Λάθη που κοστίζουν ακριβά σε οδηγούς και οικογένειες
Ο καύσωνας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών δεν αστειεύεται – και το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει παγίδα αν δεν γνωρίζεις τι απαγορεύεται ή θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο.
Με αφορμή τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες των ημερών που διανύουμε, συγκεντρώσαμε μικρά «αθώα» λάθη που κοστίζουν ακριβά σε οδηγούς και οικογένειες, με αποτελέσματα που κυμαίνονται από πρόστιμα έως πραγματικούς κινδύνους για τη ζωή σε τέτοιες συνθήκες.
Δες τα πιο κρίσιμα λάθη που μπορεί να κάνεις χωρίς να το καταλάβεις:
Αφήνεις παιδί ή ζώο μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και για δυο λεπτά
Το πιο επικίνδυνο λάθος. Η θερμοκρασία στην καμπίνα μπορεί να ξεπεράσει τους 70°C ακόμα κι αν έξω έχει «μόνο» 35. Απαγορεύεται αυστηρά να αφήσεις παιδί ή ζώο μέσα στο αυτοκίνητο από το νόμο και μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία ή τη ζωή ακόμα και για «2 λεπτά».
Ξεχνάς αναπτήρες, σπρέι, power banks και αρώματα στο ντουλαπάκι ή τα καθίσματα
Τα αντικείμενα αυτά έχουν ένα κοινό που συχνά ξεχνάμε και περνάει σε δεύτερη μοίρα, είναι εύφλεκτα και εκρήγνυνται ή παίρνουν φωτιά όταν το αυτοκίνητο γίνεται «φούρνος». Ένα απλό ατύχημα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το όχημα – ή και να προκαλέσει τραυματισμό.
Πλένεις το καυτό παρμπρίζ ή το αμάξωμα με κρύο νερό
Ένα από τα πιο συχνά και επικίνδυνα λάθη που κάνουν πολλοί οδηγοί μέσα στον καύσωνα είναι να πλένουν το αμάξωμα με κρύο νερό, ελπίζοντας πως έτσι θα ρίξουν άμεσα τη θερμοκρασία. Αυτή η πρακτική όμως είναι εξαιρετικά επιβλαβής, καθώς το απότομο θερμικό σοκ μπορεί να προκαλέσει μικρορωγμές ή ακόμα και σπάσιμο στα τζάμια. Το γυαλί, κάτω από τον ήλιο, αποκτά υψηλή θερμοκρασία και η επαφή του με παγωμένο ή δροσερό νερό οδηγεί σε στιγμιαία διαστολή και συστολή των υλικών. Το ίδιο ισχύει και για το βερνίκι και τη βαφή του αμαξώματος, που μπορούν να φθαρούν και να θαμπώσουν. Με αυτή την απρόσεκτη κίνηση μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες και ακριβές ζημιές. Η καλύτερη τακτική είναι να ρίξεις τη θερμοκρασία ή να μετακινήσεις το αυτοκίνητο σε σκιερό σημείο πριν το πλύνεις.
Μπαίνεις και ανοίγεις το air condition στο φουλ, χωρίς να αερίσεις το εσωτερικό
Ένα ακόμη κρίσιμο λάθος που κάνουν πολλοί όταν επικρατεί καύσωνας είναι να μπαίνουν στο αυτοκίνητο και να ενεργοποιούν κατευθείαν το air condition στο μέγιστο, χωρίς να αερίσουν το εσωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι διπλά προβληματικό: το σύστημα κλιματισμού ζορίζεται προσπαθώντας να ρίξει την θερμοκρασία από εξωπραγματικά επίπεδα, και ο επιβάτης συνεχίζει να αναπνέει αποπνικτικό αέρα για αρκετά λεπτά. Η σωστή πρακτική είναι να ανοίξεις όλα τα παράθυρα για λίγο, ώστε να φύγει ο παγιδευμένος καυτός αέρας, και στη συνέχεια να ενεργοποιήσεις το air condition, για να “δουλέψει” αποτελεσματικά το σύστημα ψύξης. Έτσι, προστατεύεις το A/C από υπερφόρτωση και πετυχαίνεις ταχύτερη ψύξη της καμπίνας.
Οδηγείς με σαγιονάρες, χωρίς μπλούζα ή παπούτσια
Η οδήγηση με σαγιονάρες, χωρίς μπλούζα ή χωρίς παπούτσια, είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που πολλοί ακολουθούν, ειδικά το καλοκαίρι. Οι σαγιονάρες μπορεί εύκολα να γλιστρήσουν ή να «κολλήσουν» στα πεντάλ. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στον νέο ΚΟΚ που να απαγορεύει τις σαγιονάρες, η Τροχαία έχει το δικαίωμα να σε σταματήσει και να επιβάλλει πρόστιμο αν κρίνει πως δεν έχεις τον πλήρη έλεγχο του οχήματος λόγω ακατάλληλης ενδυμασίας ή υπόδησης. Η απουσία μπλούζας, πέρα από το ότι δεν προστατεύει από εγκαύματα σε περίπτωση επαφής με τα υπερθερμασμένα καθίσματα (ειδικά αν είναι δερμάτινα), σε κάνει πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος.
Σταθμεύεις πάνω σε ξερόχορτα ή σκουπίδια
Η αναζήτηση σκιάς στις παραλίες είναι μια συνηθισμένη πρακτική για πολλούς οδηγούς το καλοκαίρι, ωστόσο κρύβει παγίδες που λίγοι φαντάζονται. Πολλοί βιάζονται να παρκάρουν κάτω από δέντρα, θάμνους ή σε πρόχειρες «σκιερές» θέσεις κοντά στην άμμο και τα χόρτα, χωρίς να προσέχουν τι υπάρχει ακριβώς κάτω από το όχημα. Ο συνδυασμός της θερμοκρασίας του καταλύτη (πιάνει 300 βαθμούς) με τα εύφλεκτα υλικά μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, προκαλώντας και πυρκαγιά. Ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου το παρκάρισμα «πάνω στη φύση» είναι συχνό, απαιτείται διπλή προσοχή: αναζήτησε σκιά μόνο σε ασφαλείς, καθαρές θέσεις στάθμευσης, αποφεύγοντας τους αυτοσχέδιους χώρους μέσα στην φύση.
ΠΗΓΗ: autotriti.gr, Ρωγμή στην ενημέρωση