Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και η αναλογική αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων. Τι δήλωσε ο Συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας.
Tι προβλέπει το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ
Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και η αναλογική αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπονται μεταξύ άλλων στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συναθροίσεων.
Σύμφωνα με το Σχέδιο, είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή, η οποία με γραπτή απόφασή της, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει Αστυνομικό Διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου modus operandi, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». Διαβάθμιση προβλέπεται και στο προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας, ενώ θα υπάρχει οριοθετημένος χώρος για τους δημοσιογράφους.
Διαχείριση επεισοδίων
Μικρές συναθροίσεις θα περιορίζονται ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στις μεγάλες συγκεντρώσεις θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα έχουν ρόλο του διαμεσοβαλαβητή και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους διοργανωτές έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται τμηματικά.
Σε περίπτωση που σε μεγάλες συγκεντρώσεις παρεισφρείουν άτομα με σκοπό την πρόκληση των επεισοδίων άμεσα οι διοργανωτές θα ενημερώνονται από τους αστυνομικούς για ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Μάλιστα θα καθορίζονται και οδοί διαφυγής των διαδηλωτών.
Σε ειδικές περιπτώσεις θα πετούν drones πάνω από τις συγκεντρώσεις προκείμενου το κέντρο επιχειρήσεων να έχει άμεση εικόνα.
Οι περιορισμοί
Η εκτίμηση επικινδυνότητας πραγματοποιείται με τη χρήση δύο δεικτών: α) τους κινδύνους που προκύπτουν από την ίδια τη συνάθροιση και β) από την τρωτότητα της.
Κριτήρια για την επιβολή των περιορισμών αποτελούν ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση σε συνάρτηση με α) την περιοχή πραγματοποίησή της, β) τις ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες, γ) τα χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος και δ) τη σημασία της οδού ή την οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία και γενικότερα ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Στην απόφαση επιβολής περιορισμών της Αστυνομικής αρχής θα γίνεται εκτίμηση της επικινδυνότητας της συνάθροισης και αιτιολόγηση αυτής, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των συμμετεχόντων και των διερχόμενων πολιτών.
Για μια «τελείως νέα δομή, ιδιαίτερα στις ανταποκρίσεις των αστυνομικών στις πορείες στο κέντρο της Αθήνα» έκανε λόγο ο Συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, η φιλοσοφία του νέου δόγματος είναι η ήπια αστυνόμευση και η ήπια αντίδραση των αστυνομικών.
Το εν λόγω σχέδιο, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, είναι χτισμένο στο γαλλικό πρότυπο. «Αν δεν δοκιμαστεί κάτι στην πράξη, δεν μπορούμε να το κρίνουμε» σημείωσε.
Στο ερώτημα αν αρχίσουν επεισόδια στις πορείες πώς θα αντιδράσει η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ξεκάθαρος. «Αν αρχίσουν να σπάνε, να καίνε, να προπηλακίζουν, να προσπαθούν να μπουν στη βουλή, θα τους τσακώσουμε και θα τους οδηγήσουμε στην Δικαιοσύνη» τόνισε.
Ακόμα, ο Σταύρος Μπαλάσκας, ερωτήθηκε και για το κομμάτι του σχεδίου που αφορά τους δημοσιογράφους, το οποίο κατά πολλούς θεωρήθηκε παρέμβαση στην ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.
«Ο δημοσιογράφος πρέπει να κάνει ρεπορτάζ. Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Να προσφέρει την είδηση στον έλληνα πολιτή. Δεν είναι δουλειά μας το πού θα πάει ο δημοσιογράφος και τι θα κάνει» σημείωσε.
Τέλος, διαφώνησε με την παρουσία αστυνομικών εντός των Πανεπιστημίων, προτείνοντας το σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που θα ιδρυθεί να μην ενταχθεί στην ΕΛΑΣ.
Πηγή: megatv.com