ΙΣΤΟΡΙΑ της πόλης: ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ – 45 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

blonde lesbians very hot cam show.desi xxx brandi lyons teaches you the meaning of pain.
pornhun
hd porn

ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ – 45 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

“Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεώτεροι”

Της Αντιόπης Βεργιάδη*

Τέλη της 10ετίας του 1970. Το κράτος έχοντας να αντιμετωπίσει τις πληγές που άφησε η χούντα, φαίνεται να έχει και να δείχνει ένα χαμηλού προφίλ κοινωνικό πρόσωπο.

Περιοχές του νομού Αττικής, όπως η Νίκαια, το Πέραμα, η περιοχή Ρέντη, ο Βύρωνας, δείχνουν να έχουν σοβαρές ανάγκες σε κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο και σοβαρά προβλήματα υγείας, γερασμένου πληθυσμού και φτώχειας.

Στο δικό μας Βύρωνα, οι κάτοικοι στεγάζονται σε χαμηλά σπίτια, με ψηλά όμως το κεφάλι και την ψυχική υπερηφάνεια. Αρκετοί οι πρόσφυγες, που με το μεροκάματο και τον πολιτισμικό τους πλούτο, έστηναν σιγά-σιγά την πραγμάτεια τους, τις οικογένειες τους και τα σπιτικά τους.

Την περίοδο 1978 – 1979, φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ως άνω προβλήματα, στήνουν τα Κέντρα Συμπαράστασης Οικογένειας (Κ.Σ.Ο.).

Στόχος αυτής της προσπάθειας, ήταν να προσφερθεί στοιχειωδώς βοήθεια στους πολίτες, που είχαν ανάγκη (συμβουλευτική, φαρμακευτική, κατευθύνσεις υγείας κ.ά.).

Προσλαμβάνονται οι πρώτοι εργαζόμενοι, κοινωνικοί λειτουργοί και οικογενειακοί βοηθοί, που διεκδικούν μαζί με τις διοικήσεις του (Κ.Σ.Ο.) και οικειοποιούνται τους πρώτους χώρους στέγασης. Ο ένας επί της Κορυτσάς 3 στο υπόγειο του πολυιατρείου και ο άλλος επί της 28 ης Οκτωβρίου 1 στον Καρέα, στο ισόγειο (σημερινή στέγη – ξενώνας αστέγων κ.ά.).

Γίνονται τα πρώτα βήματα!… 1982. Ο τότε δήμαρχος κ. Νικολαΐδης Δημήτρης κάνει δική του υπόθεση τις ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους και έτσι στήνεται μαζί με τους εργαζόμενους το πρώτο ΚΑΠΗ στο νομό Αττικής. Θεσμοθετείται η Κοινωνική Υπηρεσία από κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, εργοθεραπευτές, οικογενειακούς βοηθούς, διοικητική υπηρεσία και λέσχη.

Τα ΚΑΠΗ του δήμου Βύρωνα (συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου ΚΑΠΗ επί της Καλλιπόλεως 59) με τα εκατοντάδες εξυπηρετούμενα μέλη σταδιακά λειτουργούν ως πρότυπα λειτουργίας στα ΚΑΠΗ, που πλέον στήνονται σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί, ότι σαν δήμος στήσαμε πρώτοι τις βάσεις για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, όταν ακόμη τα σπίτια είχαν αυλές!…

Την εργασιακή ομάδα συνθέτουν:

  • 6 – 8 Κοινωνικοί λειτουργοί
  • 3 Φυσικοθεραπευτές .
  • 3 Επισκέπτες υγείας
  • 1 – 2 Εργοθεραπευτές
  • 1 Διοικητικός υπάλληλος
  • 6 – 8 Οικογενειακοί βοηθοί

Ακολουθούν ερευνητικές διαδικασίες και με βάση τις ανάγκες των δημοτών της τρίτης ηλικίας οργανώνονται αντίστοιχα προγράμματα παροχών.

