Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ένα μεγάλο βράδυ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», στο ιστορικό Σκοπευτήριο Καισαριανής Υποβλητικός στο σκοτάδι ο ιστορικός χώρος, με την ατμόσφαιρα φορτισμένη.
Οι 200 και πλέον καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου 2024 μπροστά στο Μουσείο της Εαμικής Εθνικής μας Αντίστασης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι θεατές της παρουσίασης του ιστορικού μυθιστορήματος «Ένα μεγάλο βράδυ» του Σπύρου Τζόκα, αποδείχτηκαν εξαιρετικά λίγες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως παππούδες, βρέθηκαν στο Σκοπευτήριο και παρακολούθησαν, αρκετοί όρθιοι, την δραματοποιημένη βιβλιοπαρουσίαση.
Η ιστορική μνήμη ξύπνησε στα κυπαρίσσια, στον τοίχο, που εκτέλεσαν οι ναζί τους διακόσιους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944. Κάθε “παρών” των αγωνιστών στο προσκλητήριο θανάτου, άπαντες παρόντες.
Οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν μέσω των ομιλιών, των τραγουδιών και των δραματοποιημένων αποσπασμάτων, δοσμένα με σεβασμό αλλά και πολύ ανοιχτή ματιά στο μεγάλο αυτό βράδυ και στο συγκλονιστικό πρωινό: Στη νύχτα της παραμονής της εκτέλεσης των 200 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, στο πρωινό προσκλητήριο, στο διάλογο μεταξύ του διοικητή του στρατοπέδου Φίσσερ με το Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στη μεταφορά από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, στις εκτελέσεις και τον απόηχό τους.
Όπως είναι γνωστό ο Ναπολέων Σουκατζίδης ήταν ένας από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την πρωτομαγιά του 1944. Ο Σουκατζίδης αρνήθηκε να του χαρίσουν τη ζωή με αντάλλαγμα να πάρει τη θέση του άλλος κρατούμενος, πραγματοποιώντας έτσι την υπέρτατη θυσία.
Το «ένα μεγάλο βράδυ» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διατρέχει την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Από τους εκτοπισμούς του 1914-1915, την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, στην τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής, το οδυνηρό δράμα των προσφύγων, τις εξορίες, την κατοχή και την ένοπλη αντίσταση στον κατακτητή.
Το «Ένα μεγάλο βράδυ» ξεδιπλώνει, μέσα από τη μυθιστορηματική ανασκόπηση της ζωής του που κάνει ο ίδιος ο Ναπολέων Σουκατζίδης στο κελί του, το δράμα του ελληνικού λαού, ξεκινώντας από τους Βαλκανικούς Πολέμους και φτάνοντας στο ξημέρωμα της 1ης Μάη του 1944, οπότε οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν τους 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή.
Πόλεμοι, ξεριζωμός, προσφυγιά, δικτατορίες, εξορία, Κατοχή: Όλα αυτά αντιμετώπισε εκείνη την περίοδο ο ελληνικός λαός. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ένα από τα καλύτερα παιδιά του, έχοντας βιώσει αυτά τα δεινά, αλλά έχοντας επιλέξει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, την Πρωτομαγιά του 1944 έπεσε νεκρός μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του στον τοίχο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.
Ο Σπύρος Τζόκας στην παρέμβαση του αναφερόμενος στους επίκαιρους στίχους του Γ. Σεφέρη: «Και πόσο παράξενα αντρειεύεσαι μιλώντας με τους πεθαμένους, όταν δε φτάνουν πια οι ζωντανοί που σου απόμειναν» εξήγησε πως κάπως έτσι αισθανόμαστε, σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όλοι όσοι συμμεριζόμαστε τα ιδανικά, τις αξίες και τα οράματα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, των «200» κομμουνιστών, που θυσιάστηκαν στην Καισαριανή για την Ελλάδα και το λαό της.
Ο αντίλαλος, συνέχισε, από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής παραμένει. Αν γονατίσεις στη γη, εκεί στο θυσιαστήριο και βάλεις το αυτί σου στο χώμα θα τον ακούσεις τον αντίλαλο. Ακόμα και στην γύρω περιοχή, στον συνοικισμό. Ακούγονται οι φωνές, λυπητερές φωνές, οργισμένες φωνές. Όσο κοντοζυγώνει κάποιος στον τόπο που ακούγονται οι φωνές, τόσο αυτές αλαργεύουν. Φωνές που σε ξυπνούν από τον ύπνο τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Για όνειρα που κάναμε, δικαιώματα που κατακτήθηκαν, δικαιωμένες και αδικαίωτες θυσίες που κατατέθηκαν στο βωμό της ελπίδας. Η μνήμη, η ελπίδα, η θυσία, ο αγώνας ολοζώντανες παρουσιάζονται μπροστά σου. Και έχουν τη μορφή των διακοσίων». Καταλήγοντας επισήμανε ότι σε εκείνους που απεργάζονται την αλλοίωση της Ιστορίας, σε εκείνους που προσδοκούν να μας γονατίσουν, απαντάμε απλά με το στίχο του Φώτη Αγγουλέ «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε»
Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα Σπύρο Τζόκα, η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, μέλος της συντακτικής επιτροπής «Θέματα Παιδείας» και συνεργάτης του εκδοτικού Σύγχρονη Εποχή, ο Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής οικονομίας στο ΕΜΠ, διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις» και ο Αναστάσης Γκίκας, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών. Δραματοποιημένα αποσπάσματα από το βιβλίο παρουσιάστηκαν από την ηθοποιό Ειρήνη Μελά, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα. Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμήνευσε δυο τραγούδια από τον επιτάφιο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε Κανέλλα Γεωργοπούλου, Αντιδήμαρχος Καισαριανής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Γιάννης Πρωτούλης και Θέμης Γκιώνης μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλη της Κ.Ε του ΚΚΕ ο Γιώργης Κατημερτζής (πρώην δήμαρχος και Αντιπρόεδρος ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και ο Άλκης Παπαδήμας, αντιδήμαρχος του Παναγιώτη Μακρή.
Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Σπύρου Τζόκα “Ένα μεγάλο βράδυ” στο Σκοπευτήριο Καισαριανής
blonde lesbians very hot cam show.desi xxx brandi lyons teaches you the meaning of pain.
pornhun
hd porn
sex videos mark woods slowly slid his rod in latinas ass.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.