Πότε θα γίνουν έλεγχοι για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα στην πόλη μας;
Όλοι και όλες που ζούμε στο Βύρωνα, και οι επισκέπτες του, βλέπουμε την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σχεδόν σε κάθε μαγαζί εστίασης. Τραπεζοκαθίσματα απλωμένα παντού, σε πλατείες, πεζοδρομία, κοινόχρηστους δημόσιους χώρους.
Ορισμένοι καταστηματάρχες δεν έχουν όριο, περισσεύει το θράσος. Δεν τηρούν κανένα μέτρο, όπως π.χ στην πλατεία Σμύρνης (Παππά), όπου δεν μπορείς να βάδισης στο πεζοδρόμιο, σε συγκεκριμένο καφέ.
Και βέβαια δεν είναι το μοναδικό. Ανάλογη κατάσταση σε πολλά σημεία της πόλης.
Η δημοτική αρχή της πόλης τι κάνει;
Γιατί δεν ενδιαφέρεται (όχι επιλεκτικά) να παρεμβαίνει με στόχο την απελευθέρωση δημοσίου χώρου, την εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια, πλατείες και πεζόδρομους από τους πεζούς, διασφαλίζοντας την ασφαλή κίνηση των πολιτών.
Πριν μερικούς μήνες (Φεβρουάριος 2025) είχαμε διαβάσει για την παρέμβαση του δήμου σε ένα κατάστημα για τα τραπεζοκαθίσματα,- με εμπλοκή και δημοτικού συμβούλου-, το θέμα είχε απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο.
Από τότε σιγή ιχθύος. Να υποθέσουμε ότι δεν έχουν πέσει στην αντίληψη της δημοτικής αρχής φαινόμενα παραβατικότητας και καταχρηστικής κατάληψης δημόσιου χώρου, από άλλα καταστήματα εστίασης ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;
Περπατώντας στην πόλη, εύκολα θα εντοπίσει κανείς τραπεζοκαθίσματα πάνω σε οδεύσεις τυφλών (ο νόμος ορίζει απόσταση 50 εκατοστών σε κάθε πλευρά), να μην εξασφαλίζεται διέλευση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες ή καροτσιών μωρών, να μην αφήνεται ούτε… μισό μέτρο για τους περαστικούς, να κατασκευάζονται μόνιμες κατασκευές (ομπρέλες, διαχωριστικά κ.ά.) που βιδώνονται στο έδαφος, αλλά και να μετατρέπονται οι κοινόχρηστοι χώροι σε αποθήκες με δεμένα με αλυσίδες τραπεζοκαθίσματα τις ώρες και μέρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα.
Ποιος τα αδειοδοτεί όλα αυτά; Ποιος τα ελέγχει; Και όταν τα ελέγχει, τι γίνεται; Τι ακριβώς κάνει η δημοτική αρχή;
Υπάρχουν έστω και λίγοι, εκείνοι οι καταστηματάρχες που σέβονται τα μέτρα που τους επιτρέπει ο δήμος, να απλώνουν τραπεζοκαθισματα, και πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί στο δήμο. Φωτο/ αρχείου
Τι γίνεται όμως με αυτούς και δυστυχώς είναι και οι περισσότεροι, που δεν σέβονται τα δικαιώματα των πεζών και καταχράζονται το δημόσιο κοινόχρηστο χώρο; Και πιθανά δεν πληρώνουν και στο δήμο;
Πριν μερικές εβδομάδες το ελεγκτικό συνέδριο δημοσίευσε έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους σχετικά με τις παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου. Διαβάστε ΕΔΩ Ελεγκτικό Συνέδριο: Το (77%) των καταστημάτων έχουν παράνομα τραπεζοκαθίσματα. – Ποια είναι η κατάσταση στο δήμο Βύρωνα https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2025/06/77.html
Στις 16 Ιουλίου 2025, μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της της αυθαίρετης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πραγματοποίησε ο Δήμος Αθηναίων με στόχο την απελευθέρωση δημοσίου χώρου, την εξασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών Κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας διεξήγαγαν ελέγχους σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, (στο Κολωνάκι, στις 16 Ιουλίου).
Στο Δήμο Βύρωνα υπάρχει καθεστώς αυθαιρεσίας καταστηματαρχών εστίασης και περιορισμού των δικαιωμάτων των πεζών;
Η δημοτική αρχή οφείλει να διασφαλίσει βιώσιμη ζωή στην πόλη, ώστε οι πεζοί να μην στριμώχνονται ανάμεσα σε τραπέζια και καρέκλες που “πνίγουν” πλατείες και πεζοδρόμια.
Η κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα «MyStreet», ένα νέο εργαλείο για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καταγγέλλουν σε πραγματικό χρόνο τις παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις εστίασης.
Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τους δήμους οι οποίοι μπαίνουν και καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», τα στοιχεία των μισθώσεων δημόσιων χώρων, που χαρτογραφεί τις νόμιμες παραχωρήσεις δημοτικού χώρου σε επιχειρήσεις για τραπεζοκαθίσματα.
Σε περίπτωση αυθαιρεσιών οι πολίτες θα μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία, ανώνυμα ή επώνυμα, την οποία θα εξετάζουν στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές.
Πώς θα διασφαλίζει, όμως, η πλατφόρμα ότι ο δήμος που θα λάβει μια καταγγελία δεν θα την αγνοήσει;
Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση με τη χρήση κωδικών Δημόσιας Διοίκησης συγκεκριμένοι υπάλληλοι κάθε δήμου, οι οποίοι θα ελέγχεται από το σύστημα αν έχουν την εξουσιοδότηση του χρήστη μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εξουσιοδοτήσεων Οριζόντιων Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν όλες τις πληροφορίες με τις καταγγελίες που υποβάλλονται από τους πολίτες ώστε να μπορούν να αναθέσουν τη διερεύνηση του ζητήματος σε αρμόδια υπηρεσία του δήμου για επιτόπιο έλεγχο. Εφόσον το πρόβλημα διευθετηθεί, η καταγγελία σημειώνεται ως «επιλυμένη» και η εφαρμογή MyStreet ενημερώνεται σχετικά ώστε ο πολίτης να γνωρίζει την εξέλιξη του αιτήματός του.
Η νέα πλατφόρμα «MyStreet», έρχεται σε μια στιγμή που, όπως καταγγέλλει Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 50% των καταστημάτων δεν διαθέτει καν άδεια, ενώ ένα επιπλέον 25% κατέχει μεν άδεια αλλά έχει ξεπεράσει το εμβαδόν της παραχώρησης.
Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα της νέας πλατφόρμας «MyStreet» και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πεζών.
ΥΓ. 1. Είναι προφανές ότι όλοι και όλες θέλουμε να βγούμε και να καθίσουμε σε κατάστημα εστίασης για να απολαύσουμε καφέ, ποτό, φαγητό. Αυτό όμως δεν αναιρεί το δικαίωμα του καθενός/μιας να περπατά σε πεζοδρομία, πλατείες ανεμπόδιστα και με ασφάλεια. Να μην χρειάζεται να κατέβει στο οδόστρωμα για να διασχίσει μια απόσταση. 2. Ας μην αναφερθούμε στα δίκυκλα που καθημερινά είναι μέσα στην πλατεία του Αγ. Λαζάρου, όπου παιδιά και μεγάλοι συναντούν εμπόδια για να περιδιαβούν την πλατεία.
Πηγή: Ρωγμή στην ενημέρωση