«Τα προβλήµατα ηλεκτροφωτισµού και καθαριότητας υποβαθµίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη µας»
Με την συνέντευξη του κ. Μίλτου Μπαντή, επικεφαλής της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Μαζί για τον Βύρωνα”, η εφημερίδα Δήμος & Πολιτεία συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και τελικά η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην πόλη μας, αποσκοπώντας στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, αλλά και όσων ζουν και εργάζονται στον Βύρωνα.
Δ&Π. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτή τη στιγμή και ποιες είναι οι αντίστοιχες προτάσεις σας;
Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας αντιμετωπίζει αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και αυτό του ηλεκτροφωτισμού, το οποίο έχει αναδειχθεί στο κύριο ζήτημα των τελευταίων μηνών.
Οι δρόμοι της πόλης μας είναι σκοτεινοί, παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις τόσο των δημοτών όσο και της αντιπολίτευσης. Η έλλειψη ηλεκτρολόγων από το δυναμικό του Δήμου εντείνει το πρόβλημα, με την δημοτική αρχή να κωλυσιεργεί μη προκηρύσσοντας τις απαιτούμενες θέσεις. Η δική μας πρόταση είναι εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη. Η αντικατάσταση των παλαιότερων φωτιστικών σωμάτων, με νέα, τύπου led, που θα επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα με αντιστρόφως ανάλογη κατανάλωση ρεύματος.
Η ελλιπής καθαριότητα ήταν και παραμένει ένα από τα κύρια προβλήματα του δήμου. Ο Βύρωνας, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους δήμους που ξεκίνησε την ανακύκλωση στην πηγή, έχει καταλήξει να είναι ένας βρώμικος Δήμος, με απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων και προσωπικό που δεν επαρκεί ούτε για τα απαραίτητα (τακτική περισυλλογή και απολύμανση των κάδων). Η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη, πράγμα που αποτυπώνεται καθαρά και στον προϋπολογισμό αφού η πρόβλεψη ήταν μηδενική. Επιπλέον η δημοτική αρχή απέτυχε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ενώ απέρριψε σχεδόν όλες τις προτάσεις μας, παρόλο που είναι γνωστό, ότι για εμάς καθαριότητα και ανακύκλωση αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματός μας. Ένας σύγχρονος δήμος θα πρέπει να διαθέτει πρωτίστως καθαρά πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους, ένα εκτεταμένο δίκτυο υπογειοποιημένων κάδων και πράσινα σημεία ανακύκλωσης σε βασικά σημεία της πόλης. Το σχέδιο διαχείρισης που θα προταθεί θα πρέπει να έχει στον πυρήνα εκτός από την ανακύκλωση και την απομάκρυνση του ΣΜΑ από τον Υμηττό.
Είναι φυσικό σε έναν σκοτεινό δήμο να έχει ενταθεί τόσο το αίσθημα ανασφάλειας των δημοτών όσο και η παραβατικότητα ακόμα και μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Θετική εξέλιξη είναι ότι συμπεριλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του δήμου, η πρότασή μας για την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας, μετά την κατάργησή της το 2013. Θετικό είναι ακόμα το γεγονός ότι η δημοτική αρχή, μετά από δική μας παρέμβαση, δέχθηκε την αύξηση του αριθμού των θέσεων δημοτικών αστυνομικών από 4 στους 10. Αυτό θα βοηθήσει και στη φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αν δεν γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού.
