Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαπιστώσει πως η ακρίβεια αποτελεί μία πραγματική μάστιγα η οποία ταλανίζει πολλά νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα και αναζητούν το περιεχόμενο ενός νέου πακέτου μέτρων το οποίο αφενός θα δίνει λύσεις και αφετέρου θα είναι δημοσιονομικά ανεκτό.
Τα σενάρια για τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που πέφτουν στο τραπέζι όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αυξάνοντα καθημερινά. Οι υπουργοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και δεν αποκλείεται η λήψη κανενός μέτρου, από την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα έως και την χορήγηση ενός επιδόματος απευθείας στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στην απόφαση ότι απαιτείται η λήψη μέτρων στήριξης διότι ένα σημαντικά μέρος της κοινωνίας βιώνει μία πρωτοφανή «επίθεση» στο διαθέσιμο εισόδημά του.
Εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι όχι τόσο το δημοσιονομικό κόστος, αυτό είναι λογικό, όσο οι όποιες παρεμβάσεις να φτάσουν τελικά στους δικαιούχους και βέβαια να πιάσουν τόπο.
Ένα σενάριο θέλει την κυβέρνηση να μειώνει το ΦΠΑ στο 6% από 13% που είναι σήμερα, σε μία σειρά από βασικά τρόφιμα που απαρτίζουν το αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Δύο είναι τα μειονεκτήματα σε αυτό το μέτρο. Το πρώτο ότι έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και το δεύτερο είναι αμφίβολο αν η μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή και σε τι ποσοστό.
Το δεύτερο σενάριο θέλει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ειδικά στην βενζίνη που ο εν λόγω φόρος είναι υψηλός. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει ένα γενικό όφελος, αλλά είναι οριζόντιο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες. Το θετικό σε αυτό είναι ότι η όποια ενδεχόμενη μείωση αποφασιστεί θα περάσει αμέσως στην κατανάλωση.
Ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί μία επιδοματικού χαρακτήρα ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια ανέργους. Το εν λόγω μέτρο ναι μεν είναι στοχευμένο, ωστόσο έχει μικρή περίμετρο και αποκλείει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας η οποία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο.
Επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και εξετάζονται όλα τα σενάρια με σκοπό να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί μία εξ αυτών που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι, αλλά μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός.
Μέχρι τις οριστικές αποφάσεις, μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν οι ανακοινώσει για την επιδότηση στο ενεργειακό κόστος, που εν πολλοίς θα είναι στην ίδια λογική με το πακέτο που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο. Μοναδική ίσως διαφορά ότι το ποσοστό επιδότησης για τις επιχειρήσεις, στο επιπλέον κόστος, θα είναι της τάξεως του 75% και όχι του 50% που ίσχυε για τον Ιανουάριο.
Πηγή: newsit.gr