Του Σπύρου Τζόκα – Πανεπιστημιακού – Συγγραφέα
Τo ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ήταν πραγματικά μια πολιτιστική επανάσταση για την Καισαριανή.
Το θυμάστε; Ήρθε μαζί με την πολιτιστική άνοιξη της συνοικίας μας, η οποία άνθισε στη δεκαετία του ’60 και διακόπηκε από τη Χούντα. Η πτώση της χούντας δίνει μια άλλη διάσταση στον πολιτισμό της συνοικίας. Ανεξάρτητες ομάδες δραστηριοποιούνται και προσφέρουν πολλά στη συνοικία. Μουσικά συγκροτήματα, πολιτιστικές ομάδες, θεατρικά σχήματα δημιουργούν πολιτισμό στη γειτονιά μας. Κορυφαία στιγμή, το θέατρο Καισαριανής με εξαιρετικές παραστάσεις. Το ιστορικό Θέατρο Καισαριανής, λειτούργησε από το 1977 έως το 2002 με κάποιες διακοπές και από εκεί πέρασαν σπουδαία ονόματα σκηνοθετών, συγγραφέων, μουσικών, σκηνογράφων, ηθοποιών και δημιούργησε ολόκληρη σχολή. Αρχικά στεγάστηκε στο πρώτο δημαρχείο της πόλης, όπου σήμερα στεγάζεται το νέο Δημαρχείο, ενώ από το 1991 και μετά στον πρώην κινηματογράφο ΝΑΝΑ στη γωνία Χρυσοστόμου Σμύρνης και Σμύρνης, για όσους δεν τον θυμούνται. Το θέατρο αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Και πραγματικά ταλαντούχοι δημιουργοί και καλοί ηθοποιοί, που και σήμερα ευδοκιμούν στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, δημιούργησαν ένα όμορφο σύνολο και έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Καισαριανή, αλλά και στην Ελλάδα. Από τον πίνακα των παραστάσεων που παρατίθεται μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη σύμπραξη σπουδαίων ονομάτων του καλλιτεχνικού μας χώρου στη μουσική, στη σκηνοθεσία και στην ερμηνεία μεγάλων έργων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Το θέατρο Καισαριανής έδωσε ενδιαφέροντες καλλιτεχνικούς καρπούς. Μ’ αυτό πολεμήθηκε και τελικά αμφισβητήθηκε σοβαρά η αναπαραγωγή του “σταρ-σύστεμ”. Απ’ αυτό το είδος του θεάτρου προκύπτουν αποτελέσματα μιας παντοδύναμης εκφραστικής, αλλά και το κέρδος μιας ελευθερίας επιλογής που αλλιώς παγιδεύεται από τις ιδιοτέλειες των αυτοθεωρούμενων “πρωταγωνιστών”. Στο θέατρο Καισαριανής η αντίληψη του θεάτρου-συνόλου λειτουργεί με συνέπεια έτσι ώστε έργα που αντέχουν σε δοκιμασία κάποιου χρόνου, αλλά και διασκευές μιας αμφίβολης εμβέλειας, να διεκπεραιώνονται με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το κυρίως ζητούμενο απ’ αυτή τη θεατρική ομάδα είναι ο μέσα από τη λειτουργία του θεατρικού μύθου σχολιασμός των κοινωνικών στοιχείων που αρθρώνουν κάποιες ιστορικές εποχές και που τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους έχουν παράλληλη σχέση με τα συμβαίνοντα γύρω μας.
————————————————————————–
Χαρακτηριστικές παραστάσεις Θεάτρου Καισαριανής
Πλούτος
Θεατρική περίοδος 1978 – 1979 (θερινή)
Διασκευαστής Χουρμούζης Μ.
Σκηνοθέτης Ντουφεξής Σταύρος
Συγγραφέας Αριστοφάνης
Μεταφραστής Χουρμούζης Μ.
Μουσική/σύνθεση Καμπανάς Γιώργος
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Χορογράφος Μοραγιέμου Βούλα
Ταραντέλλα
Θεατρική περίοδος 1982 (θερινή)
Σκηνοθέτης Περέλης Νίκος
Συγγραφέας Scarpetta Eduardo
Μεταφραστής Βαρβαρέσου Άννα [Βαρβαρέσου-Τζόγια]
Μουσική/σύνθεση Μαραγκόπουλος Δημ.
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Χορογράφος Καπετανάκη Ρεγγίνα
Ο Λεπρέντης
Θεατρική περίοδος 1977-1978
Σκηνοθέτης Συλλογική εργασία
Συγγραφέας Χουρμούζης Μ.
