Ακόμη και στο 35% θα ανέλθει η συμμετοχή των πολιτών για φάρμακα και εξετάσεις, αν η συνταγή τους δεν προέρχεται από το σύστημα του “Γιατρού για όλους”.
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία που θα θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οδηγό τον Προσωπικό Ιατρό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό τη Κυβέρνησης, το πρόγραμμα “Γιατρός για όλους” αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να τεθεί σε εφαρμογή και με βάση αυτό όλοι μας θα πρέπει να εγγραφούμε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώνουμε ακριβότερα τις συμμετοχές μας σε εξετάσεις και φάρμακα.
Οι εγγραφές των πολιτών θα πρέπει γίνουν σε βάθος εξαμήνου, ενώ θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για την εγγραφή τους. Ειδικότερα, όσοι θα κινούνται μέσω του συστήματος του Προσωπικού Ιατρού θα έχουν την κλασική συμμετοχή σε φάρμακα και υπηρεσίες, ενώ όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και λαμβάνουν συνταγές και παραπεμπτικά εκτός του προσωπικού τους ιατρού θα έχουν αυξημένη συμμετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η αύξηση σε εξετάσεις και σε φάρμακα θα είναι γύρω στο 10% επιπλέον.
Τι προβλέπεται για τους γιατρούς
Βέβαια το πρώτο βήμα είναι να συμπληρωθεί ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός γιατρών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας σε επικείμενες αποφάσεις που θα εκδοθούν σε ορίζοντα δυο εβδομάδων, θα προβλέπει συγκεκριμένα κίνητρα.
Μεταξύ αυτών προβλέπεται και η αμοιβή όσων γιατρών εγγραφούν ως Προσωπικοί Ιατροί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στη νέα εποχή», ο κάθε προσωπικός ιατρός θα λαμβάνει μεσοσταθμικά 60 χιλιάδες ευρώ το έτος.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ανάλογα με τους εγγεγραμμένους η πολιτεία θα «αγοράζει» ώρες από τους γιατρούς. Δηλαδή, ανάλογα τον αριθμό των εγγραμμένων, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει αντίστοιχες ώρες από την ημερήσια εργασία του Προσωπικού Ιατρού, με ανώτατο όριο τις 7 ώρες, αν σε αυτόν έχουν εγγραφεί 2 χιλιάδες άτομα.
«Δεν θα κάνουμε αυτό που γίνεται έως τώρα. Να πληρώνουμε μισθό σε ένα γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε», είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός.
Η πολιτεία θα παρακολουθεί τις διαδικασίες μέσω του συστήματος των ραντεβού, που θα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου οι πολίτες θα επισκέπτονται τον Προσωπικό τους Ιατρό.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ, β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017, γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.
Μόλις δημιουργηθεί το δίκτυο των γιατρών οι πολίτες θα επιλέγουν ελεύθερα, ανάμεσα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί. Η επιλογή θα γίνεται χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Ο τρόπος εγγραφής θα αποσαφηνιστεί με υπουργική απόφαση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η εγγραφή θα γίνεται μέσω εύχρηστης πλατφόρμας και οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και μόνοι τους. Οι εγγραφές για τους ανηλίκους θα ξεκινήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Μέχρι τότε οι ανάγκες των βρεφών, παιδιών και εφήβων θα καλύπτονται δωρεάν από τους διαθέσιμους παιδιάτρους των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ και με δαπάνη των γονέων από τους ιδιώτες παιδιάτρους.
Πηγή: news247.gr