Δ&Π. Θα ήταν πιθανή μια συνεργασία σας με τον κ. Κατωπόδη για την επίλυση κάποιων εκ των προβλημάτων του Δήμου;
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στη δημοτική αρχή. Μετά το τέλος των εκλογών, και με το νόμο της απλής αναλογικής ακόμη σε ισχύ, ο δήμαρχος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για διάλογο πάνω σε μια λίστα δέκα σημείων. Το «Μαζί για τον Βύρωνα» ήταν από τις παρατάξεις που ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου, με βασικό του γνώμονα το συμφέρον του δημότη και την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων του δήμου. Μετά την ψήφιση του νόμου Θεοδωρικάκου, με τον οποίο μεταφέρθηκε ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, η άρχουσα παράταξη ξεχνώντας την πάγια θέση της για απλή αναλογική και ευρύτερες συνεργασίες, επαναπαύθηκε και σταμάτησε κάθε άλλη προσπάθεια συνεννόησης με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Δ&Π. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης, επισημαίνει ότι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της παράταξής του ήταν η οικονομική ανασυγκρότηση του Δήμου. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Πράγματι τα οικονομικά του δήμου δείχνουν να βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι ένα θαύμα της δημοτικής αρχής αλλά αποτέλεσμα ορισμένων ευνοϊκών συγκυριών. Ο δήμος Βύρωνα επωφελήθηκε από την περίοδο χάριτος που του δόθηκε για την αποπληρωμή των δανείων του μετά από διακανονισμό που υπερψηφίσαμε, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών επιχορηγήθηκε με το γενναίο ποσό των 2.994.094,92 ευρώ για την εξόφληση των υποχρεώσεων του προς τρίτους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα έσοδα του δήμου συνεισφέρει πλέον και η λειτουργία του κολυμβητηρίου, παρόλο που αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων.
Δ&Π. Στην πόλη έχουμε 3 σημαντικές δομές. Τον Οργανισμό Πολιτισμού, το Κολυμβητήριο και τη Δημοτική Επιχείρηση. Πως αξιολογείτε τη μέχρι τώρα λειτουργία τους;
Τόσο το κολυμβητήριο όσο και η δημοτική επιχείρηση λειτουργούν με αρκετά προβλήματα. Το κολυμβητήριο ήταν κλειστό για μήνες ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, λόγω κακού προγραμματισμού προσλήψεων, ενώ η Δημοτική Επιχείρηση έχει πάρα πολλά οργανωτικά προβλήματα και ανεπίτρεπτη υποστελέχωση. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πλέον Διεύθυνση του δήμου, ωστόσο παρατηρούνται και εκεί προβλήματα, αφού χρειάστηκαν δύο δημοτικά συμβούλια και αρκετές συζητήσεις για να κατανεμηθούν απλά οι ώρες χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σωματεία.
Δ&Π. Θεωρείτε πως έχουν αξιοποιηθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό οικονομικοί πόροι και κονδύλια από προγράμματα, όπως π.χ. τα ΕΣΠΑ στο Δήμο μας, προκειμένου να γίνουν έργα τα οποία θα βελτίωναν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των Βυρωνιωτών;
Η δημοτική αρχή παρουσίασε ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς κανένα μεγάλο έργο και εστιάζεται κυρίως σε έργα συντήρησης. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία ανακατασκευή πλατείας και το πρόβλημα του 4ου Δημοτικού Σχολείου εξακολουθεί να μένει άλυτο. Μετά λύπης έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχει εκπονηθεί καμία τεχνική μελέτη σε όλη την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε εύκολα, πόρους από το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια Αττικής ή το Πράσινο Ταμείο. Την ίδια στιγμή τα μεγαλύτερα έργα στο δήμο μας περιορίζονται στις ασφαλτοστρώσεις όπου διαπιστώνονται αρκετά προβλήματα, ενώ υπάρχουν οικόπεδα όπως αυτά στο τέρμα του Αγίου Αρτεμίου, στη Βουτζά όπως επίσης και η σχολάζουσα κληρονομιά στη Νικηφορίδη που παραμένουν αναξιοποίητα.
