Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τα Μονοπάτια του Υμηττού υπέγραψε σήμερα ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πολυτεχνείο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Ιστορική μέρα χαρακτηρίζεται η σημερινή για τον Υμηττό αφού παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, των δημάρχων που αποτελούν τον ΣΠΑΥ, του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και πλήθους άλλων φορέων, υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας που θ’ αλλάξει τα δεδομένα για τον Υμηττό και θα φέρει χιλιάδες Αθηναίους στο βουνό.
Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε στο Πυροφυλάκιο της Αργυρούπολης εκεί που κτυπάει η καρδιά της εθελοντικής ομάδας δασοπυροπροστασίας.
Η πιστοποίηση των μονοπατιών περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Υμηττού που παρουσιάστηκε στις αρχές του χρόνου από τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο στο δημαρχείο της Ηλιούπολης.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος αφού καλωσόρισε τον υπουργό, τον περιφερειάρχη Αττικής, τους συναδέλφους του δημάρχους των 11 Δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού, τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου και όλους τους παριστάμενους είπε:
“Πριν από λίγους μήνες παρουσιάσαμε ως διοίκηση του Σ.Π.Α.Υ. το όραμά μας για την αναγέννηση του Υμηττού με ένα στόχο και ένα σύνθημα:
«Αφού δεν πάνε οι Αθηναίοι στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους». Με την υπογραφή του μνημονίου πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάσαμε για την αναγέννηση του Υμηττού μας” είπε.
Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ιστορική για τον ΣΠΑΥ και τους 11 δήμους που τον απαρτίζουν καθώς θα πιστοποιηθούν 110 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού, θα αναδείξουν τον φυσικό του πλούτο και τα πολιτιστικά του μνημεία, και θα προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η ορεινή πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός για τη μελέτη της χλωρίδας και της πανίδας.
“Στόχος μας είναι να μπορεί κάποιος να μπαίνει πχ. από τη Γλυφάδα και να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να βγει στου Ζωγράφου αν θέλει και να ξέρει ότι από αυτά τα μονοπάτια που είναι πλέον πιστοποιημένα θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει ασφαλή διαδρομή και ουσιαστικά να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί, να το χαρεί.
Έχει σημασία για μένα προσωπικά, αλλά και για τον Σ.ΠΑ.Υ., η διαδικασία της ηλεκτροκίνησης ως φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πολύς κόσμος θέλει να ανέβει στο βουνό αλλά χρειάζεται και βοήθεια.
Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε μια μεγάλη εταιρία που εδρεύει στην περιοχή μας την COSMOCAR, η οποία διαθέτει ηλεκτροκίνητα ποδήλατα με αυτονομία 120 χλμ. και με την οποία θα αναπτύξουμε συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει θα μπορεί με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο να κάνει διαδρομές στο βουνό μας”.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, κλείνοντας, έκανε ειδική αναφορά στην Επένδυση του Ελληνικού, καθώς ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Επένδυσης, έχει ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση μελετών προκειμένου ο Υμηττός να συνδεθεί αρμονικά με το μεγαλύτερο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.
Τέλος τόνισε: “Mέσα από αυτή την προσπάθεια χαράζουμε την στρατηγική ανάταξης και ανάπτυξης του Υμηττού με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα και με την υποστήριξη του κράτους να πραγματοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τον Υμηττό σημείο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα”.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:
Μιλώντας για τον Υμηττό, μιλάει κανένας για ένα βουνό που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το έχει τραγουδήσει ένας άλλος Χατζηδάκης, ο Μάνος ο Χατζηδάκης.
Σήμερα υπογράφουμε μια συμφωνία η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μονοπάτια του Υμηττού και για τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος, γιατί η συμφωνία αυτή στέλνει ένα μήνυμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Στέλνει ένα μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά.
Είναι σημαντική αυτή η συμφωνία διότι με λίγα χρήματα γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά, μιλάμε για έξι διαφορετικούς πεζοδρόμους πάνω στο βουνό, ορειβατικούς θα έλεγε κανείς πεζοδρόμους μήκους 90 χιλιομέτρων.
Τα χρήματα που δίνουμε για αυτό τον σκοπό είναι πολύ λίγα, όμως στην πραγματικότητα με αυτά τα λίγα χρήματα δίνουμε την δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουνε πιο κοντά στον Υμηττό, να έρχονται εδώ, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.
Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και μια συνολική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση. Δεν θα είναι μόνο πρωτοβουλία για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα, θα είναι ακόμα περισσότερο επιδότηση από το ίδιο πρόγραμμα για ηλεκτρικά σκούτερς και για ηλεκτρικά ποδήλατα.
Είναι μια πολιτική “πράσινη” υπέρμαχος της οποία είναι και ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκη.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:
Εμείς σαν Περιφέρεια της Αττικής και με την φυσική μας σημερινή παρουσία, θέλουμε να δηλώσουμε την απόλυτη αρωγή με όλες τις προσπάθειες τις δικές μας ώστε αυτό το εγχείρημα όχι μόνο να πετύχει αλλά να είναι κι ένα παράδειγμα προς μίμηση και τουριστικής Ανάπτυξης και αξιοποίησης.
Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν και προφανώς το μέλλον είναι μπροστά μας. Καλή δύναμη σε όλους.
Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας ΣΠΑΥ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς με τη δημιουργία Ευρωπαϊκά Πιστοποιημένου Μητροπολιτικού Μονοπατιού κατά τα πρότυπα του Μαίναλον περιλαμβάνει:
- τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στον Υμηττό,
- την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του πιλοτικού δικτύου, και
- τον συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξης του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου.
Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών:
- θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων,
- θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο και
- θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων.
- Μακροπρόθεσμα, μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν οι:
Κωνσταντίνος Αραβώσης Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης Γ.Γ. Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλειος Παπαγεωργίου Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Ρέππας Δασάρχης Πεντέλης, ο Ανδρέας Μπουντουβής Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι δήμαρχοι: Γιώργος Χατζηδάκης Αντιπρόεδρος Σ.Π.Α.Υ. & Δήμαρχος Ηλιούπολης Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, Βασίλειος Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτριος Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βασίλειος Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Π.Α.Υ., ο Βασίλειος Κατσιγιάννης Διοικητής 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού, οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού, εκπρόσωποι της COSMOCAR A.E. και τα συμβαλλόμενα μέλη του μνημονίου:
Πρόεδρος Π.Ο.Υ. Εμμανουήλ Κιτσέλλης
Πρόεδρος ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. Ιωάννης Λαγός
Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής
CIVINET CY-EL Secretariat AMKE Κοσμάς Αναγνωστόπουλος
ΣΕΠ Κανέτης Ισίδωρος, Πρόεδρος