Σχετικά με το υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο στη Νεράιδα
Οι κάτοικοι και στερήθηκαν από το 2013 ένα κοινόχρηστο χώρο – πλατεία και πιο πολλά χρήματα θα επιβαρυνθεί ο δήμος
Ζημιογόνα για τους κατοίκους η πολιτική Κατωπόδη
Το πολιτικό παιχνίδι των σκόπιμων καθυστερήσεων έπαιξε από το 2014 μέχρι σήμερα ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης στην υπόθεση του υπό απαλλοτρίωση οικοπέδου -Ο.Τ. 42- στη συμβολή των οδών Π. Τσαλδάρη και Χρυσοθέμιδος στη Νεράιδα. Μόνο που αυτό το παιχνίδι παίχθηκε σε βάρος της ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, αφού οι κάτοικοι στερούνται για χρόνια ένα κοινόχρηστο χώρο – πλατεία. Επισημαίνουμε πως θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία από το 2013 και την τότε έκδοση απόφασης του Συμβουλίου Επικράτειας με την οποία οριστικά εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο και το Ο.Τ. 42 χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος υπό απαλλοτρίωση.
Τα χρήματα είχαν κατατεθεί (368.594 ευρώ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για το λόγο αυτό, σύμφωνα με εκτιμητές του 2001 από τη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον κ. Ρογκάκο. Στη αξία αυτή είχε συμπεριληφθεί και το κτίσμα που σήμερα δεν υπάρχει.
Η δημοτική αρχή Κατωπόδη ανέλαβε το 2014, από τότε πολλές φορές δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συλλογικότητες κατοίκων είχαν φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης όλο και κάτι είχαν να πουν, έτσι ώστε να μην προχωράει η διαδικασία ούτε της αγοράς ούτε της απαλλοτρίωσης και να μην έχει διαμορφωθεί ο χώρος σε πλατεία.
«Αναζητάμε την ιδιοκτήτρια, συνομιλούμε με εκπρόσωπο της, δεν θέλουμε να επιβαρυνθούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες για αυτό θέλουμε να το αγοράσουμε και όχι να το απαλλοτριώσουμε, είμαστε σε καλό δρόμο…», έλεγαν και ξαναέλεγαν ο δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής.
Μέχρι που πριν δέκα, δεκαπέντε περίπου ημέρες -ως δια μαγείας- (είμαστε βλέπετε και 11 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές) ο δήμαρχος επισκέφθηκε την περιοχή και αφού έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες και το βίντεο μπροστά στους νεοτοποθετιμένους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, όλως τυχαία, δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους θαμώνες του καφενείου ότι η υπόθεση του οικοπέδου προχωράει και σύντομα ο χώρος αυτός θα περιέλθει στο δήμο.
Δυο, τρεις ημέρες μετά -Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022- κάλεσε σε σύσκεψη τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και τους είπε τον τρόπο που σκέπτεται να προχωρήσει την υπόθεση του οικοπέδου, ώστε να περάσει στο δήμο, χωρίς βέβαια να δίνει και πολλές εξηγήσεις…
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή και αποφάσισε μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του δημάρχου, να προχωρήσει η διαδικασία για να περιέλθει στο δήμο το οικόπεδο. Να γίνει επίσης αναμόρφωση του προϋπολογισμού και το ποσό να αυξηθεί και να ανέλθει στις 453.000 ευρώ, τα χρήματα να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και στη συνέχεια να εγγραφεί στο κτηματολόγιο ως κοινόχρηστος χώρος του δήμου.
Η δημοτική αρχή ενημέρωνε το δημοτικό συμβούλιο (2015) ότι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι 145.914 ευρώ. Στις 15 Ιουλίου 2022 προσδιόριζε την αξία του σε 280.236 ευρώ με βάση το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου οικονομικών, όπως διαβεβαίωναν τότε το δημοτικό συμβούλιο.
Σήμερα εισηγείται ότι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου ανέρχεται σε 453.000 ευρώ. Επικαλείται την εκτίμηση για την αντικειμενική αξία συμβολαιογράφου, ενώ κατά άλλους η αντικειμενική αξία -όταν πρόκειται για κοινόχρηστη χρήση του δημοσίου- υπολογίζεται από την εφορία.
“Τα προηγούμενα ποσά που αναφερόντουσαν μπορεί και να μην ήταν σωστά, αφού δεν ήταν υπολογισμένα από συμβολαιογράφο”, αρκέστηκαν να πουν στελέχη της δημοτικής αρχής, ενώ είναι οι ίδιοι άνθρωποι που άλλοτε τα επικαλούνταν.
