Της Δήμητρας Γκεβέζου
Ο χρόνος πέρασε και το καλοκαίρι ήρθε λίγο νωρίτερα απ΄ ότι το περιμέναμε! Πριν φύγουμε από το σπίτι μας για την παραλία από τα πρώτα πράγματα που παίρνουμε είναι το αντιηλιακό μας, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι. Από τι όμως είναι φτιαγμένο το αντιηλιακό και πως μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου; Υπάρχουν δύο κατηγορίες, τις οποίες θα δούμε αναλυτικά.
Η πρώτη κατηγορία είναι τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα. Τι σημαίνει αυτό;
Τα χημικά (οργανικά) φίλτρα είναι φωτοπροσταυτικά μόρια με βάση τον άνθρακα, τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος. Το καλό είναι ότι απορροφώνται άμεσα από την επιδερμίδα και η επάλειψή τους είναι πολύ εύκολη.
Το θέμα όμως είναι ότι θα πρέπει να βάζουμε αντιηλιακό 20΄ πριν την έκθεσή μας στον ήλιο. Λόγω των πολλών χημικών συστατικών τους είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα μας ή φωτοευαισθησία. Επιπλέον, λόγω της λεπτόρευστης υφής τους «φεύγουν» πιο εύκολα με το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα και έτσι η ανανέωσή τους είναι επιτακτική κάθε φορά που βγαίνουμε από την θάλασσα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα χημικά φίλτρα κατηγορούνται ότι ευνοούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών στο δέρμα.
Τέλος, με το πέρας του χρόνου ο δείκτης προστασίας τους πέφτει. Αν δεν καταναλώσουμε, λοιπόν, το αντιηλιακό μας το καλοκαίρι και το αφήσουμε για τον επόμενο χρόνο, ο δείκτης προστασίας του θα είναι μικρότερος.
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα που αποτελούνται από ανόργανες ενώσεις συστατικών ορυκτής προέλευσης, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.
Τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα προσφέρουν άμεση προστασία ευρέως φάσματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου αμέσως μετά την εφαρμογή τους. Επίσης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης κατά την άμεση έκθεσή μας στον ήλιο. Είναι φιλικά με το δέρμα, με ιδιαίτερα υψηλή δερματική ανεκτικότητα και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς. Για το λόγο αυτό συστήνονται για βρέφη και μικρά παιδιά.
Από την άλλη, όμως, η υφή τους είναι πυκνόρευστη και αυτό κάνει την επάλειψη του αντιηλιακού δυσκολότερη.
Σε αυτή την κατηγορία αντιηλιακών, ο δείκτης προστασίας τους δεν μειώνεται στην διάρκεια του χρόνου.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται, δεν «εμποδίζει» το μαύρισμά μας. Το αντιηλιακό μας προστατεύει από τις UVA και UVB ακτίνες και η επιλογή του δείκτη έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας μας στον ήλιο. Το πόσο γρήγορα θα μαυρίσουμε εξαρτάται μόνο από την μελανίνη που παράγει ο οργανισμός μας. Γι’ αυτό και στα μωρά βάζουμε αντιηλιακό και δεν τα εκθέτουμε καθόλου στον ήλιο. Γιατί δεν μπορούν να παράξουν μελανίνη.
Ας επιλέξουμε λοιπόν το αντιηλιακό που μας ταιριάζει περισσότερο και ας χαρούμε τον ήλιο, ο οποίος είναι πάντα πηγή ενέργειας για όλους μας!
Η Δήμητρα Γκεβέζου είναι Σύμβουλος Αισθητικής της Medica 120, τηλ. επικοινωνίας:
6997091883