Της Μαρίας Αντωνιάδου,  Κλινική φαρμακοποιός

Τι είναι τα αιθέρια έλαια?

Είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διαδικασίας, όπως είναι η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό.

Πώς χρησιμοποιούνται?

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρωματοθεραπεία. Για παράδειγμα, στην καθημερινότητα μας τα αξιοποιούμε σε διάφορες περιπτώσεις: στο μπάνιο μας ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που προτιμάμε σε ζεστό νερό. Το άρωμα που αναδύεται προκαλεί χαλάρωση και ηρεμία. Το ίδιο κάνουμε και σε ποδόλουτρο χρησιμοποιώντας πχ. αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή και αντιμυκητισιακή δράση.

Μια ακόμα χρήση είναι οι εισπνοές. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο σε νερό που βράζει και ταυτόχρονα κάνουμε εισπνοές, κρατώντας τα μάτια κλειστά για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς. Επιλέγουμε το αιθέριο έλαιο βάσει της ανάγκης που έχουμε (π.χ αποσυμφορητικό μύτης, χαλάρωση κ.ά). Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τη στοματική υγιεινή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοματικές πλύσεις και γαργάρες αφού διαλυθούν στο νερό.

Μπορούμε, επίσης, να τα αξιοποιήσουμε ως αρωματικά χώρου. Τοποθετούμε σε ειδική κεραμική συσκευή λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο και ο χώρος μας θα γεμίσει αρώματα. Τέλος, χρησιμοποιούνται ως δραστικά συστατικά, από επαγγελματίες που γνωρίζουν τη βιβλιογραφία και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, σε κρέμες, λάδια για μασάζ και καλλυντικά.

Ποιες είναι οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων?

Ας  δούμε τις ιδιότητες κάποιων γνωστών αιθέριων ελαίων

Λεβάντα: Προσφέρει χαλάρωση, αναζωογόνηση και ανακούφιση από ημικρανίες, μυϊκούς και ρευματικούς πόνους

Σανταλόξυλο: Έχει αντισηπτικές και καταπραϋντικές δράσεις. Δρα κατά της κατάθλιψης και προάγει την πνευματική διαύγεια.

Τεϊόδεντρο: Έχει αντισηπτική, αντιμυκητισιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Ενδείκνυται για την καταπολέμηση των δερματικών ερεθισμών, της ακμής και της κολπίτιδας.

Ylang-Ylang: Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τη νευρικότητα.

Σιτρονέλα: Έχει εντομοαπωθητική δράση, ρυθμίζει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας και ανακουφίζει από ημικρανίες.

Ευκάλυπτος: Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Ενδείκνυται σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ενώ ανακουφίζει και από μυϊκούς πόνους.

Τριαντάφυλλο: Έχει αντιρυτιδικές, καταπραϋντικές και αντιφλογιστικές ιδιότητες.

Πού χρειάζεται προσοχή

Δεν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Επίσης, δεν είναι βρώσιμα, δεν επιτρέπονται στην κύηση, κατά́ τη διάρκεια του θηλασμού́, σε βρέφη, καθώς και σε άτομα που έχουν πρόσφατα εγχειριστεί.

sex videos mark woods slowly slid his rod in latinas ass.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.