Εικόνες από το λεύκωμα του Τάσου Παπασταύρου
Πλούσια και πολυτάραχη υπήρξε η σχέση του Μπάϊρον με το «άλλο μισό του ουρανού», τις γυναίκες, πολλές εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν στην ποίησή του και το συγγραφικό του έργο.
Με την μητέρα του Κάθριν Γκόρντον, σκωτσέζα στην καταγωγή, δεν τα πήγαινε καλά από μικρός. Στις επιστολές που της έγραφε, όταν βρέθηκε στο εξωτερικό, στα 21 χρόνια του, την προσφωνεί άλλοτε «αγαπητή μητέρα» και άλλοτε «κυρία».
Ορφανός από πατέρα, στην ηλικία των τριών ετών, γνώρισε μόνο την μητρική στοργή, αλλά και καταπίεση, πολύ περισσότερο που στα δέκα του κληρονόμησε τον τίτλο του λόρδου από τον θείο του και έπρεπε να προετοιμαστεί ανάλογα για τον σχετικό ρόλο από τα 21 του. Μέχρι τότε (1809), είχε ήδη ερωτευτεί μία φορά την Μέρι Ανν Τσάγουορθ, που όμως παντρεύτηκε άλλον το 1805.
Κατά το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα ερωτεύτηκε την 14χρονη Αθηναία Τερέζα Μακρή, στην οποία αφιέρωσε το ποίημα του «Κόρη των Αθηνών», που μελοποιήθηκε και έγινε διάσημο. Παροδικός αποδείχθηκε και ο έρωτας αυτός. Επιστρέφοντας στην Αγγλία το 1811, έχασε την μητέρα του, λίγο πριν εκτοξευθεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποιητικού στερεώματος με την δημοσίευση (1812) του πρώτου μεγάλου ποιήματός του «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ». Η μητέρα του δεν πρόλαβε να δει ούτε την παρθενική ομιλία του Μπάιρον στην Βουλή των Λόρδων, που τάραξε το βρετανικό κατεστημένο.
Έτσι, έγινε περιζήτητος στα σαλόνια της αγγλικής αριστοκρατίας, με πρώτη να επιζητεί τον έρωτά του η Λαίδη Καρολίνα Λαμπ, εκείνος όμως την ίδια χρονιά ζήτησε σε γάμο την Αναμπέλλα Μίλμπανκ, την οποία και παντρεύτηκε το 1815, μοναδικό γάμο που έκανε, καρπός του οποίου υπήρξε η μόνη επίσημη κόρη του Άντα, γιατί είχε και δύο εκτός γάμου, την Μεντόρα από την ετεροθαλή αδελφή του Αυγούστα και την Αλλέγρα από την Κλαίρη Κλαιρμόν. Η τελευταία τον είχε ακολουθήσει και στην αυτοεξορία του στην Ευρώπη, που είχε μαζί του και το ζεύγος Σέλλεϋ. Θυμίζω ότι ο μεν Πέρσι Σέλλεϋ υπήρξε εξίσου μεγάλος ποιητής και φιλέλληνας, η δε σύζυγός του Μαίρη Σέλλεϋ, συγγραφέας του περίφημου έργου Φρανκεστάιν.
Στην Ιταλία, όπου διέμεινε και έδρασε έξι χρόνια, ο Μπάιρον έζησε τον τελευταίο μεγάλο έρωτά του με την κόμισσα Τερέζα Γκουιτσιόλι, στης οποίας το σπίτι στη Ραβέννα εγκαταστάθηκε με την ανοχή του συζύγου της, μετατρέποντάς τον χώρο σε γιάφκα του επαναστατικού κινήματος των Καρμπονάρων, στο οποίο ο μεγάλος ποιητής είχε ενταχθεί. Το κίνημα αυτό ηττήθηκε το 1820, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο στον Μπάιρον για την επαναστατημένη Ελλάδα, Κεφαλονιά το 1823 και Μεσολόγγι το 1824.
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι ο αδελφός της Τερέζας Γκουιτσιόλι, Πιέτρο Γκάμπα έγινε στενός συνεργάτης του Μπάιρον, ακολουθώντας τον και στην Ελλάδα, ήταν δε στο προσκέφαλό του την ημέρα του θανάτου του στο Μεσολόγγι, 19 Απριλίου 1824. Ο ίδιος ανέλαβε και την μεταφορά της σορού του Λόρδου Βύρωνα στην Αγγλία, που ύστερα από σχετική τελετή, τοποθετήθηκε όπου και οι πρόγονοί του στο Χάκναλ Τόρκαρντ, περιοχή του Νόττιγχαμ.
___________________________________
Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό