Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο στα Μουσεία –τα οποία υποδέχονται το κοινό με δωρεάν είσοδο και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, κατά την οποία η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.
Σκοπός του εορτασμού είναι να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Παράλληλα, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης–MOMus, ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο.
Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των Μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα:
Βιωσιμότητα: Τα Μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχουν τη δύναμη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, να συμβάλουν στη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη διάδοση επιστημονικών γνώσεων για την αντιμετώπισή τους.
Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα: Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αλλάζουν την καθημερινή ζωή αναπτύσσονται εξίσου ταχύτατα και στον τομέα των μουσείων. Η ψηφιακή στροφή συμβάλλει στην προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών και στην πολύπλευρη ερμηνεία τους, στην ενίσχυση των εμπειριών του επισκέπτη και γενικότερα στην προβολή των Μουσείων.
Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης: Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.
Έτσι, στο τιμώμενο φέτος MOMus και στα Μουσεία του οι επισκέπτες μπορούν δουν:
MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Αθήνα, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 210 3215717
Τετ. 18, Σάβ. 21 και Κυρ. 22 Μαΐου
- Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»
Ώρα 13:00 // Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 11:00- 21:00 την Τετάρτη 18/5
Τετ. 18 Μαΐου
- Εορταστικό κάλεσμα στο μουσείο
Επισκεπτόμαστε το μουσείο, ξεναγούμαστε στις εκθέσεις και γιορτάζουμε μαζί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
‘Ωρα 19:00
Ελεύθερη είσοδος
Σάβ. 21 Μαΐου
- «Υλικά και εργαλεία»
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη» με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Περιηγούμαστε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, γνωρίζουμε τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, συζητάμε για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και πλάθουμε σε πηλό τα δικά μας προπλάσματα.
Ώρα 12:00-14:00
MOMus- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη
Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, 2310 589143
Τετ. 18 και Σάβ. 21 Μαΐου
- Ξενάγηση στην έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»
Ώρα 12:00 / Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 10:00- 21:00 την Τετάρτη 18/5
Πέμπ. 19 Μαΐου
- «VUFKU – Lost & Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»
Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ, με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Άλιφραγκή, δρ. αρχιτέκτοντα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ https://vufku.org/en/vufku/
Ώρα 18:00 Είσοδος ελεύθερη
Παρ. 20 Μαΐου
- Παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.
‘Ωρα 12:00
Ελεύθερη είσοδος
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Θεσσαλονίκη, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), 2310 240002 (εσωτ. 1)
Τετ. 18 Μαΐου
- Μουσική εκδήλωση
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης –Ίταλική In Canto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladino σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς– ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των μουσείων στον πολιτισμό και μας προσκαλούν… μουσικά!
‘Ωρες 19:30-21:00 Ελεύθερη είσοδος
Τετ. 18, Πέμπ. 19 και Σάβ. 21 Μαΐου
- Ξενάγηση στην έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»
Ώρα 18:00 (Σαβ. 21/05 στις 12:00)
Σάβ. 21 Μαΐου
- Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «Ars Longa – Τέχνη μακρά»
H μουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης.
Ώρες 12:00-15:00
Σάβ. 21 Μαΐου
- Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether».
Εταίροι: MOMus, ΕΚΕΤΆ, Hypertech – Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Άνταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ώρες 17:00-21:00
Κυρ. 22 Μαΐου
- «Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»
Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.
Ώρες 11:00-14:00
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη, Αποθήκη Α ́, Προβλήτα Α ́, λιμάνι, 2310 566716
Τετ. 18 Μαΐου
- Ξενάγηση στην έκθεση «landscape stories».
Ώρα 18:00
Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 11:00-21:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Στις 18 και 19 Μαΐου 2022 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 με εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματικές περιηγήσεις στο μουσείο και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής.
Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:
Α) Θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του μουσείου από αρχαιολόγους του μουσείου:
1) Την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» και
2) Την Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 12:00-12:45 με θέμα «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία»
Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:
Το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα αρχαία παιχνίδια» σε ομάδα προσφύγων μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από αρχαιολόγους του μουσείου και θα περιλαμβάνει και εικαστικό εργαστήριο.
Γ) Ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις διατίθενται στην ιστοσελίδα του μουσείου εμπνεόμενες από εκθέματα των μονίμων συλλογών του για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και
Δ) Στην ιστοσελίδα του μουσείου θα διατίθεται σύντομα ψηφιακή εικονική περιήγηση για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων συλλογών του εκθεσιακού χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΑμεΑ.
Για τη συμμετοχή στις θεματικές περιηγήσεις είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου, 213 214 4889 και 213 214 4856.
Ημερομηνία έναρξης δηλώσεων: Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, ώρες λειτουργίας μουσείου.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20
Τετάρτη 18 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Πέμπτη 19 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις
Μουσείο Ακρόπολης
Τετάρτη 18 Μαΐου 2022
Την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή θεματική είναι «Η δύναμη των μουσείων» και επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καθώς και στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την προσβασιμότητα. Με αυτή την ευκαιρία, το μουσείο θα προσφέρει στους ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».
Παρουσίαση με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς»
Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιες ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοι πρωταγωνίστησαν σε αυτές; Οι αρχαιολόγοι του μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις όχι και τόσο γνωστές ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.
