Αναδημοσίευση από Ρωγμή:
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων. Αυτό μην με ξεχνάμε!
«Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!»
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί στις μέρες μας ουσιαστικά ακόμη ένα κοινωνικό φαινόμενο, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια τους, μεγαλώνει τη ψαλίδα των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής και ιδιαίτερα της εργασίας.
Διαχρονικά όλα τα στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα. 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κυρίως από οικείο σύντροφο. Με την πανδημία τα κρούσματα της βίας αυξάνονται όλο και περισσότερο.
- Από το ξέσπασμα του COVID-19, τα αναδυόμενα δεδομένα έδειξαν ότι όλα τα είδη βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, έχουν ενταθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 60% το 2020.
Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, βασισμένη σε δεδομένα έρευνας από 13 χώρες, δείχνει ότι ο COVID-19 έχει διαβρώσει τα αισθήματα ασφάλειας των γυναικών, τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους χώρους, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ:
- Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
• Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
• 40% με 50% των γυναικών της ΕΕ έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
• 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
Οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19 για αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού, είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και την περαιτέρω έκθεσή τους σε όλες τις μορφές βίας λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συνεχούς συγκατοίκησης με τον κακοποιητή τους.
Οι όποιοι νόμοι του αστικού κράτους υπάρχουν –και δεν επαρκούν – στην χώρα μας, από μόνοι τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Ως Ρωγμή στην ενημέρωση εκτιμούμε ότι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της έμφυλης βίας μπορεί να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά μόνο αν το ίδιο το κράτος λάβει μέτρα και ενισχύσει τις δομές που προνοούν την πρόληψη της βίας, την στήριξη των θυμάτων και την κοινωνική τους επανένταξη.
Χρειάζονται και οικονομικοί πόροι από μέρους της κυβερνήσης και δήμων για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος.
Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τον συντηρητισμό που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας και διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και να συμβάλουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών καθώς και κάθε ανθρώπου ανεξάρτητου φύλου και χρώματος.
Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια όπου το δικαίωμα να ζουν χωρίς φόβο να υποστούν βία να είναι αναφαίρετο.
Οι αγώνες χρειάζεται να ενισχυθούν, μέχρι να ξεριζώσουμε παντελώς τις αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν την βία και την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων, έχοντας πάντα κατά νου ότι μόνο η δημιουργία μιας δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, θα δώσει το καίριο κτύπημα και σε αυτά τα εγκλήματα κατά των γυναικών.