Δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κεφαλλονιάς «Ριφόρτσο»
Με την ευκαιρία των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, οι δήμοι Αργοστολίου και Βύρωνα, αποφάσισαν να υλοποιήσουν κοινές εκδηλώσεις, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Αττική, με κεντρικό θέμα τον φιλελληνισμό και τις ιδέες του Μπάιρον, ύστερα από πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Κεφαλονιάς «Το Ριφόρτσο» και του «Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλλεληνισμό & τον Πολιτισμό», με την στήριξη της ΠΕΔ Ιονίων νήσων.
«Ο Λόρδος Μπάιρον στην Κεφαλονιά» Συμβολικός ο τίτλος. Αν και στην Κεφαλονιά το 1823, δεν ήρθε με τον στόμφο ενός Λόρδου, στην Αττική το 1809 – 1810 έφερε τον τίτλο του.
Ο Δήμος Βύρωνα λοιπόν, πήγε στην Κεφαλονιά. Η κεντρική εκδήλωση στο Αργοστόλι, πολιτιστικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου, με την συμμετοχή και του δημοτικού συμβούλου της πόλης του Νόττινχαμ, (πατρίδας του Νόελ Μπάιρον), Παύλου Κοτσώνη. Ο Δήμος Βύρωνα εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο κο Γρηγόρη Κατωπόδη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Λεμονιά Κλωνάρη , τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος & καθαριότητος Κώστα Αγγέλη και τους δημοτικούς συμβούλους Ιουλία Κιούπη, Γιώργο Κριατσιώτη, Ορέστη Καππάτο, ενώ τον Σύνδεσμο Μπάιρον εκπροσώπησε ο πρόεδρός του και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα, Πάνος Τριγάζης. (οι κκ Αγγέλης, Κριατσιώτης & Καππάτος βρισκόντουσαν στο νησί, κατόπιν ιδίας πρωτοβουλίας) Στις 7/8 η αντιπροσωπεία , επισκέφθηκε την έκθεση του εικαστικού Κώστα Ευαγγελάτου, αφιερωμένη στον Μπάιρον ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας , ξεναγήθηκαν σε χωριά της Κεφαλονιάς, με την συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου Φωκάτων & της τοπικής κοινότητας Μεταξάτων, τόποι όπου διέμενε ο γνωστός Φιλέλληνας. Σε ανταπόδοση των εκδηλώσεων στο Αργοστόλι, ο δήμος Βύρωνα προγραμματίζει πολιτιστική εκδήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στο Θέατρο Βράχων, με αντίστοιχο περιεχόμενο. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα covid , σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Και λίγα λόγια για την εκδήλωση της 6ης Αυγούστου. Η ζωή του Τζωρτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κεφαλλονιά, ξεδιπλώθηκε μέσα από σπάνια ιστορικά στοιχεία, με τρόπο αφηγηματικό για το έργο του. Η αφήγηση διανθίστηκε από ιστορικά τραγούδια για τον Μπάιρον, τον φιλελληνισμό και την Εθνική παλιγγενεσία!
Παλαιότεροι και σύγχρονοι ποιητές και μουσουργοί πλεγμένοι μαζί, μέσα στον ιστορικό λόγο!
– Επιμέλεια κειμένων: Πάνος Τριγάζης, Νικολέτα Τασσοπούλου, Ορέστης Καππάτος
– Αφήγηση: Ανδρέας Παπαγιαννάκης
– Μαντολίνα: Λάμπρος Ανυφαντής, Νίκος Αρμενιάκος, Φρόσω Γκογκόση, Κώστας Πανταζάτος
– Τραγούδι, μουσική & καλλιτεχνική επιμέλεια Χριστίνα Ρόκκου
Συνόδευσε ο διακεκριμένος πιανίστας Ανδρέας Ρεντούλης.
Καθοριστική συνεισφορά σε μουσικό αρχειακό υλικό από τον κο Γεράσιμος Γαλανός, Αντιδήμαρχο πολιτισμού Ληξουρίου.