Η Ρωσία πρόβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το βέτο της σε ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είχαν καταθέσει ο Νίγηρας και η Ιρλανδία, το οποίο δημιουργούσε μια γενική διασύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας στον κόσμο και στήριζαν τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Το κείμενο, το οποίο υπερψήφισαν τα 12 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να «ενσωματώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέονται με το κλίμα ως ένα κεντρικό στοιχείο στις παγκόσμιες στρατηγικές των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη των συρράξεων».
Η Ινδία, χωρίς δικαίωμα βέτο, καταψήφισε επίσης το σχέδιο, κρίνοντας πως η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συνδέεται με ένα διεθνές πρόβλημα ασφαλείας, όμως με την οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας.
Το ψήφισμα ζητούσε, επιπλέον, από τον επικεφαλής του ΟΗΕ μια έκθεση «σχετικά με τις συνέπειες για την ασφάλεια (…) των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» στα θέματα που διαχειρίζεται το Συμβούλιο και συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένα αίτημα να οριστεί ένα απεσταλμένος για το θέμα αυτό αποσύρθηκε πρόσφατα από τους συντάκτες του κειμένου, προκειμένου να ευνοηθεί η αποδοχή της Μόσχας.
Για πολλούς διπλωμάτες, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η αντίθεση της Ρωσίας παραμένει ακατανόητη, μπροστά σε ένα «ψήφισμα που δεν ήταν επαναστατικό», διευκρίνισε ένας εξ αυτών.
Η πρεσβευτής της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ Τζέραλντιν Μπερν Νέισον υπογράμμισε, σήμερα, πριν από την ψηφοφορία, ότι ο προσχέδιο ήταν «ένα μετριοπαθές πρώτο βήμα».
«Έχουμε ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη διασύνδεση» μεταξύ του κλίματος και της ασφάλειας και «πρέπει να την ερευνήσουμε παγκοσμίως», τόνιζε. Ο ομόλογός της από τη Νιγηρία Αμπντού Αμπαρί κατήγγειλε, μετά την ψηφοφορία, τη «μυωπική» στάση όσων αντιτάχθηκαν στο προτεινόμενο κείμενο.
«Αναχρονισμός» το δικαίωμα του βέτο
Το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένας «αναχρονισμός», κατήγγειλαν αργότερα από κοινού οι πρεσβευτές της Ιρλανδίας και του Νίγηρα στα Ηνωμένα Έθνη.
«Αυτό το Συμβούλιο δεν θα σταθεί ποτέ στο ύψος της εντολής που έχει για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, εάν δεν προσαρμοστεί. Πρέπει να συλλογιστούμε τις στιγμές στις οποίες ζούμε αυτή τη στιγμή, τις απειλές στην ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι», υπογραμμίζουν οι δύο αξιωματούχοι, σε δηλώσεις που ανέγνωσαν στα αγγλικά και γαλλικά ενώπιον των ΜΜΕ.
Η Ιρλανδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2021-2022. Ο Νίγηρας, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνει τη δίχρονη θητεία του στα τέλη του μήνα.
«Το βέτο είναι ένας αναχρονισμός» και αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας «χρειάζεται απεγνωσμένα να μεταρρυθμιστεί», τονίζουν οι Τζέραλντιν Μπερν Νέισον και ο Αμπντού Αμπαρί, σημειώνοντας πως είναι «πάρα πολύ απογοητευμένοι» από την εξέλιξη της ψηφοφορίας.
«Λυπούμαστε για τη χρήση του βέτο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και λυπούμαστε απόλυτα για τη χρήση του σήμερα. Η χρήση του αποτελεί ένα στίγμα στην κληρονομία αυτού του Συμβουλίου».
Πηγή: real.gr