Διογκώνεται η δυσφορία των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ την παταγώδη αποτυχία του παρατεταμένου λοκντάουν δείχνει η επιθυμία της πλειονότητας των ερωτηθέντων να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ακόμη μεγαλύτερη φθορά για την κυβέρνηση και πιο έντονη αποδοκιμασία των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για το συνολικότερο κυβερνητικό έργο δείχνουν τα στοιχεία του Σφυγμού του Απριλίου της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση επιβεβαιώνουν τη διάχυτη αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία περί απουσίας ενός συνεκτικού και οργανωμένου σχεδίου της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτιμώντας ότι έχει υιοθετηθεί η λογική τού «βλέποντας και κάνοντας». Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενώ καταρρίπτουν το αφήγημα του πρωθυπουργού για την ατομική ευθύνη, αποδίδοντας τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη κατάσταση, παρά το παρατεταμένο λοκντάουν, στους ανεπαρκείς και λανθασμένους χειρισμούς τού Μαξίμου και των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Οι πολίτες εξακολουθούν να διακατέχονται από απογοήτευση και θυμό, αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας και παράλληλα, ενδεικτική της κόπωσης που αισθάνονται από τον πολύμηνο εγκλεισμό είναι η άποψη που εκφράζουν υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, η δυσμενής -και με επιταχυνόμενους ρυθμούς- εικόνα που διαμορφώνεται για τη Ν.Δ. δεν φαίνεται να την επηρεάζει σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, όπου παραμένει πρώτη με 33% και μάλιστα συγκρατώντας τις απώλειες που κατέγραφε πριν από δύο μήνες σε ανάλογη μέτρηση. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει πολιτικά οφέλη και να ενισχύσει τη δυναμική του.
Το 63% των πολιτών αξιολογούν σίγουρα και μάλλον αρνητικά τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, όταν το ποσοστό στην ίδια ερώτηση προ πενταμήνου ήταν στο 55%. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα, υποστηρίζει το 66% των ερωτηθέντων, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και ένα στα δύο άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 74% στους νέους από 17 ώς 34 ετών.
Να χαλαρώσουν τα μέτρα ζητά το 61% έναντι ποσοστού μόλις 17% που επιθυμεί την περαιτέρω αυστηροποίησή τους και 16% που προκρίνει την παράταση της ισχύος τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα που αναζητά τις ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες κατά 55% θεωρούν ότι κυρίως ή αποκλειστικά ευθύνεται ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την κατάσταση η κυβέρνηση και δευτερευόντως η ατομική συμπεριφορά του καθενός.
Σε ό,τι αφορά τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, το 66% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση. Στα ειδικά κοινά, η κατάσταση διαφοροποιείται, καθώς όσοι ψηφίζουν Ν.Δ. εκφράζουν ικανοποίηση κατά 89% και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ δυσαρέσκεια κατά 99%.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 34% του συνόλου των ερωτηθέντων εμφανίζεται γενικά ευχαριστημένο από το κυβερνητικό έργο της Ν.Δ. και το 64% καθόλου ή όχι ιδιαίτερα. Εξίσου δυσαρεστημένοι είναι όμως οι συμμετέχοντες και από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 78% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο και μόνο το 20% εκφράζει ικανοποίηση.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν οι πολίτες εξαιτίας της συγκυρίας και των οικονομικών συνθηκών που δημιουργεί ήταν και παραμένουν η απογοήτευση και ο θυμός με 41% και 32% αντίστοιχα. Απελπισία αισθάνεται το 23% (έναντι 16% τον περασμένο Νοέμβριο), φόβο το 17% και αποστροφή το 11%. Ανησυχητικό είναι πάντως το γεγονός ότι στην κατηγορία 17-34 ετών η απογοήτευση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στο 52%.
Στα επιμέρους ερωτήματα, δεν περνά απαρατήρητη η απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά το 49% και η Ν.Δ., που κυβερνά και εισπράττει τη δυσφορία για τις πράξεις και τις παραλείψεις της, το 40%.
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, οι πολίτες υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους σε ποσοστό 65%, αλλά είναι αποτελεσματικός στην επίλυση σημαντικών θεμάτων κατά 43%.
Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. έχει προβάδισμα 9 μονάδων με 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστά και διαφορά που μένουν αναλλοίωτα από τον Φεβρουάριο. Ελαφρώς ενισχυμένο είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6% έναντι 5,5%, σταθερό το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3% από 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 3 από 3,5%.
Πηγή: efsyn.gr