Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Απέτυχε να περάσει διά περιφοράς από το περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση για την «υπουργειούπολη» στον Υμηττό, καθώς η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία.
Βιάστηκε να ευαρεστήσει την κυβέρνηση και να ανάψει «πράσινο φως» στους σχεδιασμούς της απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά υπέστη μια… πανηγυρική ήττα!
Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο οποίος θέλησε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς να περάσει σε διά περιφοράς συνεδρίαση -όπου δηλαδή οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα υπερψήφιζαν ή θα καταψήφιζαν μέσω e-mail ή τηλεφώνου- τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη δημιουργία της «υπουργούπολης» στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.
Η απόπειρά του όμως έπεσε στο κενό, καθώς η δημοκρατική αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία και η εξ αποστάσεως ψηφοφορία ακυρώθηκε λόγω μη συγκέντρωσης της απαιτούμενης απαρτίας.
Εν ολίγοις, η περιφερειακή αρχή Πατούλη θέλησε να δώσει θετική γνωμοδότηση στη ΣΜΠΕ του project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό, χωρίς διάλογο με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, χωρίς ανταλλαγή επιχειρημάτων και κατάθεση προτάσεων και αντιπροτάσεων, καθώς και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Η βιαστική πρόσκληση της περιφερειακής αρχής για «έκτακτη» συνεδρίαση προκάλεσε άμεσες κι έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολιτευόμενων παρατάξεων που ενημέρωσαν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία, αρνούμενες να δώσουν νομιμοποίηση σε μια «συνεδρίαση–παρωδία». Εν τέλει, η συνεδρίαση ακυρώθηκε. «Δεν της πέρασε της διοίκησης Πατούλη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η παράταξη με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, «Δύναμη Ζωής», συμπληρώνοντας ότι η περιφερειακή αρχή, μετά τη μεγάλη ήττα της, είναι πλέον υποχρεωμένη να φέρει τη ΣΜΠΕ σε κανονική, διά ζώσης συνεδρίαση.
Εξ αρχής η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, προωθήθηκε με fast-track λογική. Ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.
Τη στιγμή της κυβερνητικής «φιέστας», έξω από το παλιό εργοστάσιο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι με κεντρικό σύνθημα: «Η ΠΥΡΚΑΛ ανήκει στην κοινωνία, όχι στην κυβέρνηση και στα υπουργεία». Ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Τ. Μπινίσκος, κατηγορήθηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ότι ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις, αλλά τις απέκρυψε από την τοπική κοινωνία.
Το project προβλέπει τη μετεγκατάσταση 9 υπουργείων και ακόμη 4 κρατικών οργανισμών -που σήμερα στεγάζονται σε συνολικά 127 μισθωμένα κτίρια και απασχολούν περίπου 15.000 υπαλλήλους- από το κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό.
Εχουν εκφραστεί δημοσίως ανησυχίες από επιστήμονες και δημοτικές παρατάξεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι αφενός μεν να τσιμεντοποιηθεί ένας υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου, αφετέρου δε να δημιουργηθούν «μαύρες τρύπες» στο αθηναϊκό κέντρο από την απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών, σε βάρος ενός ευρύτερου πλέγματος μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων και προς όφελος του real estate.
Σημειώνεται ότι στα εισηγητικά έγγραφα που προωθήθηκαν στην ακυρωθείσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ζητούσε περισσότερα στοιχεία για το project προκειμένου να αποφανθεί επί όποιων θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τόνιζε ωστόσο ότι η μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών και των χιλιάδων υπαλλήλων τους θα αυξήσει τα κενά κτίρια στο Κέντρο της Αθήνας επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας και την τάση απομάκρυνσης του πληθυσμού.
Συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ζητηθεί επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων από την αντιπολίτευση, κυρίως από την «Ανοιχτή Πόλη».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξή του στον Τύπο, έχει μεν κάνει λόγο για μια απόφαση που «ελήφθη για την Αθήνα, χωρίς την Αθήνα», αλλά όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Ηλιόπουλος, ζήτησε να πάρει θέση το σώμα με ομόφωνη απόφαση, ο Κ. Μπακογιάννης δεν ανταποκρίθηκε και δέχθηκε κριτική ότι θέλει να νίψει τας χείρας του, συναινώντας παράλληλα διά της σιωπής στο κυβερνητικό σχέδιο.
Πηγή: efsyn.gr