Η Αυτοπεποίθηση των Παιδιών μας

 Του Ξενοφώντα Χολέβα*

Αρχικά να συμφωνήσουμε ότι η Αυτοπεποίθηση μας απασχολεί γιατί είναι ένα βασικό εργαλείο ζωής ή ένα φίλτρο ζωής. Μας απασχολεί, επίσης, γιατί η έλλειψή της γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή και ενώ είναι ένα τρομερό εφόδιο ζωής για όλους μας, για κάποιους παρουσιάζει έλλειμμα η ανάπτυξη της. Στο συγκεκριμένο άρθρο, όμως, θα εστιάσουμε στην αυτοπεποίθηση των Παιδιών. Στόχος του άρθρου είναι να δώσουμε ερεθίσματα και εικόνες όπου πιθανόν να μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερες συμπεριφορές και επικοινωνίες προς τα Παιδιά μας.

Σύμφωνα με τον Carl Pickhardt, (ψυχολόγος και συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων για γονείς), μας τονίζει πως ένα παιδί που δεν διαθέτει μεγάλη αυτοπεποίθηση, θα είναι σε όλη του τη ζωή διστακτικό στο να αναλαμβάνει νέες προκλήσεις, καθώς πάντα θα το φοβίζει η πιθανότητα της αποτυχίας.

Οι εχθροί της αυτοπεποίθησής μας είναι η αποθάρρυνση και ο φόβος. Επομένως, ως Γονείς, μία από τις βασικές προσπάθειες μας είναι να εμψυχώνουμε και να στηρίζουμε το Παιδί κάθε φορά που επιχειρεί κάτι που το δυσκολεύει!

Η Αυτοπεποίθηση στην περίπτωση των Παιδιών γίνεται ακόμη σημαντικότερη από τους μεγάλους, γιατί η ανάπτυξή της τους δημιουργεί την αίσθηση της άνεσης: νοιώθουν άνετα με το χώρο, τους ανθρώπους, τις ενέργειες τους και φυσικά με τον εαυτό τους!

Έχουμε αρκετούς ορισμούς, αλλά περίπου μας αναφέρουν τα ίδια: «Αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη που έχει ένα άτομο στις δυνατότητες, τις ικανότητες και την κρίση του». Ακόμα «είναι η πίστη που έχει στον εαυτό του ότι μπορεί να καταφέρει τους στόχους του». Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να έχει Αυτοπεποίθηση, δηλαδή εμπιστοσύνη στον εαυτό του, σε κάποιους τομείς π.χ. επαγγελματική αυτοπεποίθηση και σε κάποιους άλλους όχι.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές με έναν ορισμό ότι, «η αυτοπεποίθηση είναι η άποψη που έχει ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του». Δηλαδή πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Στην περίπτωση των Παιδιών, κυρίως, αλλά και των μεγάλων, θέλουμε να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, να νιώθουμε ικανοί και ότι μας αγαπούν.

Πολλές στιγμές νοιώσαμε την ανάγκη ως Γονείς να ζητήσουμε τη βοήθεια Ειδικών για να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης των Παιδιών μας.

Έτσι, συγκεντρώσαμε μερικές από τις στιγμές της καθημερινότητάς μας, που μπορούμε να βοηθήσουμε με τη στάση μας περισσότερο την ενδυνάμωση των Παιδιών και να γίνει η Αυτοπεποίθηση εφαλτήριο για την ενδυνάμωσή τους .

Πάμε να δούμε 15 στιγμές από την καθημερινότητα μας :

