Αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη,
Φέτος, γράφω το καθιερωμένο απολογιστικό newsletter της χρονιάς από έναν τόπο στον οποίο, τα τελευταία δύο χρόνια, το Solomon επιστρέφει ξανά και ξανά.
Η Θεσσαλία εξακολουθεί να έχει ανάγκη την προσοχή μας. Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στα επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εσωτερικοί εκτοπισμοί, κοινωνικοοικονομική κρίση, σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, αλλά και η επέλαση των εταιρειών φωτοβολταϊκών που καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμη γη συνθέτουν μια πραγματικότητα διαρκούς πίεσης.
«Το νερό τελειώνει», μας λένε οι κάτοικοι. Μικρές οικογενειακές μονάδες χάνουν τα κοπάδια τους, αγρότες βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, η καλλιεργήσιμη γη συρρικνώνεται. Το συλλογικό τραύμα παραμένει ανοιχτό: τα Τέμπη, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κρατική διαφθορά και η διαχρονική απαξίωση του αγροτικού κόσμου.
«Μόλις φεύγουν οι δημοσιογράφοι από το πρόβλημα, το κράτος σε ξεχνά», μας έγραψε πριν λίγους μήνες ένας πλημμυροπαθής κάτοικος.
Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αλλάξουμε.
Έτσι, το 2025 ξαναβρεθήκαμε στη Θεσσαλία, δίπλα σε ανθρώπους που, μετά τις πλημμύρες του 2023, ζουν ως «εκτοπισμένοι στον ίδιο τους τον τόπο». Μέσα από ερωτηματολόγια εξετάσαμε τη στροφή των πολιτών προς τις ιδιωτικές ασφαλίσεις — μια τάση που καταγράφεται και στη γειτονική Ιταλία.
Καταγράψαμε την κρίση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, η οποία παραμένει σε εξέλιξη, και φέραμε στο φως στοιχεία για το πώς η Ελλάδα αγνόησε ευρωπαϊκές συστάσεις να προβεί σε εμβολιασμό και έλαβε ανεπαρκή μέτρα. Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου επιστρέψαμε σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα για τρεις ανοιχτές συναντήσεις με την τοπική κοινότητα: για να σας ακούσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να πιάσουμε το νήμα από τη νέα χρονιά που έρχεται, αλλά και για να σας δείξουμε πώς δουλεύουμε — πώς ερευνούμε, ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε και πώς επιδιώκουμε πραγματικό αντίκτυπο.
Ακολουθήσαμε τον αγώνα των κατοίκων στα Κύθηρα απέναντι στα αιολικά της ΤΕΡΝΑ. Από εκεί ταξιδέψαμε στα νησιά του Αιγαίου για να αναδείξουμε τα κενά στην περιγεννητική φροντίδα — ένα θέμα στο οποίο θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο το 2026. Από τα νησιά επεκτείναμε την έρευνά μας σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από το πρότζεκτ Demolition Atlas, όπου, με τη δική σας βοήθεια, καταγράφουμε μέχρι και σήμερα τα κτίρια που κατεδαφίζονται.
Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίσαμε —για ακόμη μία χρονιά— να εστιάζουμε στους πιο ευάλωτους: τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης αναζητώντας προστασία. Ερευνήσαμε πώς ευρωπαϊκές πολιτικές κρατούν οικογένειες χωρισμένες και πώς η Ελλάδα αποτυγχάνει να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Στη θεματική της τεχνολογίας αποκαλύψαμε πώς η Frontex μετέφερε παράνομα στην Europol προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε πεδίο δοκιμών «έξυπνων» τεχνολογιών επιτήρησης.
Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα – και για όσο διαρκέσει – παρακολουθούμε τη δίκη για τις υποκλοπές, ενημερώνοντας για τις σημαντικότερες εξελίξεις μέσα από τον λογαριασμό μας στο Instagram.
Κάποιες από τις έρευνές μας έλαβαν σημαντικές διακρίσεις, προσφέροντας για άλλη μια χρονιά ορατότητα και αξιοπιστία, που λειτουργούν αφενός ως μέσο πίεσης για λογοδοσία και διαφάνεια και αφετέρου ως προστασία απέναντι στη στοχοποίηση που ενδέχεται να δεχόμαστε.
Το Solomon βραβεύτηκε για δεύτερη φορά με το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διασυνοριακή έρευνα Shadow Fleet Secrets που αποκάλυψε πώς ελληνικά τάνκερ βρέθηκαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Η έρευνα «Στα άκρα: Κλίμα και οικονομία φέρνουν τους Ευρωπαίους αγρότες σε ψυχολογικό όριο» έλαβε το δεύτερο βραβείο στα EIT Food Journalism Awards.
Λάβαμε διπλή διάκριση στα One World Media Awards 2025 για το podcast «Πύλος: Ένας χρόνος μετά» και για την έρευνα «Ναυάγιο της Πύλου: Η Ελλάδα γνώριζε τους πραγματικούς διακινητές».
Είναι πολλοί οι πρακτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει ένα μικρό, ανεξάρτητο newsroom όπως το Solomon, που προσπαθεί καθημερινά να σταθεί όρθιο. Η αδιάκοπη προσπάθεια «να μείνουν τα φώτα αναμμένα» απαιτεί χρόνο και ενέργεια που ίσως δεν είναι ορατά στην κοινότητά μας.
Με την αγωνία να κάνουμε όχι τα εύκολα, αλλά τα σωστά, και να ερευνήσουμε για άλλη μια χρονιά τις ιστορίες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, η στήριξή σας —των αναγνωστών και των αναγνωστριών μας— αποκτά καθοριστική σημασία.
Η εξουσία και όσοι έχουν δύναμη, χρήματα, και επιρροή δεν φοβούνται εμάς μεμονωμένα. Φοβούνται εμάς μαζί. Και αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είστε εσείς που μας στηρίζετε, και η πραγματική δύναμη που αποκτούμε όταν πίσω μας στέκεται μια ολόκληρη κοινότητα. Σ’ ευχαριστούμε που είσαι εδώ.
Με εκτίμηση,
Ηλιάνα Παπαγγελή
Εκδότρια, Solomon
ΥΓ: Το 2026, το Solomon θα γιορτάσει τα δέκα του χρόνια. Ετοιμάζουμε διάφορες εκδηλώσεις και εκπλήξεις για να γιορτάσουμε μαζί σας την πορεία του Solomon όλα αυτά τα χρόνια και την ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία. Περισσότερα σύντομα!