Δ&Π. Πιστεύετε ότι οι δημότες είναι ευχαριστημένοι συνολικά από τις παρεμβάσεις και τα έργα των μέχρι τώρα δημοτικών αρχόντων; Έχει τελικά απαξιωθεί ο ρόλος της Δημοτικής αρχής στα μάτια των πολιτών;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία γενικότερη απαξίωση των πολιτικών θεσμών και δυστυχώς ο Δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι πολίτες νιώθουν ότι δεν μπορούν να απευθυνθούν σε κανέναν για τα προβλήματά τους. Για να είμαστε όμως δίκαιοι εδώ, θα πρέπει να πούμε ότι εκτός από το Δήμο που με την απραξία του τους έχει απογοητεύσει, ευθύνεται και η κεντρική διοίκηση η οποία έχει αφήσει ελάχιστη αυτοτέλεια και περιορισμένες δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δημότης νιώθει ότι τίποτα δεν περνά πλέον από το χέρι του με αποτέλεσμα να σταματά να ασκεί ακόμα και τα εκλογικά του δικαιώματα, πράγμα που παρατηρείται κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Το στοίχημα της παράταξής μας, είναι να μπορέσουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και επιπλέον ότι η ψήφος του και η συμμετοχή του μπορεί να κάνει τη διαφορά, έτσι ώστε να τον οδηγήσουμε ξανά στην ενεργό συμμετοχή.
Δ&Π. Πως αξιολογείτε τη συμβολή της παράταξή σας, εντός κι εκτός των θεσμικών οργάνων, όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας σας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Βύρωνα;
Το «Μαζί για τον Βύρωνα» είναι μία ζωντανή παράταξη που αποτελείται από νέους ανθρώπους οι οποίοι ζουν, δρουν και εργάζονται μέσα στην κοινωνία. Αφουγκράζονται τα προβλήματα των δημοτών κάνοντας μία συνεχή προσπάθεια να τα κοινοποιήσουν και να τα επιλύσουν μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής μας στα δημοτικά συμβούλια. Έχουμε συνεχή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια με την οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και δράσεων για τα αδέσποτα. Βρισκόμαστε πάντα κοντά στους εθελοντές της δασοπροστασίας, οι οποίοι μοχθούν για τον Υμηττό μας, και για αυτό τους ευχαριστούμε πολύ, συμμετέχουμε στις δράσεις της πολιτικής προστασίας και οργανώνουμε καθαρισμούς και δενδροφυτεύσεις στον Υμηττό. Είμαστε η παράταξη που ανέδειξε το θέμα των δεσμεύσεων λογαριασμών των πολιτών αλλά και το θέμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Είμαστε εμείς που κάθε χρόνο ζητάμε μονοθεματικά δημοτικά συμβούλια για την παιδεία και την καθαριότητα, τους δύο πιο σημαντικούς τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών.
Δ&Π. Πως θα θέλατε να δείτε το Βύρωνα σε 10 χρόνια;
Θα ήθελα να δω την πόλη μου να ζωντανεύει και πάλι και να κυριαρχεί το πολιτιστικό κομμάτι της, να είναι φωτεινή, ασφαλής, καθαρή και πράσινη. Φιλική προς όλους τους δημότες και τους επισκέπτες. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκεται η ανακύκλωση. Ένα δήμο με σύγχρονο και λειτουργικό Δημαρχείο, με ένα μουσείο της πολιτιστικής του κληρονομιάς, με περισσότερα πράσινα κτίρια, με φωτισμό led, με νέους χώρους πρασίνου, συντηρημένες και πιστοποιημένες παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, μία πόλη «έξυπνη» όπου ο πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει εύκολα και γρήγορα ψηφιακές υπηρεσίες βάζοντας τέλος στις μεγάλες ουρές και στην ταλαιπωρία. Με μια δημοτική συγκοινωνία όχι πια παροπλισμένη αλλά ικανή να συνδέει τον Βύρωνα τόσο με γειτονικούς δήμους όσο και με την Πανεπιστημιούπολη. Θα ήθελα να συνεχιστεί η 24ωρη λειτουργία του κέντρου υγείας το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. Να υπάρχει ουσιαστική μερίμνα για τα αδέσποτα με ένα σύγχρονο καταφύγιο.
Αυτό που σίγουρα δεν θα ήθελα να δω είναι να χάσει ο Βύρωνας που όλοι αγαπάμε την ιδιαίτερη του ταυτότητα και αυθεντικότητα.