Το ευρύ κοινό τον γνώρισε περισσότερο ως τη φωνή της… λογικής ανάμεσα στα μεγάλα «παιδιά» της εκπομπής του TNT για το ΝΒΑ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Σακίλ Ο’ Νιλ. Ο Έρνι Τζόνσον όμως είναι πολλά περισσότερα από τον άνθρωπο που κρατά τις ισορροπίες σε αυτό το πάνελ ή και από τον δημοσιογράφο που εδώ και 30 χρόνια είναι ο βασικός παρουσιαστής του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ.
«Ο Έρνι είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο. Τον σεβόμαστε όμως περισσότερο από όλα για όσα έχει κάνει ως άνθρωπος στη ζωή του», είχε δηλώσει για τον EJ ο «Τσακ». «Θαύμαζα τον Έρνι για τη δουλειά του όταν μπήκα στο ΝΒΑ. Όταν έμαθα όλα όσα έχει κάνει, τον θαύμασα ακόμη περισσότερο», ήταν τα λόγια του «Σακ». Και πόσο δίκιο είχαν…
Ο Έρνι Τζόνσον και η σύζυγός του, Σέριλ, ευλογήθηκαν από το Θεό να αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Έρικ και τη Μάγκι. Όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να αποφασίσουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μέσω υιοθεσίας. Το 1990, το ζεύγος Τζόνσον συγκινήθηκε παρακολουθώντας μια εκπομπή στο ABC για τα ρουμανικά ορφανοτροφεία. «Η γυναίκα μου είπε αμέσως πως πρέπει να σώσουμε ένα από αυτά τα παιδιά», έλεγε ο Έρνι. Πέντε μήνες μετά εκείνη ταξίδεψε στη Ρουμανία. Βρήκαν ένα αγοράκι, σχεδόν τριών ετών, που είχε καθυστέρηση στην ανάπτυξή του, δεν είχε μιλήσει και δεν είχε γνωρίσει τον έξω κόσμο πέρα από όταν το είχαν βρει ως βρέφος παρατημένο σε μια πλατεία. «Είχαν πει στη γυναίκα του στο ορφανοτροφείο ‘Μην πάρετε αυτό παιδί, δεν είναι καλά’». Εκείνη όμως δεν έκανε πίσω. «Δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τη ζωή μου αδιαφορώντας τι απέγινε».
Τον Ιούλιο του 1991 έφεραν στις ΗΠΑ το μικρό αγόρι από τη Ρουμανία και του έδωσαν το όνομα Μάικλ. Στις εξετάσεις που του έκαναν διαπιστώθηκε πως εκτός των άλλων έπασχε από μυϊκή δυστροφία, μια ανίατη ασθένεια που καταστρέφει κάθε έννοια ποιότητας ζωής και οδηγεί αναπόφευκτα σε πρώιμο θάνατο. «Δεν μιλούσε μέχρι να γίνει οκτώ ετών. Μας είπαν ότι δεν θα μιλήσει ποτέ, ότι δεν θα μπορεί να δεθεί συναισθηματικά ή έστω να επικοινωνήσει με άλλον άνθρωπο και δεν θα μπορεί να περπατήσει. Μας είπαν ότι θα ζήσει το πολύ μέχρι τα 18». Κι ακόμη τα χειρότερα δεν είχαν έρθει…
Μετά από ένα επεισόδιο σοβαρής πνευμονίας η ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του Μάικλ επιδεινώθηκε κι άλλο. Διασωληνώθηκε εφ’ όρου ζωής, καθώς δεν είχε τη δύναμη να βήξει κι έτσι έπρεπε μηχανικά να του καθαρίζουν τα πνευμόνια.
Ο Έρνι και η Σέριλ δεν παράτησαν τον υιοθετημένο γιο τους στην άδικη μοίρα του, όπως έπραξαν οι βιολογικοί γονείς του που έψαχναν έναν σύγχρονο Καιάδα μόλις τον αντίκρισαν μετά τη γέννησή του. Με τεράστιο προσωπικό κόστος, αλλά και οικονομικό, προσπάθησαν να κάνουν όσο πιο ευχάριστη μπορούσαν τη ζωή του Μάικλ στα χρόνια που του απέμεναν. Παρά το ιδιαίτερα βαρύ πρόγραμμα και τις ευθύνες της θέσης του, ο σπουδαίος δημοσιογράφος πάντα αφιέρωνε αρκετό χρόνο στον γιο του. Το Auto Show ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή κάθε χρόνο για τον Μάικλ, που λάτρευε τα αυτοκίνητα παρότι γνώριζε πως ποτέ δεν θα μπορέσει να οδηγήσει ένα. «Όταν πήγα στο σπίτι του Έρνι και γνώρισα τον Μάικλ, ντράπηκα γιατί ήξερε πολλά περισσότερα για τα αυτοκίνητα από μένα», είχε πει χαριτολογώντας ο Σακίλ Ο’ Νιλ.