Αναρωτιέται κανείς πόσο υπεύθυνη είναι η στάση αυτή των διοικούντων στελεχών της σημερνής δημοτικής αρχής; Και πόσο μπορεί να τους εμπιστεύεται το δημοτικό συμβούλιο και οι κάτοικοι της πόλης;
Τη Δευτέρα στις 31 Οκτωβρίου 2022 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρώτο θέμα ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να προβλεφθούν τα χρήματα και να μεταφερθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Ήταν μία τυπική διαδικασία και όχι ουσιαστική, γιατί η δημοτική αρχή φρόντισε -κάνοντας πράξη τον αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου που διαρκώς καταγγέλλει- να αποφασίσει στην οικονομική επιτροπή που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο δήμαρχος απατώντας σε ερωτήσεις «το πέρασα στην οικονομική επιτροπή, γιατί γνωρίζω ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα περνούσε το θέμα αυτό. Έχουμε αποφασίσει εμείς να το περάσουμε και να το προχωρήσουμε». Από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης έγιναν πολλές ερωτήσεις ουσιαστικές και διευκρινιστικές, έτσι ώστε να μάθουν ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για να περάσει το οικόπεδο στο δήμο. Τι είναι αυτό που θα γίνει τώρα και δεν γινόταν τόσα χρόνια;
Η απάντηση που δόθηκε είναι «εμείς πολιτικά θέλουμε τώρα να προχωρήσει το θέμα του οικοπέδου, θα καταθέσουμε τα χρήματα για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και θα εγγραφεί στο κτηματολόγιο ως κοινόχρηστος χώρος του δήμου». Στο ερώτημα με ποιο νόμο προβλέπεται αυτή η διαδικασία, σαφής απάντηση δεν δόθηκε και αφέθηκαν διάφορες “σκιές” να αιωρούνται. «Μας υπόδειξε προφορικά τον τρόπο αυτό υπηρεσιακό στέλεχος της περιφέρειας», ήταν η απάντηση.
Σύμφωνα με το νόμο τα στάδια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης είναι:
- Κήρυξη της απαλλοτρίωσης,
2. Προσδιορισμός της αποζημίωσης από το δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο,
3. Αναγνώριση των δικαιούχων της αποζημίωσης,
4. Συντέλεση της απαλλοτρίωσης που επέρχεται από την καταβολή της πλήρους αποζημίωσης στον δικαιούχο, η οποία πρέπει να καταβληθεί εντός 18 μηνών, από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
Είναι προφανές με βάση αυτά που ειπώθηκαν, ότι η δημοτική αρχή κάτι άλλο έχει στο μυαλό της και όχι αυτή τη διαδικασία.
«Πρόθεση του δήμου είναι να μην επιβαρυνθούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τη δημοτική αρχή, αλλά είναι μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν από το δήμο» τόνισαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής. (Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία υπόχρεοι αποζημίωσης των ρυμοτομούμενων ακινήτων είναι οι ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες και ο δήμος. Ως ωφελούμενοι παρόδιοι νοούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν πρόσωπο επί των οδών, των πλατειών και γενικά των κοινόχρηστων χώρων, που προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο ή αποκτούν πρόσωπο επί αυτών μετά την τακτοποίησή τους).
Μετά από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Κοσμά Τσάκαλου, ότι η αντικειμενική αξία του οικοπέδου και πάλι δεν έχει υπολογιστεί σωστά, το ποσό που τελικά διαμορφώθηκε και εγγράφει στο προϋπολογισμό για να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ανέρχεται στις 490.000 ευρώ.
Δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα ποσά (145.914 ευρώ και 280.236 ευρώ) που αναφερόντουσαν από τη δημοτική αρχή Κατωπόδη, αλλά και από το ποσό 368.594 ευρώ, που είχε κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων από τη δημοτική αρχή Ρογκάκου -όταν τότε υπήρχε και κτίσμα επί του οικοπέδου.
Ζημιογόνα για τους κατοίκους η πολιτική Κατωπόδη
Με την πολιτική της δημοτικής αρχής Κατωπόδη στο θέμα του οικοπέδου, οι κάτοικοι και στερήθηκαν από το 2013 ένα κοινόχρηστο χώρο – πλατεία αλλά και περισσότερα χρήματα θα επιβαρυνθεί ο δήμος.
Εάν δηλαδή η δημοτική αρχή είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει η διαδικασία για να περιέλθει το οικόπεδο στο δήμο από το 2013, να καθοριστεί η τιμή μονάδας για την απαλλοτρίωση, η επιβάρυνση του δήμου για την αγορά ή την απαλλοτρίωση θα ήταν μικρότερη από την σημερινή των 490.000 ευρώ. Δηλαδή το πολιτικό παιχνίδι των καθυστερήσεων θα το επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Εν τέλει δηλαδή θα το πληρώσουν οι κάτοικοι της πόλης.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός, από που θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα, για να εγγραφούν στον προϋπολογισμό για την απαλλοτρίωση. Όπως αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη Μιχάλη, τα επιπλέον χρήματα θα αφαιρεθούν από τον κωδικό που προβλέπονται χρήματα για τον άλλο υπό απαλλοτρίωση χώρο στην οδό Βουτζά, που και αυτός είναι σε αναμονή χρόνων και δεν αξιοποιείται για τις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων, εξ αιτίας της ολιγωρίας, της αδιαφορίας, της ίδιας τελικά τακτικής της δημοτικής αρχής.
Η απόφαση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού προκειμένου να προχωρήσει με τον παραπάνω τρόπο η απαλλοτρίωση του οικοπέδου, αμφισβητήθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Υπερψηφίστηκε τελικά μόνο από την μειοψηφούσα παράταξη του κ. δημάρχου. Μένει να αποδειχθεί τι ακριβώς θα γίνει.
Αν δηλαδή σε αυτή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής ή για άλλη μια φορά οι κάτοικοι θα στερηθούν την πλατεία και θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα χρήματα στο μέλλον. Για μια υπόθεση ειδικά που θα μπορούσε να είχε λήξει από το 2013, με λιγότερα χρήματα εάν υπήρχε η πολιτική βούληση των δημοτικών αρχόντων.
Πηγή: rogmistinenimerosi