Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για το Δήμο Βύρωνα ανέρχεται στα 110.000,00 ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, ανέφερε ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος.
Τα πρώτα εμφανή ρήγματα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνία και το εκλογικό σώμα που την ανέδειξε είναι πλέον ορατά.
Η δημοσκοπική κάμψη της Νέας Δημοκρατίας και η εμφανή λαϊκή δυσαρέσκεια έχει προβληματίσει τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και ήδη εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Το Μέγαρο Μαξίμου στην προσπάθεια του να διατηρήσει τα ερείσματα που έχει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ώρα που είναι βέβαιο ότι πολλοί δήμοι της χώρας βρίσκονται σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, εξαγγέλλει μέτρα και υποσχέσεις.
Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της ΚΕΔΕ ειπώθηκαν ορισμένα από αυτά. Διαβάστε ΕΔΩ: https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/09/blog-post_19.html
Στην συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) της 30ης Μαΐου 2024 με ΘΕΜΑ : «Καθορισμός επιτοκίων και δικαιωμάτων χορηγούμενων δανείων στους: α) Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), είχε αποφασίσει τη μείωση των επιτοκίων χορήγησης δανείων στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα. Πρόκειται για τα επιτόκια δανείων όλων των κατηγοριών, τα οποία θα εγκριθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Με παρέμβαση της κυβέρνησης και του υπουργού εσωτερικών το ΤΠκΔ αποδέχτηκε η μείωση των επιτοκίων να αφορά και δάνεια των δήμων επενδυτικά, απαλλοτριώσεων, προμηθειών, αναχρηματοδότησης ήδη συναφθέντων δανείων, που έχουν υπογραφεί συμβάσεις στο παρελθόν.
Δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα να μειωθεί το επιτόκιο σε 4,75% σταθερό για την επόμενη 10ετία σε δάνεια που έχουν παρθεί και στο παρελθόν.
Είναι προφανές ότι αυτό είναι προς όφελος των δήμων που έχουν κατά το παρελθόν πάρει δάνεια απότο ΤΠκΔ και αποπληρώνουν με δυσβάστακτο επιτόκιο 8,16%, όπως ο Δήμος Βύρωνα.
Ο Δήμος Βύρωνα κατά το μακρινό παρελθόν επι δημαρχίας Χαρδαλιά το 2007-2008 πήρε μακροχρόνια δάνεια από το ταμείο παρακαταθηκών, με αποτέλεσμα ο δήμος να έχει γονατίσει οικονομικά, αφού ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του πηγαίνει για ην αποπληρωμή των δανείων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «χριστής» διαχείρισης της περιόδου Χαρδαλιά στο Δήμο Βύρωνα.
Στη συνέχεια η δημοτική αρχή Κατωπόδη προχώρησε σε νέο ενιαίο δάνειο, συνολικού ποσού 5.838.387,39 ευρώ, αποκλειστικά για την αναχρηματοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων του Δήμου Βύρωνα με το Τ.Π και Δανείων (αρ. σύμβασης 13971/31/3/2016) με επιτόκιο κυμαινόμενο 4,30% + euribor για 25 χρόνια, σύμφωνα με το Ν.4316/2014.
Έγινε επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με τριετή αναστολή της καταβολής των δόσεων. Στη συνέχεια λόγο της πανδημίας δόθηκε από την κυβέρνηση δυνατότητα αναστολής πληρωμής μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.
Το επιτόκιο από 4,30% εξ αιτίας του euribor στο ΤΠκΔανείων έφτασε στο 8,16%.
Τα δάνεια στο Τ.Π και Δανείων σήμερα ανέρχονται σε 4. 659.648,68 ευρώ και θα τα πληρώνει ο Δήμος με χρήματα των πολιτών του Βύρωνα μέχρι το Δεκέμβριο του 2041.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Βύρωνα έχει ακόμη και τέσσερα δάνεια με σύμβαση με την Eurobank που ανέρχονται στα 3.532.107,11 ευρώ και λήγουν τον 5/2028.
Άρα το σύνολο των δανείων του Δήμου σε ΤΠκΔ 4.659.648,68 ευρώ και Eurobank 3.532.107,11 ευρώ ανέρχονται σε 8.191755,79 ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να δαπανώνται για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών ΑΝΤΙ να κατευθύνονται στο ΤΠκΔ και την Eurobank για την αποπληρωμή των δανείων με υπέρογκους τόκους.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 24/9/24, ο δήμαρχος κ. Σωτηρόπουλος εισηγήθηκε προς το σώμα «να εγκρίνετε το αίτημά μας προς το ΤΠ&Δ για αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των δανείων μας, ως ακολούθως :
– σταθερό επιτόκιο, ύψους 4,75%, για τα δέκα (10) πρώτα έτη
– κυμαινόμενο επιτόκιο, ύψους 4% συν euribor, για τα υπόλοιπα επτά
(7) έτη, με δικαίωμα επανεξέτασης μετά τη λήξη της δεκαετίας. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για το Δήμο ανέρχεται στα 110.000,00 ευρώ ανέφερε ο κ. δήμαρχος για την 10ετία.
