Συνεχίζονται οι τοπικές πολιτικές διεργασίες για να δημιουργηθούν μέτωπα και συσπειρώσεις, έτσι ώστε η κάθε πλευρά -Μπαντή και Σωτηρόπουλου- να εξασφαλίσει το βράδυ της Κυριακής τη νίκη.
Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώθηκε με την πρωτοφανή αποχή και στο Βύρωνα ποσοστό 54% -κάτι το οποίο δεν είναι θετικό και ευθύνεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος-, δημιουργεί μία συνθήκη και με τα δύο ενδεχόμενα πιθανά.
Αν ο πρώτος συνδυασμός «Βύρωνας Μπροστά» που προηγείται με ποσοστό 35,29% καταφέρει να συσπειρώσει το σύνολο των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου και να τους αυξήσει, έχει βάσιμες πιθανότητες να είναι ο νικητής των εκλογών και να εκλεγεί δήμαρχος ο εκλεκτός της Ν.Δ. – Χαρδαλιά κ. Μίλτος Μπαντής.
Ο «Βύρωνας Μπροστά» και τα στελέχη του με τη στρατηγική ταύτισης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Χαρδαλιά, που ακολούθησαν, δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο να συσπειρώσουν πολίτες, που δεν τους επέλεξαν ήδη από την πρώτη Κυριακή. Επιπλέον ο συνδυασμός αυτός από τη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι σταυροί προτίμησης και ποιοι/ες εκλέγονται βιώνει μία γκρίνια, διχόνοια που πλέον είναι αντιληπτή στην πόλη. Αυτοί άραγε που δεν έχουν εκλεγεί θα δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον για να έρθει ο κόσμος τους να ψηφίσει; Ή θα επαναπαυθούν πικραμένοι αφήνοντας τα πράγματα να πάνε μόνα τους και ότι γίνει;
Στο συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας» με ποσοστό 21,72 υπάρχει ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα, που πέτυχαν, και αισιοδοξία ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που την δεύτερη Κυριακή θα τους ψηφίσουν, γιατί δεν θέλουν να γίνει όλη η Ελλάδα μπλε, γιατί αρχίζουν να θυμούνται -έστω και την τελευταία στιγμή- την πολιτική που ασκούσαν πολλά στελέχη και ο ίδιος ο κ. Μπαντής ως αντιδήμαρχος της περιόδου Χαρδαλιά κλπ. Η αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός ότι η “Στάση Βύρωνα” και ο κ. Κατωπόδης τους στηρίζει. Ακόμη ευελπιστούν στη στήριξή και άλλων παραγόντων στην πόλη, που την πρώτη Κυριακή επέλεξαν τη σιωπή και ήδη σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται, γίνονται συναντήσεις κ.λπ.
Ο συνδυασμός «Έξυπνος Βύρωνας» με επικεφαλής τον “γαλάζιο” κ Δεμπόνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάρει δημόσια θέση, υπέρ του ενός ή του άλλου. Όμως επειδή η πόλη μας είναι μικρή πολλοί αντιλαμβάνονται ότι είτε λόγω προσωπικών στρατηγικών, είτε γιατί δέχτηκαν απαράδεκτες πιέσεις ορισμένοι, είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν θα κατευθυνθούν να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο «Βύρωνας Μπροστά» και θα κάνουν άλλη επιλογή.
Ενώ ο Βασίλης Μουντοκαλάκης στέλεχος του συνδυασμού συνεχάρη τον Σωτηρόπουλο και δήλωσε τη στήριξη του λέγοντας “θα ήθελα να έβλεπα δήμαρχο Βύρωνα τον κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο, τον στηρίζω με όλη μου την αγάπη”.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση”, που αύξησε το ποσοστό της στο 12,3%, από 8,65% το 2019 (+43%), σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Στο κάλπικο δίλημμα λοιπόν, «Μπαντής ή Σωτηρόπουλος» εμείς απαντάμε καθαρά. Η αμφισβήτηση και η καταδίκη που εκφράστηκε, να εκφραστεί ξανά με άκυρο ή λευκό στις επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου”.
