Τον Σεπτέμβριο του 2025 υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θ’ ανοίξουν τα πρώτα ιδιωτικά (“μη κρατικά”) πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Δεν θα είναι όμως κάποια από τα παγκοσμίου φήμης αγγλοαμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα δύο πρώτα θα είναι πιθανότατα παραρτήματα κυπριακών ή “τριτοκλασσάτων” βρετανικών πανεπιστημίων και θα ελέγχονται ουσιαστικά από διεθνή επενδυτικά γκρουπ – παρ’ όλο που θα χαρακτηρίζονται ως “μη κερδοσκοπικά”.
Αξιοποίηση δυναμικού και υποδομών από την CVC
Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του γκρουπ στην Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδης έχει αρχίσει διερευνητικές συζητήσεις με δύο κυπριακά πανεπιστήμια και με κάποια βρετανικά, συζητώντας τους όρους συνεργασίας για τη δημιουργία ιατρικής σχολής, η οποία θα αποτελέσει τον βασικό κορμό ενός “μη κρατικού” πανεπιστημίου στην Ελλάδα.
Η σχολή αυτή θα αξιοποιήσει υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό των μεγάλων νοσηλευτικών συγκροτημάτων του ομίλου (θεραπευτήρια «Metropolitan», «Metropolitan General», «Υγεία», «Μητέρα», «Λητώ», «Ιασώ General» κλπ). Προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του υπό ψήφιση νόμου, θα δημιουργηθούν παράλληλα δύο σχολές συναφών ειδικοτήτων – ενδεχομένως ψυχολογίας και οργάνωσης-διαχείρισης μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, περίθαλψης, προληπτικής ιατρικής κλπ
BC Partners: Αναβάθμιση κολεγίων και ΙΕΚ
Η δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου περιλαμβάνεται επίσης στον επιχειρησιακό και επενδυτικό σχεδιασμό της πολυεθνικής BC Partners, που έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας τις Nova/Wind, το 50% του καναλιού Alpha TV, την φαρμακοβιομηχανία Pharmathen (που έχει εν τω μεταξύ πουληθεί). Τελευταία κίνηση η εξαγορά του Metropolitan College και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ – των δύο κορυφαίων παρόχων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Εχοντας ήδη αποκτήσει την αναγκαία υποδομή με αυτή την εξαγορά, η BCP είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημιουργία πανεπιστημίου με τουλάχιστον 5 σχολές, που θα περιλαμβάνουν οικονομικά, χρηματοοικονομικά, λογιστικά, οργάνωση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων και άλλες ειδικότητες. Ως αναγκαίος εταίρος θα επιλεγεί ένα κυπριακό, βρετανικό ή ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, με τα οποία έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές επαφές.
Συνεργαζόμενη με ξένα πανεπιστήμια και διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ηη BCP έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία “μη κρατικού” πανεπιστημίου, με πυρήνα το Metropolitan College και με αναβαθμισμένο το ΙΕΚ Ακμή, που διαθέτουν τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές, διδακτικό προσωπικό, πρόσφορες οργανωτικές δομές και εμπειρία-γνώση του κλάδου.
Τα παγκοσμίου φήμης και κύρους ξένα πανεπιστήμια που φιλοδοξεί να προσελκύσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να μπουν στην “κούρσα” με τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
Πηγή: sofokleousin.gr