘΕΑ
Βούλγαρης Παντελής, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος
Γεωργοπούλου Μαρία, Καθηγήτρια Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Δαμιανός Πέτρος, Διευθυντής Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνας
Ζαγούρα, Πάρη Πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων
Καλαντζή-Αζίζι Αναστασία, ομ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Καστανίδου-Συμεωνίδου, Ελισάβετ, Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ
Κατρούγκαλος Γεώργιος, πρ. Υπουργός – Βουλευτής, Καθηγητής Συν/κού Δικαίου ΔΠΘ
Κοσμάτος, Κωνσταντίνος, Επικ. Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ
Κωνσταντάρας Νίκος, Δημοσιογράφος
Μαμαλάκης Ηλίας, Οικονομολόγος, Μάγειρας – παρουσιαστής
Πλουμπίδης Δημήτρης, ομ. καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ
Πολυχρόνης Πέτρος, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α)
Χάρος Μανώλης, Εικαστικός καλλιτέχνης
Χριστοδουλοπούλου Τασία, πρ. Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων- Δικηγόρος
Ψαρρά Άντα, Δημοσιογράφος»
Πηγή: thepressproject.gr