Τα προγράμματα συνθέτουν και εγκρίνουν το Δ.Σ. του δήμου, στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ όλες τις παρατάξεις, οι εργαζόμενοι δια του εκπροσώπου τους και τα μέλη του ΚΑΠΗ δια του εκπροσώπου τους, που ορίζεται κατόπιν εκλογικής διαδικασίας των 7 μελών επιτροπών που λειτουργούν ανά ΚΑΠΗ.

Τα οικονομικά προβλήματα πολλά για τις δράσεις, τις λειτουργίες, τα προγράμματα και τις προσλήψεις προσωπικού! Πολλές και οι διεκδικήσεις από Δ.Σ., εργαζόμενους και μέλη με αντίστοιχες πιέσεις στα υπουργεία και την περιφέρεια.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα προγράμματα των ΚΑΠΗ του δήμου μας:

  • Συμβουλευτική κατά άτομο
  • Ομάδες δράσης (επιτροπές εθελοντισμού, ψυχαγωγίας, υγείας κ.ά.)
  • 6 ημερήσιες εκδρομές με συμβολική τιμή
  • 8 πρωινοί ή απογευματινοί περίπατοι με συμβολική τιμή (περίπου 1 ευρώ)
  • 15 θαλάσσια μπάνια ( πληρωμή μόνο των πλαζ)
  • Διήμερες – 5μερες εκδρομές εντός και εκτός του δήμου
  • Εβδομαδιαία γλεντάκια εντός και εκτός του δήμου
  • Εκθέσεις δημιουργικών δραστηριοτήτων των μελών (παζάρια)
  • Χορευτικές ομάδες
  • Γυμναστική (σε συνεργασία με τον αθλητικό οργανισμό)
  • Χορωδία με παρουσία και σε άλλους δήμους και πολλά πρώτα βραβεία
  • Θεατρική ομάδα
  • Προληπτικά προγράμματα υγείας (π.χ. άνοιας) κ.ά.

Και βέβαια προσπάθεια προκειμένου να στηθεί κεντρική κοινωνική υπηρεσία στο δήμο, μέχρι που στήθηκε το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ επί της Καλλιπόλεως και Αγίας Σοφίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλοι οι δήμαρχοι, λιγότερο ή περισσότερο, το θεσμικό έργο των ΚΑΠΗ το στήριξαν, το εμπιστεύτηκαν και το καθιέρωσαν…!

Τέλος εκτιμάται ότι σήμερα διανύουμε περιόδους όπου η βία, οι παραβατικές συμπεριφορές, η αταξία και οι οικονομικές συνθήκες, βρίσκουν χώρο να επιβάλλονται σε ότι έχει αξία ανορθόδοξα!

Πώς θα ήταν λοιπόν, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να στρέψουν το πρόσωπο τους στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, χωρίς περικοπές, αλλά με ευθιξία και ευαισθησία στα αυτονόητα, και με δράσεις κοινωνικής διεύρυνσης και αξιοπρέπειας;

Μια ματιά στην ιστορία του θεσμού των ΚΑΠΗ ίσως να βοηθήσει στην εξέλιξη και την ανέλιξη του μελλοντικού αξιακού συστήματος, τόσο των ΚΑΠΗ όσο και των τομέων της πρόνοιας.

Είναι ευθύνη όλων μας!

Κύρια όμως του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σκύψουν πάνω από τους θεσμούς, αν θέλουν να δείξουν ότι και έχουν (!) και διαθέτουν κοινωνικό πρόσωπο.

Φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΚΑΠΗ δήμου Βύρωνα

*Αντιόπη Βεργιάδη, από τους πρώτους εργαζομένους στα ΚΑΠΗ Δήμου Βύρωνα 

Κοινωνική λειτουργός

Ψυχοθεραπεύτρια

Μέλος ΣΚΛΕ – Μέλος ΕΛΕΣΥΘ

Διετέλεσε προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής πολιτικής Δήμου Βύρωνα 

Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση 

sex videos mark woods slowly slid his rod in latinas ass.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.