Η “Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση” (ΑΡΠΑ & ΡΕΚ) αναμένεται να καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να μην ψηφήσουν κανέναν από τους δύο στο δεύτερο γύρο.
H παράταξη “Πρωτοβουλία Πολίτων” με επικεφαλής τη Σάρολα Βασιλική, που δεν πήρε μέρος στις εκλογές, αναμένεται να βγάλει ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες σε ψήφο προοδευτική και δημοκρατική. Σε ψήφο ενάντια στη συντήρηση και στην οπισθοδρόμηση.
Οι παραπάνω λόγοι συνιστούν η νίκη να μην είναι εξασφαλισμένη και η μάχη να δοθεί έως την τελευταία στιγμή.
Κρίσιμη παραμένει η αποχή, ο βαθμός συσπείρωσης του κάθε συνδυασμού και αν ένας ευρύτερος προοδευτικός αριστερός κόσμος -και ιδιαίτερα νεότερες ηλικίες- θα πειστεί να στηρίξει Σωτηρόπουλο για να εκλεγεί δήμαρχος “για όλους”, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι μία απαράδεκτη αντιδημοκρατική διαδικασία, που παραχαράσσει την εκλογική βούληση των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής. Συμβάλλει μεταξύ των δύο γύρων να γίνονται παρασκηνιακά παζάρια, συναλλαγές πολιτικές και άλλες και γενικότερα να ακολουθούνται πρακτικές που απαξιώνουν την πολιτική και απομακρύνουν τους πολίτες, που δεν θέλουν να είναι συναλλασσόμενοι και διαπλεκόμενοι.
Δημιουργεί τελικά ένα αντιδημοκρατικό, δημαρχοκεντρικό και συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης.
Η ψήφος των πολιτών έχει την ίδια βαρύτητα, πρέπει να μετράει το ίδιο. Ο πολίτης πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα πραγματικά και ανεπηρέαστα. Και το αντιδημοκρατικό, καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που έφτιαξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι σε ισχύ, καμία σχέση δεν έχει με την εκφρασμένη εκλογική βούληση των πολιτών την πρώτη Κυριακή.
Ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε το βάρος των αποφάσεων να βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα έπρεπε να εκλέγεται με απλή αναλογική και ο δήμαρχος να εκλέγεται ο επικεφαλής της πρώτης παράταξης.
Από τη στιγμή βέβαια που υπάρχει η διαδικασία του β’ γύρου εκλογών, η γνώμη μας είναι, πως αν ήθελαν τουλάχιστον οι προοδευτικές και αριστερές παρατάξεις να προσδώσουν έναν άλλο χαρακτήρα θα μπορούσαν να το κάνουν, τη στιγμή ειδικά που υπάρχουν σημαντικά ανοιχτά ζητήματα για το δήμο (λόφος Κοπανά, διαχείριση του δάσους του Υμηττού, ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, κατάρρευση κοινωνικών υποδομών, διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.). Θα ήταν δυνατόν μέσα από μία ανοιχτή δημόσια διαδικασία να προσεγγίσουν π.χ. την παράταξη Σωτηρόπουλου βάσει του προγράμματος τους και να ζητήσουν δεσμεύσεις για υλοποίηση κάποιων κομβικών σημαντικών ζητημάτων προκειμένου να δώσουν ψήφο στήριξης και ανοχής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο δημοκρατικά και σημαντικά την πολιτική διαμάχη και διαχείριση στην πόλη. Δυστυχώς, η πολιτική στάση τους όμως παραπέμπει σε ιδεολογικούς όρους και όχι στην σκοπιά των συμφερόντων των πολλών και των από κάτω…
Χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες, να γίνουν αγώνες για την πλήρη κατάργηση του καλπονοθευτικού αυτού συστήματος που ισχύει έως τώρα. Δυστυχώς όμως και την προεκλογική περίοδο στην πόλη μας, δεν έγινε καμία συζήτηση πάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.
Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση