Του Γιώργου Σακκά
Ως μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη διαπιστώνεται η καταγραφή στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εκτόξευση της παρουσίας του κορωνοϊού στα λύματα της Αττικής. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα παρουσιάζουν μία ήπια υποχώρηση, όμως στην Περιφέρεια της Αττικής σημειώνεται αύξηση. Με βάση τα στοιχεία αυτά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα ήταν δραματικό για την περαιτέρω διασπορά του ιού σε όλες τις περιφέρειες της Επικράτειας.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βλέπουμε ότι συνολικά το τελευταίο 12ημερο τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη χώρα είναι 32530 έναντι 35735 το 12ημερο που είχε προηγηθεί. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα στοιχεία για την Αττική δείχνουν αύξηση από τα 14946 στα 15167 κρούσματα. Η διαφορά δείχνει μικρή αλλά αποτυπώνει τη διαφορετική πορεία της πρωτεύουσας σε σχέση με την Επικράτεια.
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, η Περιφέρεια Αττικής, την εβδομάδα, 12-18/04/21, καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (+171%). Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό.
Όπως τόνισε και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης «στην Αττική έχουμε μία μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορονοπάρτι, αλλά όχι μόνο σ’ αυτά γιατί έχουμε κάνει και άλλα ανοίγματα. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος».
Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ», και διευκρίνισε πως σύμφωνα με υπολογισμούς μέχρι τις 25-28 του μήνα θα έχουμε κοντά στις 890-900 νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Θετικότητα
Το μοναδικό αισιόδοξο στοιχείο που αποτυπώθηκε στα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία ήταν το ποσοστό θετικότητας το οποίο λόγω και του ρεκόρ τεστ τα οποία ξεπέρασαν τα 78.000 και κατήλθε του 5%. Συγκεκριμένα το προηγούμενο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 23.623μοριακά τεστ και 54.805 rapid test, αριθμός ρεκόρ. Σε σύνολο 78.428 τεστ η θετικότητα υπολογίζεται σε 4,83%.
Όμως και πάλι το ποσοστό αυτό δεν είναι και πανάκεια για την αποκλιμάκωση της επιδημίας. Μην ξεχνάμε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των κρουσμάτων είναι αυτοί που δημιουργούν τις εστίες έξαρσης της επιδημίας και το μόνο όπλο είναι τα συνεχή τεστ.
Σημειώνεται πως η μέση θετικότητα ανά ημέρα το προηγούμενο 7ήμερο είναι της τάξης του 5,1%.
Ιδιαίτερα κρίσιμος δείκτης όπως αναφέρθηκε είναι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ, με τα επίσημα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι πλέον μόλις το 9% είναι διαθέσιμο στην Επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υπερκάλυψη σε Αττική και Β. Ελλάδα, και απλά υπάρχουν κάποιες κενές στην περιφέρεια όπου υπάρχει χαμηλότερη πίεση στο ΕΣΥ.
Επίσης το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου έχουν σημειωθεί πάνω από 1530 θάνατοι και φαίνεται ο μήνας να κλείνει με ένα δραματικό αριθμό απωλειών.
Πηγή: news247.gr