Η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης, από τις αρνητικές συνέπειες των οποίων όχι δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας αλλά επιδιώκουν να τις μεγιστοποιήσουν.
Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εν μέσω πανδημίας σε εργασιακά- ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικές – συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα, συνεχίζει την επίθεσή της στοχοποιώντας το περιβάλλον.
Μετά από μια αναιμική και προσχηματική δημόσια διαβούλευση εν μέσω πανδημίας, με τη βουλή να υπολειτουργεί και τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή σχέδιο νόμου με τον εύηχο τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
Αυτό που αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου, είναι το πλαίσιο που βάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για άρση κάθε προστασίας στο περιβάλλον, διασφάλιση της επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε αυτό για αύξηση της κερδοφορίας τους.
Η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης, από τις αρνητικές συνέπειες των οποίων όχι δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας αλλά επιδιώκουν να τις μεγιστοποιήσουν.
Το νομοσχέδιο αυτό:
- Καταργεί την προστασία στις περιοχές NATURA και με τον ορισμό τεσσάρων ζωνών νομιμοποιεί αστικές χρήσεις και ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή τους με τη δημιουργία λατομείων, ξενοδοχείων και εξορυκτικών δραστηριοτήτων κ.λ.π.
- Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
- Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
- Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών, για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
- Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα και παράνομες χρήσεις εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
- Παρακάμπτει νόμους και συλλογικά όργανα που αφορούν τη διαχείριση των απορριγμάτων και με μια απλή υπουργική απόφαση, δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση και νομιμοποιεί την ασυδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.
- Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.
- Η «προσωρινή» νομιμοποίηση των ΣΜΑ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, λειτουργεί σε βάρος της ανακύκλωσης και συντηρεί την κυριαρχία των σύμμεικτων και των εργολαβικών συμφερόντων.
- Αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και μεταφέρονται σε πιο κλειστά και ελεγχόμενα, χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών. Για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων στη διαχείριση των απορριμμάτων, απαξιώνει τα δημοτικά και μεταφέρει την αρμοδιότητα έγκρισης των Τ.Σ.Δ.Α. στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Μαζί με τα δωράκια στους «επενδυτές» και μεγαλοεπιχειρηματίες και τη νομιμοποίηση των περιβαλλοντικών παραβάσεών τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ., με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, διπλασίασε το μισθό των μεγαλοστελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων στα 8.314 €. Σε μια κοινωνία που μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής φτώχειας και λιτότητας, εν μέσω πανδημίας, που εργαζόμενοι οδηγούνται σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία, στην ανεργία και στη μείωση των εισοδημάτων τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκαλεί το λαϊκό αίσθημα και αναδεικνύει με προκλητικότητα ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί.
Για το δήμο Βύρωνα πέραν των άλλων οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, αφού στο άρθρο 92 νομιμοποίησε τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Υμηττό, που βρίσκεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας, μετατρέποντας το βουνό σε ένα σκπουπιδότοπο και πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών συμφερόντων.
Το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα δηλώνει την αντίθεσή του στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα τον ακυρώσει στην πράξη.
Δεσμεύεται ότι:
- Το Τ.Σ.Δ.Α. του Βύρωνα θα διασφαλίζει την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων. Θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καταργώντας στην πράξη το νόμο που δίνει υπερεξουσίες σε επιτροπές.
- Θα σταματήσει τη λειτουργία του Σ.Μ.Α. Βύρωνα και θα τον απομακρύνει άμεσα από ον ορεινό όγκο του Υμηττού.
- Θα λύσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις ιδιωτικές εταιρείες για τη μεταφορά αδρανών υλικών, ηλεκτρικών συσκευών και εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
- Θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην προμήθεια όλου του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού, για να υποστηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.
Βύρωνας 06-5-2020
Τάσος Μαυρόπουλος δημοτικός σύμβουλος ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