Το γεγονός είναι γνωστό. Μετά από έρευνα δυο μηνών, έξι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί δημοσιοποίησαν την έκθεση υπό τον τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ στην Ελλάδα», στην οποία καταγράφεται η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα μίντια τα τελευταία χρόνια.
Χειραγώγηση της πληροφορίας με κάθε τρόπο, φίμωση σε ειδήσεις και ρεπορτάζ που δεν εγκρίνονται από την κυβέρνηση, αδιαφάνεια στους πόρους ενίσχυσης των ΜΜΕ, παρεμπόδιση δημοσιογραφικού έργου και με κατασταλτικές μεθόδους, διαρκής εκφοβισμός μέσω των αγωγών.
Το πόρισμα παραδόθηκε στην Κομισιόν και ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε απαντήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση δημοσιογράφων που έκαναν αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis. Η κυβέρνηση της ΝΔ την απαξίωσε με δυο δηλώσεις, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του γραφείου Τύπου, επιλέγοντας, όπως πράττει συνήθως, να απευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και τα δυο πολιτικά κόμματα είναι οι «νταβάδες» της δημοσιογραφίας και ενημέρωσης στην Ελλάδα και καβγαδίζουν μεταξύ τους για το βάθος και την έκταση φίμωσης-λογοκρισίας.
Η στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στα ερωτήματα που επίσημα της ετέθησαν από τους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, εξηγείται εύκολα και από τη στάση των ιδίων των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων τους. Το περιεχόμενό της λογοκρίθηκε στην πλειονότητα των ελεγχόμενων Μέσων, τα οποία λειτουργούν ή παράγουν κέρδη για τους μετόχους τους με τις ποικίλες κρατικές ενισχύσεις. Δημοσιεύθηκε μόνο στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες-ιστοσελίδες και στις ανεξάρτητες ιστοσελίδες. Η δημοσιογραφία και ελευθερία των ΜΜΕ κόβεται και ράβεται στον πάγκο παραγωγής και διανομής non paper και δελτίων Τύπου.
Η στάση που τήρησε η ΕΣΗΕΑ, κατέδειξε για μια ακόμη φορά πως το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή και του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκησή του, λειτουργεί ως κυματοθραύστης στις όποιες αντιδράσεις κατά του ελέγχου των ΜΜΕ, της φίμωσης και της λογοκρισίας δημοσιογράφων. Παρά το γεγονός ότι μετείχε στην έρευνα, απαντώντας για τις επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, δεν ασχολήθηκε με την έκθεση. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν ανάρτησε στην ιστοσελίδα της την απλή μετάφραση του κειμένου, όπως κάνει σε παρεμβάσεις διεθνών οργανώσεων…
Ενδεικτικό της έκτασης της λογοκρισίας είναι ότι η παραπάνω έκθεση δημοσιεύθηκε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας euroactiv.com. Επισημαίνεται πως το πόρισμα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια συστημική κρίση ελευθερίας του Τύπου» και ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας».
Απάντηση, βεβαίως, δόθηκε από την ξεθωριασμένη γραφίδα του άλλοτε ισχυρού χειραγωγού στην αυλή των «μαντρόσκυλων» της μνημονιακής επέλασης. Ο Γιάννης Πρετεντέρης, δηλώνοντας πως «διάβασε ότι έφτιαξαν μια έκθεση», ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα το έχει «μια περίεργη κατηγορία δημοσιογράφων» που ασχολείται με τους μετανάστες, καθώς και δυο-τρεις κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι…
Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα ελεγχόμενα ΜΜΕ δεν βρήκαν άξιο αναφοράς και δημοσίευσης το γεγονός ότι την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η παραπάνω έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε τη δική της. Σε αυτήν αναφέρεται «σοβαρή» παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνολικά 14 τομείς της κοινωνικής ζωής στη χώρα, μεταξύ αυτών και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αλλά αφού δεν έφθασε στα γραφεία τους το κυβερνητικό σημείωμα, δεν υπάρχει καν είδηση
Πηγή: info-war.gr