Δευτέρα πρωί, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Μελών Πετραλώνων και Κεραμικού, τίμησαν την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, με εξαιρετικά συμβολική εκδήλωση στην επί της οδού Πειραιώς ομώνυμη πλατεία, έναντι του Μουσείου Μπενάκη, εντός της οποίας υπάρχει ανδριάντας του Σταύρου Καλλέργη, ηγέτη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και οργανωτή της πρώτης μαζικής Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα, πριν 130 χρόνια.
Την εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος οι υποψήφιοι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τζένη Αρσένη, Άννα Ελεφάντη και Δημήτρης Χατζηνικόλας (στην Α’ Αθηνών), καθώς και η Μαρία Καραμεσίνη (Νότιος Τομέας Β’ Αθηνών), στήριξε ενεργά το Ίδρυμα Σοσιαλιστικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης», το οποίο εκπροσωπήθηκε από την ηθοποιό Τζένη Καλλέργη, σύζυγο του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη, το επί χρόνια ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Τριγάζη και την ακτιβίστρια της ειρήνης Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
Στεφάνια κατέθεσαν το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής και από κοινού οι ΟΜ της περιοχής, των οποίων εκπρόσωπος συντόνισε την εκδήλωση, αναφερόμενος στην ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς τόσο στο ξεκίνημά της όσο και στην διαδρομή της (Μάιος 1936 στη Θεσσαλονίκη, Μάιος 1944 στην Καισαριανή).
Στις θέσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τομέα της εργασίας εν όψει των εκλογών, αναφέρθηκε η Μαρία Καραμεσίνη ως αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, η οποία τόνισε ότι μόνο με νέα προοδευτική κυβέρνηση, μετά την 21η Μαΐου, θα ανακτηθούν εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα τον προηγούμενο αιώνα, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από την νεοφιλελεύθερη επέλαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο Πάνος Τριγάζης τόνισε ότι «η επέτειος των 130 χρόνων της πρώτης Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί αναμφίβολα φωτεινό ορόσημο που, που δείχνει ότι το σοσιαλιστικό κίνημα, η πολιτικά οργανωμένη Αριστερά αυτής της χώρας έχει ιστορία πλέον του ενός αιώνα, όντας εξαρχής ριζοσπαστική και ανατρεπτική. Γιατί πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν στην εκπνοή του 19ου αιώνα η διεκδίκηση του οκτάωρου, η κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη, η κατάργηση της θανατικής ποινής, αιτήματα που συμπεριλαμβάνονταν στο ψήφισμα της πρώτης Εργατικής Πρωτομαγιάς, το οποίο δεν εγκρίθηκε «για την τιμή των όπλων», αλλά κατατέθηκε και στη Βουλή,
Στα θεωρεία της Βουλής βρέθηκε και ο Σταύρος Καλλέργης ως δημοσιογράφος για να απαιτήσει την ανάγνωση του ιστορικού κειμένου στο Σώμα, με συνέπεια να συλληφθεί και να φυλακισθεί 12 ημέρες στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα.
Μεταδικτατορικά, η ιστορία αυτή άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή, ιδιαίτερα μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, χάρη στην επίμονη δράση του Λυκούργου Καλλέργη, που είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΚΚΕ. Τότε δημιουργήθηκε και τούτη η Πλατεία, σε οικόπεδο που χάρισε ο ΟΑΕΔ στη Δήμο Αθηναίων, το 1983».
Ο Π Τριγάζης κατέληξε λέγοντας ότι «διαρκές αίτημά μας είναι η ανάδειξη τούτης της πλατείας, έργο μιας νέας διοίκησης στον δήμο Αθηναίων και της ΓΣΕΕ, προφανώς και των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ- ΕΚΑ».
Αθήνα, 1η Μαΐου 2023