Μάλιστα, έφτασε παρά την αναπηρία του να γίνει και μέλος ομάδας μπάσκετ. Ένας προπονητής του λυκείου Mill Creek στην Τζόρτζια της Ατλάντα, o Φιλ Μπόλιερ, συγκινήθηκε όταν συνάντησε τον Μάικλ σε μάθημα παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ο Μπόλιερ ήθελε να διδάξει στους παίκτες του να προσπαθούν πάντα στο μέγιστο και να αγαπούν τους άλλους. Ο Μάικλ ήταν το ιδανικό παράδειγμα, αφού για να κινήσει έστω κι έναν μυ έκανε τεράστια προσπάθεια και πάντα, σε ό,τι του έλεγες, απαντούσε καλοσυνάτα «Love you, too» (μτφ: κι εγώ σε αγαπώ). Άρα ήταν η ιδανική παρουσία μέσα σε μια ομάδα. Κι ας μην πάτησε ποτέ το παρκέ για να αγωνιστεί.
«Υπάρχει αξία μέσα σε όλους»
Για τον Έρνι Τζόνσον, αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα ζωής. «Ο Μάικλ απέδειξε ότι πάντα υπάρχει αξία μέσα στον άλλο. ‘Μην πάρετε αυτό το παιδί, δεν είναι καλά’, μας έλεγαν κάποτε. Εγώ σας λέω μην πιστεύετε εσείς ό,τι ακούτε. Υπάρχει αξία μέσα σε όλους κι εμείς πρέπει να τη βρίσκουμε και να την αναδεικνύουμε. O Μάικλ επηρέασε περισσότερες ζωές από ό,τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Κι αυτό δείχνει πως όλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ίσως όχι με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορούν. Βοηθήστε τους να το κάνουν», είχε πει σε μια εμπνευσμένη ομιλία του στην ομάδα football του κολεγίου της Αλαμπάμα.
Στα τέλη του Οκτώβρη ο Μάικλ έφυγε από τη ζωή μετά από σοβαρή κρίση στο αναπνευστικό που απέφεραν περαιτέρω επιπλοκές. Ήταν 33 ετών ζώντας πολύ περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι γιατροί και πολύ καλύτερα από ό,τι πίστευαν εκείνοι που τον παράτησαν για να πεθάνει ως βρέφος. Η οικογένεια Τζόνσον χάρισε χαμόγελο και ζωή σε μια «καταραμένη» ψυχή. «Ο πατέρας μου ήταν ο καλύτερος φίλος μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν πατέρα από το να ευλογήσει το παιδί του. Όταν μαθαίνεις το καλό από τον μπαμπά σου, το μεταδίδεις στον γιο σου. Ας το συνεχίσουμε αυτό», δηλώνει ο Έρνι.
Η αγάπη που έχει ο ίδιος και η σύζυγός του έφτανε και περίσσευε, όχι μόνο για τον Μάικ ή για τα δύο βιολογικά τους τέκνα, αλλά και για να χαρίσει μια καλύτερη ζωή και σε άλλα καταδικασμένα παιδιά. Πέρα από τον μικρό από τη Ρουμανία, η οικογένειά τους άνοιξε την αγκαλιά της στην Κάρμεν που υιοθέτησαν από την Παραγουάη, αλλά και άλλες δύο κόρες, την Άσλεϊ και την Άλισον που υιοθέτησαν από ιδρύματα στις ΗΠΑ ως ανάδοχοι.
Όπως έλεγε η Νικόλ Κίντμαν στην υπέροχη ταινία Lion «… μπορούσαμε να κάνουμε παιδιά, αλλά επιλέξαμε να μην κάνουμε. Ο κόσμος έχει ήδη αρκετούς ανθρώπους. Γεννώντας ένα ακόμη παιδί δεν ξέρεις αν θα έκανες καλύτερο τον κόσμο. Όμως το να πάρεις ένα παιδί που υποφέρει και να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στον κόσμο, είναι κάτι». Αυτό έκανε ο Έρνι Τζόνσον, που δεν επαναπαύτηκε στην επιτυχία και τα χρήματα που του απέφερε η καριέρα του, αλλά αποφάσισε να κάνει πολλά για να αφήσει τον κόσμο καλύτερο.
Αναδημοσίευση από: sport-fm.gr