Μουσική/σύνθεση Μούτσης Δήμος
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Ιφιγένεια στην Αυλίδα
Θεατρική περίοδος 1980
Σκηνοθέτης Ντουφεξής Σταύρος
Συγγραφέας Ευριπίδης
Μεταφραστής Ντουφεξής Σταύρος, Μηλιάδης Δημήτρης
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Τάνγκο
Θεατρική περίοδος 1988-1989
Σκηνοθέτης Weksler, Jacek
Συγγραφέας Mrożek Slawomir
Μεταφραστής Μάτεσις Παύλος
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Χορογράφος Καπετανάκη Ρεγγίνα
Μπαμ τριαλαλό
Θεατρική περίοδος 1983-1984
Σκηνοθέτης Μαρίνος Γιώργος
Συγγραφέας Valentin Karl
Μεταφραστής Χέλμης Κωνσταντίνος
Μουσικός/συνθέτης Κραουνάκης Σταμάτης
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Χορογράφος Καπετανάκη Ρεγγίνα
Ένας όμηρος
Θεατρική περίοδος 1981-1982
Σκηνοθέτης Μπάκας Κώστας
Συγγραφέας Behan Brendan
Μεταφραστής Ρώτας Βασίλης, Δαμιανάκου Βούλα
Μουσικός/συνθέτης Θεοδωράκης Μίκης
Σκηνογράφος Μιγάδης Γιάννης
Ενδυματολόγος Μιγάδης Γιάννης
Χορογράφος Καπετανάκη Ρεγγίνα
Εμπρός να φάμ’ ντε λα πατρί
Θεατρική περίοδος 1981 (θερινή)
Σκηνοθέτης Παπανικολάου Μιχάλης
Συγγραφέας Παπανικολάου Μιχάλης
Μουσικός/συνθέτης Μαραγκόπουλος Δημ.
Σκηνογράφος Δρίνη Έρση
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση
Χορογράφος Καπετανάκη Ρεγγίνα
Γέρμα
Θεατρική περίοδος 1979-1980
Σκηνοθέτης Salvat Ricard
Συγγραφέας García Lorca Federico
Μεταφραστής Ζαρούκας Κώστας
Μουσικός/συνθέτης Λοΐζος Μάνος
Σκηνογράφος Κοπανίτσα Καλλιόπη
Ενδυματολόγος Δρίνη Έρση


«Ταραντέλλα» στο «Θέατρο Καισαριανής»
ΠΗΓΗ: ΘΥΜΕΛΗ (Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”) – [κριτική] από την ιστοσελίδα του Νίκου Περέλη
«Το ‘‘Θέατρο Καισαριανής’’ βρίσκεται φέτος στις πιο ευτυχισμένες μέρες του. Το ταλέντο κι ο μόχθος έσμιξαν για να αποδείξουν τη «θεία χάρη» του θεάτρου, να δικαιώσουν τον επίμονο και επίπονο αγώνα του θιάσου, γενικότερα την ιδέα – το θεσμό της αποκέντρωσης και του ισότιμου εταιρισμού και να επιβεβαιώσουν ότι τα «θαύματα» πια πήραν τους -εκτός των τειχών- δρόμους του θεάτρου. Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι το ταλέντο κι ο μόχθος διατέθηκαν για ένα πειραματισμό. Υλικό για το πείραμα στάθηκε η οπερετική κωμωδία του Εντουάρντο Σκαρπέτα (1889), που βάση της είχε την οπερέτα «Μαμζέλ Νιτούς» σε μουσική του Ερβέ και λιμπρέτο των Μεϊλάκ-Μιλλώ. Το «Θ.Κ.», σε μια αγαστή συνεργασία όλων των συντελεστών της παράστασης (δεν γνωρίζουμε το βαθμό συμβολής καθενός συντελεστή) διασκεύασε το έργο του Σκαρπέτα, μετονομάζοντάς το σε «Ταραντέλλα».
Ο θίασος, σε συλλογική και ατομική απόδοση, αποδείχνεται όχι μόνο ικανός για σημαντικούς θεατρικούς πειραματισμούς, αλλά και η «ψυχή» της παράστασης. Οι ηθοποιοί δημιουργικοί στους ρόλους τους, στο χορό και στο τραγούδι, αξίζουν ισότιμης αναφοράς – με ιδιαίτερη μνεία για τους πέντε πρώτους: Ελένη Οικονομίδου (στη Νινί), Σταύρος Καρακώστας (στον συνταγματάρχη), Θανάσης Θεολόγης (στον Μαλετί), Αδριανή Τουντοπούλου (στην πριμαντόνα), Ηλιάνα Παναγιωτούνη (στην ηγουμένη), Σπύρος Κωνσταντινίδης, Γιάννης Χριστογιάννης, Σωτήρης Χατζάκης, Μαίρη Σαουσοπoύλoυ, Μελίνα Παπανέστωρα, Έφη Καλογεροπούλου.