Του Δημήτρη Μεσόγειου
Ζούμε όλοι μας, άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, μια σκληρή και δυσάρεστη πραγματικότητα. Το επίπεδο και η ποιότητα της ζωής μας χειροτερεύουν, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων και των συστημικών, «σιτιζόμενων» τεχνοκρατών περί ανάπτυξης, αύξησης του Α.Ε.Π. και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Κομβικό σημείο και μια απ’ τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης αποτελεί η ενεργειακή κρίση που μαστίζει, κυρίως, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο μόνο, είχαμε αύξηση κατά 261,3% του φυσικού αερίου, 65,1% του πετρελαίουκαι 38,5% της ηλεκτρικής ενέργειας. Σ’ αυτό το φόντο φαντάζει «φυσιολογικός» ο πληθωρισμός του 11,4% τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, η τεράστια ακρίβεια των πάντων, η αδυναμία της εξόφλησης των λογαριασμών του ρεύματος, οι περικοπές ακόμη και βασικών προϊόντων διατροφής, οι λίγες ή καθόλου διακοπές.
Είναι γνωστό, ιδιαίτερα στους αναγνώστες μας από παλαιότερα άρθρα μας, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, σήμερα, αποτελεί το «σημείο αιχμής» της σύγκρουσης μεταξύ Η.Π.Α. – Ν.Α.Τ.Ο. – Ε.Ε. και Ρωσσίας (και στο βάθος Κίνα). Στα πλαίσια της παγκόσμιας διαμάχης μεταξύ των ισχυρότερων παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, για ένα νέο μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση αποτελεί το μεγάλο θύμα μιας «άτυπης συμφωνίας» μεταξύ Η.Π.Α. και Ρωσσίας, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας. Αυτό γίνεται πιο έντονα φανερό από τις εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας, της αποκαλούμενης ενεργειακής κρίσης.
Οι χώρες της Ε.Ε. μετά από ένα «σωρό» κυρώσεις κατά της Ρωσσίας καθ’ υπόδειξιν ή διαταγήν των Η.Π.Α., «παραξενεύονται» για τα αντίμετρα της Ρωσσίας στον τομέα της ενέργειας!
Η Ρωσσία σταμάτησε την λειτουργία του Βόρειου Αγωγού 1 (Nordstream 1), αρχικά για τεχνικούς λόγους, δεν είχε επισκευασθεί μια τουρμπίνα. Σημειώστε, η τουρμπίνα επισκευαζόταν στον Καναδά. Κατόπιν, η Ρωσσία ανακοίνωσε την διακοπή παροχής αερίου από τον Nordstream 1 στην Ευρώπη, όσο θα διαρκούν οι κυρώσεις εναντίον της.
Την ίδια περίοδο, όπως αποκάλυψε η WallStreetJournal στις 24 Αυγούστου (σε εντιτόριάλ της μάλιστα), η υπουργός Ενέργειας των Η.Π.Α. έστειλε επιστολή στα αμερικανικά διυλιστήρια και τους εξαγωγείς ενεργειακών αγαθών ζητώντας τους να διακόψουν τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Την ίδια στάση κρατάει και ο Καναδάς (με την τουρμπίνα, που λέμε παραπάνω).
Αν αυτό δεν αποτελεί εξόντωση της Ε.Ε., τότε πώς να το πούμε;
Γι’ αυτό και οι λεονταρισμοί της κας Φον Ντερ Λάιεν και των άλλων αχυρανθρώπων των Η.Π.Α. στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περί πλαφόν στις τιμές των ρωσσικών ενεργειακών προϊόντων (με στόχο την στήριξη της κερδοφορίας των ενεργειακών τους κολοσσών), μόνο θυμηδία και ειρωνία προκάλεσαν και γι’ αυτό και δεν προχώρησαν.
Την ίδια δε στιγμή, η Ρωσσία : α) προχωρά τον αγωγό φυσικού αερίου προς Κίνα δυναμικότητας 61 δις κυβ. μέτρων ετησίως, εκ των οποίων τα 38 δις κυβ. μέτρων στην Κίνα. β) οι πληρωμές για το ρωσσικό φυσικό αέριο από την Κίνα αρχίζουν να γίνονται σε ρούβλια και γιουάν (50-50%), κάτι το οποίο γίνεται ήδη με την Ινδία. γ) ένα μέρος των πληρωμών για το φυσικό αέριο από την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία θα γίνεται σε ρούβλια. δ) υπογράφηκε πρόσφατα συμφωνία μεταξύ Ρωσσίας – Τουρκμενιστάν (τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου) – Ιράν για την αξιοποίηση του τουρκμενικού αερίου.ε) είναι σε εξέλιξη συζητήσεις Ρωσσίας – Κατάρ για την δημιουργία αντίστοιχου ΟΠΕΚ για το φυσικό αέριο.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση εξωτερικού, ότι η ιστορικά ξεπερασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο θα επιμένει στις κυρώσεις κατά της Ρωσσίας και στην υποταγή της στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στις χώρες της και ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες όπως η Ελλάδα.
Σχετικά με την ενεργειακή κρίση εσωτερικού, όπως αναφερθήκαμε και στην αρχή του άρθρου μας, η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί για τους πολίτες, όσον οι κυβερνήσεις βάζουν σαν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία των ενεργειακών εταιρειών.
Ας μην ξεχνάμε ότι με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση μέχρι το 2024, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να γίνεται από ιδιώτες παρόχους.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Δ.Ε.Η. ουσιαστικά έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι «κουμάντο» στο φυσικό αέριο κάνουν οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Λάτση, Περιστέρη.
Συνεπώς, όλα τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνονται, όπως και στην Δ.Ε.Θ. πρόσφατα, περί επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, τα διάφορα φληναφλήματα περί στήριξης των χαμηλοεισοδηματιών, των ανέργων και των συνταξιούχων αποτελούν, όπως έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί, το φύλλο συκής για την κερδοσκοπία, με τις πλάτες των κυβερνώντων, των ολιγαρχών της εγχώριας αγοράς ενέργειας.
Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Δεν αρκεί, όπως φαίνεται, η εναλλαγή των πρωθυπουργών και των υπουργών ενέργειας. Όπως, επίσης, δεν αρκεί και η στάση «σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω».
Κάπου, σε κάποιες χώρες έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες λαϊκές αντιδράσεις. Εδώ, στην Ελλάδα;