Οι υψηλές θερμοκρασίες θα ευθύνονται για περισσότερους θανάτους σε όλες της περιοχές της Ευρώπης στο μέλλον, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες του Νότου.
Σήμερα, οι χαμηλές θερμοκρασίες θεωρούνται υπεύθυνες για τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη συγκριτικά με τους καύσωνες. Ωστόσο, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών σταδιακά θα αυξηθεί. Συγκεκριμένα, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, θα αυξηθούν οι θάνατοι από τη ζέστη ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από κρύο.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις, ώστε να υπολογίσουν τους θανάτους από υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους σε όλες της περιοχές της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
«Αναμένονται πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο μειώνονται ελαφρώς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νταβίντ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι λόγω ζέστης θα μπορούσαν να φτάσουν τις 129.000 ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Παράλληλα, ο ετήσιος απολογισμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη μαζί μπορεί να φτάσει τις 450.000 το 2100 από 407.000 που είναι σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη και αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σημειώνει η μελέτη.
Η έρευνα έρχεται με αφορμή μια σειρά από καύσωνες τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. «Αυτή η έρευνα είναι μια αυστηρή υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Μαντλέιν Τόμσον από τη φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome.