Περπατώντας στον Βύρωνα…
Σεπτέμβρης. Γυρίσαμε από τις διακοπές, ξεκινά μια νέα σεζόν. Μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται για δουλειά, σχολείο, πανεπιστήμιο. Ανοίγουμε τις ντουλάπες, κοιτάζουμε τι κάνει και τι δεν κάνει στα παιδιά, τι κάνει και τι δεν κάνει σ’ εμάς. Ξεσκαρτάρουμε. Πετάμε ό,τι δεν μας αρέσει πια, ό,τι δεν χωρά στην ντουλάπα. Οι κάδοι γεμίζουν ρούχα και παπούτσια. Στα πεζοδρόμια στοιβάζονται σχολικές τσάντες και έπιπλα, σακούλες με παιδικά παιχνίδια κι ένα σωρό άλλα.
Ξέρω πως δεν έχει νόημα να γεμίζει το σπίτι με πράγματα που δεν θέλουμε πια. Αλλά, παρακαλώ, ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ! Δεν είναι μόνο πως χρυσοπληρώνουμε σε δημοτικά τέλη κάθε κιλό σκουπίδια που καταλήγει στη χωματερή. Το πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Ας τους σκεφτούμε λίγο.
Μη νομίσετε πως αν τα κατεβάσετε στο δρόμο, θα τα πάρει κάποιος που τα χρειάζεται. Πρώτον, δεν είναι σίγουρο πως ο γείτονας θέλει τα ρουχαλάκια που δεν κάνουν πια στα παιδιά, ή τα παπούτσια που σας χτυπάνε. Ακόμη όμως κι αν τα θέλει, θα προλάβει να τα πάρει πριν τα κατουρήσουν σκύλοι και γάτες; Ό,τι αφήνουμε δίπλα στον κάδο ή θα κλείνει το πεζοδρόμιο, ή θα λερωθεί από τα νερά που κυλάνε στο ρείθρο. Έπειτα, θα τα ανασκαλέψει ο παλιατζής και θα τα σκορπίσει τριγύρω, γιατί βιάζεται. Εκεί θα τα πατήσει ο κόσμος και θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Πριν λοιπόν πετάξετε οτιδήποτε, σκεφτείτε πως κάποιος μπορεί να το χρειάζεται. Γιατί να πάει άχρηστο αν μπορούμε με λίγο κόπο να δώσουμε χαρά και ανακούφιση σε έναν συνάνθρωπο;
- Πρώτοι και καλύτεροι οι πυροπαθείς των πρόσφατων πυρκαγιών. Ποιος έχει κεφάλαιο να χτίσει σπίτι από την αρχή, να πάρει νέα επίπλωση, οικοσκευή, ρουχισμό κι ό,τι άλλο χρειαστεί; Πριν λοιπόν πετάξετε τον παλιό καναπέ, τα παπούτσια του παιδιού που δεν του κάνουν, την κούνια του μωρού, σκεφτείτε αυτούς τους συνανθρώπους μας κι αφήστε ένα μήνυμα στη σελίδα τους στο Facebook: ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (https://www.facebook.com/groups/1226984644391702)
- Παλιά ρούχα, βιβλία, τα μπιμπελό της γιαγιάς και κάθε είδους αντικείμενα, μπορείτε να δωρίσετε επίσης στο δικό μας, Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα (https://www.facebook.com/groups/540571455960378). Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς μαζεύουν επίσης τσάντες και γραφική ύλη. Αν αυτά που θα δωρίσετε δεν καλύπτουν άμεσες ανάγκες, θα πωληθούν για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Ακόμη κι αν δεν έχετε ν’ αφήσετε κάτι, περάστε από το στέκι τους – όχι μόνο θα βρείτε ενδιαφέροντα είδη για το σπίτι, αλλά οι αγορές σας θα βοηθήσουν συνανθρώπους μας. Θα τους βρείτε Πίνδου 6, στην Ανάληψη, και είναι ανοιχτά Δευτέρες και Παρασκευές, 10πμ – 2μμ. Τηλ. 21 0765 9995
- Μεταχειρισμένα ρούχα μπορείτε επίσης να αφήσετε στην κυρία Μαίρη, που τα προωθεί στο δίκτυο Ηλιαχτίδα, που βοηθά άτομα με αναπηρία (https://hliaxtida.org.gr). Η κυρία Μαίρη διατηρεί ραφτάδικο στην οδό Νικηφορίδου 13 και είναι ανοιχτά μέρες και ώρες καταστημάτων (εκτός Σαββάτου).
- Αν δεν μπορείτε να πάτε ως εκεί, κάντε μια μικρή παράκαμψη ως έναν από τους ειδικούς κάδους για ρούχα, παπούτσια και τσάντες, που τώρα υπάρχουν σχεδόν παντού. Λέγεται πως όσα αφήνετε εκεί χαρίζονται ή πωλούνται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ όσα είναι σε κακή κατάσταση διατίθενται για άλλες χρήσεις (π.χ. γίνονται στουπί). Οπωσδήποτε, καλύτερα εκεί από το να καταλήξουν στα σκουπίδια.
- Φάρμακα που δεν παίρνετε πια και ορθοπεδικά είδη (από νάρθηκα έως κρεβάτι) μπορείτε να τα χαρίσετε στο Κοινωνικό Φαρμακείο Βύρωνα (https://www.facebook.com/kif.vyrona/?locale=el_GR), Εξυπηρετεί άπορους κι ανασφάλιστους συμπολίτες μας και βρίσκεται Ελλησπόντου 21, κοντά στην αγορά του Βύρωνα. Είναι ανοιχτά καθημερινές, 9πμ – 2μμ. Τηλ. 697 774 7431.
- Αν βαριέστε το κουβάλημα ή έχετε βαριά πράγματα (έπιπλα, συσκευές, να αδειάσετε το σπίτι του παππού κτλ) μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΡΕΤΟ, μια φιλανθρωπική ομάδα (https://www.retohellas.com) που βοηθά ανθρώπους να απεξαρτηθούν. Τους τηλεφωνείτε στο 210 6625096 και κλείνετε ραντεβού για να έρθουν στο σπίτι σας να τα παραλάβουν.
- Τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί έχουν πάντα ανάγκη από τα παλιά σας παιχνίδια και βιβλία για μικρά παιδιά. Στην ιστοσελίδα του Δήμου μας θα βρείτε τα τηλέφωνα όλων των παιδικών σταθμών (https://www.dimosbyrona.gr/article.php?cat=297) και νηπιαγωγείων (https://www.dimosbyrona.gr/article.php?cat=40).
- Βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να δωρίσετε στα σχολεία του δήμου μας. Τα περισσότερα διατηρούν σχολικές βιβλιοθήκες. Θα βρείτε τα δημοτικά στην ίδια σελίδα με τα νηπιαγωγεία. Τα τηλέφωνα γυμνασίων και λυκείων βρίσκονται εδώ: (https://www.dimosbyrona.gr/article.php?cat=41)
- Δυστυχώς, η βιβλιοθήκη του δήμου μας έχει κλείσει. Μπορείτε να δώσετε όμως βιβλία (και να δανειστείτε, φυσικά) στην πολύ κοντινή μας Δημοτική Βιβλιοθήκη Καισαριανής (Υμηττού 57, τηλ. 210 7515467). Βιβλία χρειάζονται επίσης και στο βιβλιοπωλείο των Αστέγων, στην οδό Αστυδάμαντος 11, στο Παγκράτι. Εκεί θα βρείτε χιλιάδες βιβλία σε απίστευτες τιμές – το καλύτερο είναι πως όλα τα έσοδά τους πηγαίνουν για την σίτιση και στέγαση αστέγων.
- Το Κοινωνικό Ωδείο Βύρωνα φέρνει άπορα παιδιά σε επαφή με τη μουσική. Θα χαρούν πολύ αν τους χαρίσετε την παλιά κιθάρα που δεν παίξατε ποτέ ή το παλιό σας αρμόνιο. Θα τους βρείτε Κολοκοτρώνη 114, τηλ. 211 2151114.
- Οι οργανισμοί που δέχονται μεταχειρισμένα αντικείμενα για φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι τόσοι, που δεν χωρούν όλοι εδώ. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας αποκαλύψει ένα σωρό σελίδες με την επωνυμία «χάρισέ το» ή «χαρίζω-ανταλλάζω» κτλ. Υπάρχουν ακόμη ιστοσελίδες όπου μπορείτε να πουλήσετε τα μεταχειρισμένα σας είδη.
Οπωσδήποτε, πριν βγάλετε στο δρόμο κάτι που δεν θέλετε, σκεφτείτε τους πυροπαθείς. Το παιδί που διαβάζει στο τραπέζι της κουζίνας γιατί δεν έχει γραφείο. Τον άνεργο που δεν έχει ένα καλό κοστούμι να ψάξει για δουλειά. Τον γονιό που δεν μπορεί να επιπλώσει το φοιτητικό σπίτι του παιδιού του.
Αυτό που για σας είναι άχρηστο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι αναγκαίο ή άπιαστο όνειρο. Ας δώσουμε την ευκαιρία στα άχρηστά μας να γίνουν χρήσιμα. Ας σκεφτούμε τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον. Θέλει πολύ λίγο από τον χρόνο μας για να δώσουμε χαρά σε κάποιον άλλο. Και είναι κρίμα τα πράγματά μας να καταλήγουν στη χωματερή, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται.