Το εγχειρίδιο «Δασοπροστασία & Εθελοντισμός – Fire Protection & Volunteerism» εξέδωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ). Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη έκδοση του Συνδέσμου μετά το ιστορικό – περιβαλλοντικό λεύκωμα «Μια αγκαλιά για τον Υμηττό» του 2010, ωστόσο αποτελεί το πρώτο δίγλωσσο βιβλίο του ΣΠΑΥ, καθώς τα περιεχόμενά του διατίθενται ταυτόχρονα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Σε σχέση με το «Μια αγκαλιά για τον Υμηττό», το νέο βιβλίο απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένο κοινό, αποσκοπώντας κυρίως στο να βοηθήσει στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστήμονες που καλούνται να εφαρμόσουν τοπικά αντιπυρικά σχέδια. Η εκπόνηση και συγγραφή του νέου βιβλίου, τη βασική επιμέλεια του οποίου είχε η Δασολόγος Βασιλική Δημητρίου, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “ΝΕW SKILLS FOR NEW JOBS IN THE FOREST SECTOR (DRYMOS)” με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκε η πολύχρονη εμπειρία του ΣΠΑΥ σε θέματα δασοπροστασίας, πυροπροστασίας και εθελοντισμού αλλά και η σχετική βιβλιογραφία. Τα περιεχόμενα του βιβλίου, έχουν ήδη διδαχθεί πιλοτικά σε δασικούς επιστήμονες στην Ελλάδα και στην Κύπρο μέσω e-learning.
«Πετύχαμε τη διερεύνηση των οριζόντων του ΣΠΑΥ, επενδύοντας για πρώτη φορά στη δασική επιμόρφωση. Συνοψίσαμε σε ένα βιβλίο την εμπειρία μας σε ένα θέμα που αφορά τόσο τους αιρετούς με αρμοδιότητες στην πυροπροστασία και τους δασικούς επιστήμονες, όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας. Αυτοί και οι εκπαιδευτικοί που καλλιεργούν στους μαθητές την αγάπη για τον Υμηττό μας, είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του ΣΠΑΥ. Η έκδοση αυτή αποτελεί έναν ακόμη τρόπο να αναδείξουμε τα κοινά ενδιαφέροντα μας, τις κοινές ανησυχίες μας» δήλωσε αναφορικά με το νέο βιβλίο, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα με το copyright της ενότητας «Δασοπροστασία & Εθελοντισμός» που ανέπτυξε, ο ΣΠΑΥ απέκτησε δικαίωμα χρήσης και διδασκαλίας των θεματικών ενοτήτων που επιμελήθηκαν οι εταίροι του στο Πρόγραμμα DRYMOS, ήτοι: •Tεχνητή αναγέννηση των δασών σε μεταβαλλόμενες συνθήκες •Προστασία από τις πλημμύρες •Εφαρμογές σε κινητά για τη γνώση και αναγνώριση της πανίδας •Διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό •Καινοτόμες μέθοδοι μέτρησης δασών με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού (LIDAR, GIS κ.λπ.) •Είδη ξυλείας και εμπόριο: ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, πιστοποίηση, κλιματική αλλαγή και βιώσιμη δασική διαχείριση •Μοντέλο επιχειρησιακής ανάπτυξης στον δασικό τομέα.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος DRYMOS αναπτύχθηκε ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επιμόρφωσης e-learning (www.actione-learn.eu/drymos) δασικών επιστημόνων σε 5 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά). Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Education and Culture) στο πλαίσιο του Lifelong Learning Programme – LEONARDO DA VINCI – Transfer of Innovation (TOI) μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) του Υπουργείου Παιδείας.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο ΣΠΑΥ, η Action Synergy Α.Ε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ από την υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν το Εθνικό Δασικό Κέντρο Zvolen (Σλοβακία), το Πανεπιστήμιο του Φριμπούργου (Ελβετία), η εταιρία Etifor του Πανεπιστημίου της Πάδοβας (Ιταλία), το Πάρκο Monsanto του Δήμου Λισαβόνας (Πορτογαλία), το Κέντρο Δασικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Καστίλλης & Λεόν CESEFOR (Ισπανία) και η εταιρία Eurosuccess Consulting Ltd (Κύπρος).