Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου).
Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης προτρέπει “να αναλογιστούμε τα προβλήματα που προκαλούνται από την άμετρη εκμετάλλευση και κακοποίηση των οικόσιτων και των παραγωγικών ζώων και ταυτόχρονα από την ραγδαία εξαφάνιση των ειδών της άγριας ζωής του πλανήτη. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνειδητοποιούμε ότι τα προβλήματα αυτά επιστρέφουν ως απειλή για την ίδια την ανθρωπότητα με την μορφή πανδημίας”.
Ο Δήμος, έχοντας την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ίδρυσε το γραφείο αστικής πανίδας, έργο του οποίου είναι η μέριμνα για προγράμματα σίτισης, στείρωσης και περίθαλψης και προώθησης υιοθεσιών των αδέσποτων, μαζί με την ενημέρωση των δημοτών και την καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης.
Ακολουθεί ένας σύντομος απολογισμός των δράσεων του Δήμου σε αυτή την κατεύθυνση:
Για τη σίτιση των αδέσποτων το 2020 διατέθηκαν 9 τόνοι τροφής σκύλων στους εθελοντές που μεριμνούν για την φιλοξενία των αδέσποτων σκύλων του Δήμου και 5 τόνοι τροφής γατών, μέσω ενός δικτύου 75 καταγεγραμμένων φροντιστών εθελοντών που σιτίζουν γάτες σε γειτονιές του Δήμου.
Μόνο το περασμένο έτος, μέσα από τη συνεχή συνεργασία με τους εθελοντές έγιναν πάνω από 60 στειρώσεις γατών και προωθήθηκαν 32 αδέσποτα προς υιοθεσία, ενώ πολλά άλλα φιλοξενήθηκαν είτε για τους δοθούν θεραπείες, είτε επειδή εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο δρόμο, είτε επειδή ήταν μικρά που κάποιοι τα πέταξαν.
Τα έτη 2019- 2020 νοσηλεύτηκαν πάνω από 200 ζώα σε κτηνιατρική κλινική και το 2020 δαπανήθηκε ένα επιπλέον κονδύλι 7500 ευρώ αποκλειστικά για αγορά φαρμάκων και την αντιμετώπιση ειδικών αναγκών διατροφής άρρωστων ζώων.
Επίσης από το 2019, ο Δήμος έχει ψηφιοποιημένη πλατφόρμα καταγραφής κατοικίδιων και αδέσποτων και διενεργεί προγράμματα σε δημοτικά σχολεία με τίτλο «Μάθε, αγάπησε, φρόντισε ένα αδέσποτο».
Για το 2021, ο συνολικός προϋπολογισμός για τη φροντίδα των αδέσποτων αυξήθηκε κατά 40% και φθάνει πλέον τις 60.000, ενώ αποδεχθήκαμε και χορηγία για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις των σκύλων που υιοθετούνται.
Επιπλέον σχεδιάζονται και νέες δράσεις που αφορούν την τοποθέτηση ταϊστρών/ποτιστρών, σεμινάρια σε εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση ζώων και αναβάθμιση των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τις εθελόντριες και τους εθελοντές για το μεγάλο κοινωνικό έργο που παρέχουν στην πόλη, τονίζοντας ότι ο σεβασμός στα ζώα είναι όχι μόνο υποχρέωση αλλά ανάγκη και ευθύνη όλων μας και πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα.
Όχι στην κακοποίηση, όχι στην εγκατάλειψη
Στειρώνω δεν ζευγαρώνω
Φροντίζω, προστατεύω, υιοθετώ ένα αδέσποτο του Δήμου μας!