Του Κοσµά Τσιάκαλου, Λογιστή –Φοροτεχικού, Δηµοτικού Συµβούλου µε την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα
Η σφοδρότητα με την οποία χτυπά την χώρα το δεύτερο κύμα του κορωνοιού έχει δραματικές συνέπειες σε υγειονομικό επίπεδο και επηρεάζει σημαντικά την οικονομία, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.
Η κοινωνία παρακολουθεί βουβή και αμήχανη τις καθημερινές ανακοινώσεις θανάτων και διασωληνωμένων και βιώνει ταυτόχρονα τις επιπτώσεις μιας νέας και βαθιάς οικονομικής κρίσης . Με το lockdown να διατηρείται, το έλλειμμα να εκτοξεύεται σε διψήφιο αριθμό και την ανεργία να καλπάζει, οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη, όταν εξομαλυνθούν οι υγειονομικές συνθήκες, απομακρύνονται…
Η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο στην αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων εφάρμοσε ένα περιορισμένο πλαίσιο μέτρων για την στήριξη και προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων. Παροχή εισοδηματικών ενισχύσεων κυρίως μέσω δανεισμού, παροχή εγγυήσεων για νέο δανεισμό, παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο, τράπεζες και τρίτους, προσωρινή αναστολή συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση μισθού και εργοδοτικών εισφορών, μείωση ποσοστού 40% του καταβαλλόμενου ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή.
Τα μέτρα αυτά έδωσαν την περασμένη άνοιξη μια μικρή ανάσα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, αποδείχτηκαν όμως ανεπαρκή αναλογικά με την ζημιά που προκλήθηκε από το οικονομικό lockdown, ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου καθώς επίσης στις μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και αν η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα πως τον Μάρτιο ευλόγως ήταν ανέτοιμη, δεν ισχύει το ίδιο με το δεύτερο lockdown που ξαναβρίσκεται απροετοίμαστη με παντελή έλλειψη σχεδιασμού, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς της αγοράς και των εργαζομένων.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πως σε περιόδους ανάλογων οικονομικών κρίσεων το κύριο στοιχείο διατήρησης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας είναι η παροχή ρευστότητας μέσω επιδοτήσεων και λιγότερο μέσω δανεισμού ώστε να αποφευχθεί πιθανή υπερχρέωση, η οποία θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αναπτυξιακή προοπτική που αποτελεί ζητούμενο με το τέλος της πανδημίας.
Αντιθέτως, οι επιστρεπτέες προκαταβολές κατά το μέρος που αποτελούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια, οι μικρές χρονικά παρατάσεις των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προμηνύουν ένα ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον για την χρονιά που έρχεται. Χωρίς να παράγεται εισόδημα, λόγω του lockdown, αναρωτιέται κανείς πώς θα αποπληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις που συγκεντρώνονται. Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε λουκέτα μικρών επιχειρήσεων και μικροεπαγγελματιών, αύξηση της ανεργίας, μείωση μισθών και εισοδημάτων.
Χρειάζεται άμεσα αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής με ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για να μην οδηγηθούμε ξανά στο μαύρο τούνελ μιας νέας οικονομικής κρίσης.
Το τελευταίο κυβερνητικό πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο προβλέπει:
– Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 η οποία θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.
– Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τους ενώ προβλέπεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με την λίστα ΚΑΔ Απριλίου να θέσουν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας τους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.
– Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, για επιχειρήσεις που διακόπτεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή καθώς και για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή.
– Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους.
– Μείωση ενοικίου κατά 40% για τα επαγγελματικά ακίνητα των επιχειρήσεων που πλήττονται για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.
– Παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021
Να μην ξεχαστώ! Λήγουν 31 Δεκεμβρίου
– H υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος μέσω taxis ή και χειρόγραφα κατά περίπτωση για αναδρομικές αποδοχές μισθών, συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2019.
– H υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων, που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι φίλοι μας που εισπράττουν μικροεπιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ας προσέξουν καλά!
– H υποβολή μισθωτηρίων Covid Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, αρχικές ή τροποποιητικές που υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τις μειώσεις μισθωμάτων κατά 40%. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε και iban τραπεζικού λογαριασμού για να σας επιστραφεί το ήμισυ της μειώσεως.
– H υποβολή από εκμισθωτές ακινήτων δήλωσης Covid μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις δηλώσεων, κατόπιν σχετικής ειδοποίησης από την Α.Α.Δ.Ε
– H χειρόγραφη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από κληρονόμους αποβιωσάντων στο έτος.