Ημέρα: 18/5
Αγγλικά: 12:00 & 14:00
Ελληνικά: 17:00 & 18:00
Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12 (11:00 στα αγγλικά και 13:00 στα ελληνικά).
Οικογενειακό έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού»
Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση του εντύπου «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» για παιδιά και οικογένειες. Οι μικροί μας επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου! Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο μουσείο. Το έντυπο διατίθεται στο Γραφείο Πληροφοριών, στο ισόγειο του μουσείου. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά αφήνουν και τις σελίδες με τα συναισθήματά τους, μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.
Παρουσίαση με θέμα «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές»
Στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» το μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όμως, στις 18 Μαΐου οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι μας θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.
Ημέρα: 18/5
Ώρες: 11:00 – 14:00
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Πλατεία Κολοκοτρώνη, 210 3237617) συμμετέχει επίσης στις εορταστικές εκδηλώσεις με μια εκπαιδευτική δράση για άτομα με προβλήματα μνήμης, στις 21/5. Πέρα από την ξενάγηση στην έκθεση «Επαναcyσταση ’21», όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, θα γνωρίσουν σημαντικές μορφές της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθούν κατασκευές με χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τη συλλογή του μουσείου.
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στοχεύοντας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι ένα ανοιχτό, φιλόξενο και συμπεριληπτικό μουσείο, που προάγει νέες αξίες για το κοινό μας μέλλον, το ΕΜΣΤ συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», και στηρίζει την επιλογή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) «να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης», εστιάζοντας ειδικότερα στα ζητήματα της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών, της προσβασιμότητας και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.
Τετάρτη 18.05, 11:00-22:00
Η είσοδος θα είναι δωρεάν όλη την ημέρα και το μουσείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22:00.
Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση της συλλογής από τους επιμελητές του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη
Ώρες ξεναγήσεων: 12:00, 14:00, 16:00
Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας (έως 20 άτομα/ξενάγηση). Κάθε ξενάγηση διαρκεί περίπου 60’.
DJ set στο καφέ από το πρωί
Η μουσική θα συνομιλήσει θεματικά με τα εκθέματα του ΕΜΣΤ και η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο του μουσείου θα εμπλουτιστεί με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Aπό ambient, new wave, electro ηχους έως leftfield, experimental και παραδοσιακή μουσική θα εναλλάσσονται σε ένα απρόβλεπτο ηχητικό κολάζ μουσικών εκπλήξεων από διαφορετικούς DJ.
Πρόγραμμα προβολών
Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα
Αίθουσα Ομιλιών & Προβολών
Ώρες προβολών: 14:00, 18:00 και 20:00
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Το πρόγραμμα προβολών «Βίλες και καταλήψεις. Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα» επιχειρεί να αναδείξει διαφορετικές –και ίσως και ασύμβατες– πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατά τη διάρκεια της γεμάτης αντιθέσεις δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα, μέσα από την παρουσίαση δύο οπτικοακουστικών έργων:
Το φιλμ «Griekenland alles inbegrepen [Greece all inclusive]», 1982, του σημαντικού Βέλγου σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Τζεφ Κορνέλις, μεταφέρει την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής στην Ελλάδα, μέσα από μία καταγραφή του πεδίου και των πρωταγωνιστών του. Μεταξύ αυτών που εμφανίζονται στο βίντεο είναι οι Μανώλης Αναγνωστάκης, Θανάσης Τότσικας, Ίωνας Βορρές, Νίκος Κεσσανλής, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Τσαρούχης, Μαριλένα Λιακοπούλου, Νίκος Χουλιαράς και Αλέξανδρος Ιόλας. (διάρκεια: 65΄)
Το δεύτερο φιλμ, με τίτλο «Το κτίριο των καλλιτεχνών: η εμπειρία της κατάληψης της Γ’ Σεπτεμβρίου 43», 1991, του σκηνοθέτη και συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη, αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της ιστορικής κατάληψης του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου από φοιτητές της ΑΣΚΤ. Στο φιλμ εναλλάσσονται αποσπάσματα της παράστασης της Ομάδας Εδάφους «Το τραγούδι του Νάρκισσου και της Ηχούς», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην κατάληψη, με συνεντεύξεις των ενοίκων του κτιρίου. (διάρκεια: 30΄)
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (έως 70 άτομα/ προβολή). Συνολική διάρκεια προβολής: 100΄.
Μουσείο Μπενάκη
Ελεύθερη είσοδος στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Πινακοθήκη Γκίκα) στις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μουσείο και Τάξη σε ζωντανή σύνδεση!»
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα προσφέρει για πρώτη φορά σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Ακολουθώντας μία επιλεγμένη διαδρομή, τα παιδιά θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των περασμένων αιώνων σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, θα παρατηρήσουν τα αντικείμενα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα Μουσεία του δήμου της Αθήνας
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στην πινακοθήκη, τα μουσεία, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων.
Το φετινό θέμα, όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», με τις εκδηλώσεις στα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού της πόλης να αποτελούν μία αφορμή αναβίωσης του παρελθόντος, μία πύλη σύνδεσής του με το παρόν, μία προσπάθεια συνέχειας της παράδοσης.
Πηγή: naftemporiki.gr