Η εισήγηση έγινε αποδεκτή με τον κ. Τζιορτζιώτη Σταύρο να απέχει από την ψηφοφορία και η απόφαση του Δ.Σ θα κατατεθεί στο Δ.Σ του ΤΠκΔ για έγκριση.
Το ύψος των τριών δανείων που οφείλει ο Δήμος στο ΤΠκΔ ανέρχεται σήμερα στο ποσό 4. 659.648,68 ευρώ και λίγη 31/12/2041.
…….
Σήμερα ο Δήμος Βύρωνα ζητά από το ΤΠ&Δ αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των δανείων του :
– σταθερό επιτόκιο, ύψους 4,75%, για τα δέκα (10) πρώτα έτη,
– κυμαινόμενο επιτόκιο, ύψους 4% συν euribor, για τα υπόλοιπα επτά ετη.
Τι είναι αυτό που διασφαλίζει ότι το επιτόκιο δεν θα αυξηθεί και πάλι εάν μεταβληθεί προς τα πάνω το euribor ;
Ήδη στον πίνακα που συνοδεύει την εισήγηση του κ. δημάρχου εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα ανέλθει στο 7,51% από 1-1-2035.
Η κατάσταση με την πολιτική των επιτοκίων του δημόσιου ΤΠκΔ είναι ρευστή και δεν αποκλείεται αύριο να είναι ποιο επιβλαβής για το Δήμο Βύρωνα.
Προσωρινά ο Δήμος Βύρωνα μπορεί να επωφελείται το ποσό των 110. 000 ευρώ το χρόνο αυτό, όμως μπορεί να μεταβληθεί προς τα πάνω ανά πάσα στιγμή και είναι βέβαιο ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 7,51% από 1-1-2035, εως το 2041.
Η κυβερνητική πολιτική, δια μέσου του δημόσιου ΤΠκΔ που ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, και που διαχειρίζεται δημόσιο κρατικό χρήμα, θα ήταν προς όφελος των δημοσίων οργανισμών όπως είναι οι Δήμοι, Περιφέρειες, εάν τους δάνειζαν χρήματα χωρίς τα ληστρικά και ψηλά -υπέρογκα επιτόκια.
Οι Δήμοι καταφεύγουν σε δανεισμό για να δημιουργήσουν έργα, κοινωνικές υποδομές που είναι αναγκαία για την βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών, πρωτίστως γιατί είναι μειωμένη η κρατική χρηματοδότηση, γιατί δεν αποδίδονται στους δήμους παρακρατούμενοι πόροι προηγουμένων ετών.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων και δυστυχώς δεν αναπτύσσεται ένα κίνημα πραγματικής διεκδίκησης, μιας άλλης πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Όλοι οι Δήμοι καταφεύγουν στο δανεισμό επιβαρύνοντας τα ταμεία των δήμων και στερώντας απο τους πολίτες την βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.
Η κρατικη χρηματοδοτηση των δημων θα πρέπει να ειναι τέτοια που να μην καταφεύγουν σε δανεισμό. Τα δάνεια των δήμων για έργα και υποδομές, θα πρέπει εάν δεν είναι άτοκα, να επιβαρύνονται με πολύ μικρό επιτόκιο. Αυτά πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος Βύρωνα και όλοι οι δήμοι.
Άς μην είναι τόσο κοντόφθαλμοι ορισμένοι. Θα πρέπει να βλέπουν το δάσος και όχι το δένδρο. Διότι πάλι θα λένε στους πολίτες δεν έχουμε χρήματα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Γιατί θα συνεχίζονται οι περικοπές στο δήμο, δεν θα έχουν δεύτερο σχολικό αυτοκίνητο στους παιδικούς σταθμούς, θα αυξάνουν την τιμή συμμέτοχής για το καλοκαιρινό κάμπ, θα ζητούν από τους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη.
Είναι μονόδρομος ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Ν.Δ/Μητσοτακη, μαζί με τους πολίτες, τους φορείς της πόλης και τους εργαζόμενους του δήμου, για αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όταν αυτός είναι αναγκαίος για έργα κοινωνικών δομών στην πόλη.
Ο άλλος δρόμος είναι οι δήμαρχοι και οι δήμοι να συνεχίσουν να είναι επαίτες της κάθε κεντρικής εξουσίας και ιμάντας εφαρμογής των αντιλαϊκών πολίτικων στις τοπικές κοινωνίες.
Να δηλώνουν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική και στην πράξη να την επιβάλλουν σε βάρος των πολιτών και των εργαζομένων.
Πηγή: Ρωγμή στην ενημέρωση