Άλλο ένα βήμα για την απόδοση του πάρκου του Σκοπευτηρίου στην ιστορική μνήμη, στο λαό και τις ανάγκες του, ξεκινάει αυτές τις ημέρες με την έναρξη της εμβληματικής ανάπλασης του χώρου!
Σε συνέχεια των πολύχρονων αγώνων του λαού της Καισαριανής για να κατοχυρωθεί βήμα-βήμα ο χαρακτήρας του ως τόπος ιστορικής μνήμης, μάθησης, άθλησης και αναψυχής, αγώνες στους οποίους πρωτοστάτησαν οι δημοτικές αρχές της πόλης και ξεχώρισε η συμβολή του αείμνηστου δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, προχωράει ένα έργο μεγάλης εμβέλειας, που θα προσφέρει σημαντικά στους κατοίκους της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου.
Νέοι χώροι θα παραδοθούν στον λαό και τη νεολαία με την ολοκλήρωση του έργου!
- Το ιστορικό «Χάραμα» του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, της Μπέλλου και τόσων άλλων, θα στεγάσει μουσικές δραστηριότητες σχετικές με τη λαϊκή μουσική και το χορό. Το κτίριο διαμορφώνεται για να υποδεχτεί διαλέξεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις, να λειτουργεί Ωδείο εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, μαθήματα παραδοσιακών χορών και μπαλέτου. Δημιουργείται επίσης ένας μικρός εκθεσιακός χώρος για το ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί όλο το πάρκο.
- Το κτίριο των «πρώην γραφείων της Σκοπευτικής» διαμορφώνεται σε Δημοτική Βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο για παιδιά και ενήλικες και υπαίθριο Θέατρο για να υποδέχεται καλλιτεχνικές εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές, εργαστήρια του Πολιτιστικού Κέντρου, θεατρικά μαθήματα και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της πόλης.
- Εκσυγχρονίζονται και συμπληρώνονται οι δυνατότητες για δωρεάν άθληση που τόσο ανάγκη έχει η νεολαία και οι κάτοικοι της περιοχής, με την ανάπλαση του γηπέδου (Κ3), χώρο υπαίθριας εκγύμνασης ενηλίκων και νέες υποδομές άθλησης για παιδιά και νέους.
- Συμπληρώνονται και διευθετούνται οι υποδομές για τα ζώα συντροφιάς και τους επισκέπτες συνοδούς τους με τη δημιουργία πάρκου σκύλων.
- Προχωράνε σημειακές παρεμβάσεις προσβασιμότητας και ανάπλασης με αντικατάσταση φθαρμένων δαπέδων, νέα φωτιστικά σώματα, υπαίθρια καθιστικά και σήμανση για τους επισκέπτες, δεμένες με το περιβάλλον και τον εμβληματικό χαρακτήρα του χώρου.
Στο «Σκοπευτήριο της Καισαριανής» ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη δένει αρμονικά με τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εξυπηρετήσεις. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης παραδίδονται χώροι που θα αποτελέσουν «ανάσα» πολιτισμού, κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας, άθλησης, δυνατότητας για περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης της ιστορίας της Καισαριανής.
Η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πρωτοστάτησε για δεκαετίες στους αγώνες του λαού της Καισαριανής για να στηθεί το Μνημείο των εκτελεσμένων στο Θυσιαστήριο, να διαμορφωθούν το πάρκο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, να χτιστούν τα σχολεία της πόλης, να ανοίξει το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και να ξεριζωθεί και το τελευταίο ίχνος της βέβηλης παρουσίας της Σκοπευτικής Εταιρείας, αποτελεί σε κάθε περίπτωση εγγύηση για την διασφάλιση και την προστασία του χαρακτήρα του χώρου!
Διαβεβαιώνουμε το λαό της πόλης και όσους καλοπροαίρετα ανησυχούν και απαντάμε στους «μύθους» που ελαφρά ή σκόπιμα στήνονται αυτό το διάστημα γύρω από το έργο της ανάπλασης:
Μύθος 1ος:Τα έργα θα οδηγήσουν στο ανεξέλεγκτο κόψιμο δέντρων και θα επικρατήσει το τσιμέντο μέσα στο Πάρκο.
Η αλήθεια: Η κοπή αφορά αποκλειστικά δέντρα που εφάπτονται στα θεμέλια των ιστορικών κτιρίων του Χαράματος και των πρώην γραφείων της Σκοπευτικής και θέτουν σε κίνδυνο την στατικότητα και ασφάλεια τους. Επιπλέον, αρκετά από αυτά, λόγω πυκνής, άναρχης φύτευσης έχουν εμφανή ζητήματα ομαλούς ανάπτυξης ή είναι άρρωστα. Η απομάκρυνσή τους κρίθηκε αναπόφευκτη από τους μελετητές και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Σε αντικατάστασή τους προβλέπεται στο πλαίσιο της ανάπλασης η φύτευση νέων φυλλοβόλων και αειθαλών δέντρων στο πάρκο του Σκοπευτηρίου, σε σημεία αραιής φύτευσης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει ισοζύγιο χωρίς οικολογική ή αισθητική αλλοίωση.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα αναβαθμιστεί αισθητικά και θα αξιοποιηθεί καλύτερα ο χώρος ανάμεσα στα δύο κτίρια που προβλέπεται να επαναχρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης.
Μύθος 2ος: Με τα έργα ανάπλασης του Σκοπευτηρίου καταργείται ή συρρικνώνεται η Παιδική Χαρά έναντι του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Η αλήθεια: Τόσο η παιδική χαρά κάτω από το Μουσείο όσο και η παιδική χαρά δίπλα στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, δεν επηρεάζονται από το έργο ανάπλασης και σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται. Αντιθέτως η συντήρησή τους και το άνοιγμα της τελευταίας στο κοινό, βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής που θα προχωρήσει άμεσα με ίδιες δαπάνες του Δήμου, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια
Μύθος 3ος:Το Σκοπευτήριο καλύτερα να μείνει ως έχει, δεν θα εξυπηρετήσει τους πολίτες καμία παρέμβαση.
Η ιστορική αλήθεια: Οι αγώνες δεκαετιών του λαού της Καισαριανής επέφεραν ανά τα χρόνια απαραίτητες αλλαγές στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου και διαμόρφωσαν χώρους ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας την ιστορική μνήμη και κληρονομιά. Καρποί αυτών είναι τα Σχολεία της πόλης, ο βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός, το Κέντρο Υγείας Παιδιού, το Κέντρο Συμβουλευτικής ΑΜΕΑ, η πλατεία των «200 ηρώων», ο κινηματογράφος «ΑΙΟΛΙΑ», το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όλα παρεμβάσεις που έδεσαν αρμονικά τον φυσικό πλούτο του με τις ανάγκες του λαού της πόλης.
Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής παράλληλα με την εξέλιξη των έργων έχει προχωρήσει σε ενέργειες ενημέρωσης γύρω από όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των κατοίκων και των επισκεπτών γύρω από το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση του έργου, κρατώντας ενήμερους τους δημότες σε κάθε βήμα.