O “Τρελός” YMHΤTOΣ εκπέμπει SOS
Στην καρδιά του Υμηττού λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και μπάζων δήμου Βύρωνα
Μέσα στην ζώνη προστασίας του Υμηττού, και μόλις ενάμιση χιλιόμετρο από την λεωφόρο Κατεχάκη, πάνω από τα στρατόπεδα Σακέτα, στην περιοχή Κουταλά στο Βύρωνα, λειτουργεί 22 και πλέον χρόνια ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων δήμου Βύρωνα.
Στο χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων δημιουργείται μια νέα «χωματερή» με μπάζα και άλλα αδρανή υλικά που εναποθέτει και συγκεντρώνει ο δήμος Βύρωνα.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση στην καρδιά του Υμηττού, με αποκλειστική ευθύνη του δήμου Βύρωνα και με την ανοχή των αρμόδιων φορέων προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ, Υπουργείο, δασαρχείο Πεντέλης).
Στο Βύρωνα όπως και σε όλη την Αττική παράγονται τόνοι με μπάζα και υλικά από ανακαινίσεις σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Ασυνείδητοι συμπολίτες μας ανακαινιζουν το σπιτι η το μαγαζί τους και ενώ θα έπρεπε να νοικιάζουν κάδο και να περισυλλέγουν τα πετάνε σε πεζοδρόμια, πλατείες και οπουδήποτε.
Ο δήμος τα παίρνει από την «αυλή» μας και τα μεταφέρει στο «μπαλκόνι» μας, τον Υμηττό
Ο δήμος αυτά τα άχρηστα τα περισυλλέγει και με δικά του μέσα τα μεταφέρει και τα συγκεντρώνει στο βουνό, στον Υμηττό, στο χώρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων, με σκοπό να μεταφερθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι δανειοδοτημένοι χώροι ανακύκλωσης αδρανών υλικών.
Με βάση την νομοθεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, από 1η Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών και των υλικών εκσκαφών. Από το 2015 θα πρέπει να ανακυκλώνεται 50% των υλικών, ενώ μέχρι το 2020 το 70%. Οι μακρόπνοες προβλέψεις περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, ποτέ δεν έγιναν πράξη.
Η νέα δημοτική αρχή 9 μήνες από τότε που ανέλαβε δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει τα μπάζα, τα οποία «κοσμούν το περιβάλλον» και τον Υμηττό.
Εικόνα από το σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου Βύρωνα στην “καρδιά” του Υμηττού
Ο δήμος Βύρωνα δεν έχει δικό του φορτηγό και προχωρά πάνω από 7 χρόνια τώρα σε συνεχείς κοστοβόρες αναθέσεις σε ιδιώτες για να μεταφέρουν τα μπάζα που συγκεντρώνει στο βουνό σε χώρους ανακύκλωσης.
Η δημοτική αρχή Σωτηρόπουλου αντί να συνεχίσει την πεπατημένη των προηγούμενων και να αναθέτει σε ιδιώτες την μεταφορά, θα έπρεπε να προμηθευτεί φορτηγό για τον δήμο. Είναι πολύ πιο οικονομική και λειτουργική λύση.
Τα μπάζα επίσης πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το βουνό, πριν πιάσουν βροχές και καταιγίδες. Να σταματήσει ο δήμος να συγκεντρώνει μπάζα στο βουνό.
Κανονικά θα έπρεπε:
- Να απομακρυνθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τα στρατόπεδα και το σκοπευτήριο.
- Να απομακρυνθεί το εγκαταλελειμμένο κτίριο (καφετέρια) «Άρτεμις»
- Να αποκατασταθεί ο χώρος των παλαιών λατομείων.
Ο Υμηττός είναι πνεύμονας ζωής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, δεν είναι χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων και κάθε λογής μπάζων.
Πηγή: Ρωγμή στην Ενημέρωση