  • Η Αναγνώριση: Χρειάζεται με κάθε ευκαιρία, πολλές φορές τη μέρα να του λέμε «μπράβο» για μικρές ή μεγάλες θετικές ενέργειες που κάνει, για καλά αποτελέσματα που φέρνει, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει, όσο μικρές κι αν είναι αυτές και ανεξαρτήτως με το αποτέλεσμα .
  • Οι Χαρακτηρισμοί: Όταν θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι αρνητικό, ας χαρακτηρίσουμε τη συμπεριφορά του Παιδιού κι όχι το ίδιο το Παιδί. Π.χ όχι είσαι ζημιάρης, αλλά, έκανες ζημιά…
  • Η Υπερπροστασία: Δεν χρειάζεται να έχουμε υπερπροστατευτική στάση απέναντι στο Παιδί. Τις περισσότερες φορές αυτή η υπερπροστασία θα προκαλέσει ανασφάλεια στο παιδί.
  • Τα Μειονεκτήματα???: Μπορούμε να συμβάλουμε πολύ συζητώντας συχνά μαζί του, στο να γνωρίζει το Παιδί τα δυνατά του σημεία (προτερήματα) και να αποδέχεται και τις αδυναμίες του, όχι ως μειονεκτήματα αλλά ως σημεία προς βελτίωση. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να αγαπά πραγματικά τον εαυτό του.
  • Τα Πλεονεκτήματα: Να ανακαλύψουμε γρήγορα τα ισχυρά του σημεία και να βοηθήσουμε στο να τα γνωρίζει και να τα αναδείξει μπροστά .
  • Οι Προσδοκίες: Οι Προσδοκίες που δημιουργούμε αρκετές φορές προς το Παιδί, θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι ρεαλιστικές, ώστε να βοηθούμε το Παιδί να μην αγχώνεται. Βήμα βήμα θα ανεβάσουμε τις προσδοκίες μας μαζί του, σύμφωνα με τις κατακτήσεις του!
  • Η Αγκαλιά: Η συχνή αγκαλιά, δείχνει τη μεγάλη αγάπη μας και την αποδοχή μας σε ότι κάνει. Αυτό μετατρέπεται σε δύναμη και νιώθει πιο έντονα την αίσθηση της ασφάλειας, όπου και να βρίσκεται.
  • Η Ενθάρρυνση: Χρειάζεται πολύ συχνά ενθάρρυνση στο να τολμήσει νέα πράγματα, να θέτει στόχους όλο και πιο ψηλά και να ξέρει ότι μαζί του θα είμαστε και εμείς, να στηρίξουμε (ηθικά) την προσπάθειά του αυτή.
  • Η Εμπιστοσύνη: Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη μας και πρέπει να γίνεται καθημερινά αντιληπτή, ακόμα και ως έκφραση «σου έχω εμπιστοσύνη».
  • Η Υπευθυνότητα: Μπορούμε να του αναθέσουμε εργασίες του σπιτιού, γενικά ενισχύουμε την αίσθηση του ότι μπορεί να μας βοηθάει. Μπορεί πλέον να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες γιατί αυτό δείχνει στο Παιδί ότι το υπολογίζουμε πλέον διαφορετικά, ότι μεγάλωσε και του δίνουμε υποστήριξη για να δημιουργήσουμε ένα υπεύθυνο άτομο.
  • Οι Δραστηριότητες: Πολύ υποστηρικτική βοήθεια είναι να συμμετέχει σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες αθλητισμού, καλλιτεχνικών ή πολιτιστικών.
  • Το Παιχνίδι: Είναι μεγάλη η συμβολή της αξίας του Παιχνιδιού. Θέλουμε να μπορεί να παίζει συχνά. Το παιγνίδι είναι ο υγιέστερος τρόπος έκφρασης για τα Παιδιά. Μπορούμε και είναι απαραίτητο να γίνουμε και εμείς Παιδί για να παίξουμε μαζί του, αφιερώνουμε χρόνο, γελάμε και διασκεδάζουμε τις στιγμές.
  • Οι Προσβολές: Να προσέχουμε να μην το προσβάλλουμε και μην το μειώνουμε. Οι προσβολές μας πάνε πίσω, δημιουργούν ερωτηματικά και παλινδρομήσεις στη σχέση μας μαζί του. Δημιουργούν σκέψεις αμφισβήτησης και το κάνουν να αισθάνεται με παράπονο ότι δεν το αγαπάμε.
  • Οι Απόψεις του: Να ενθαρρύνουμε το Παιδί να μας εμπιστευτεί και να εκφράζει τις απόψεις του. Να μπορεί και να θέλει να εξωτερικεύει εκείνο που νιώθει μέσα του. Δεν χρειάζεται να κριτικάρουμε κάθε φορά κάτι που εμείς δεν θεωρούμε σωστό, γιατί έτσι δεν θα νοιώσει την απαραίτητη αποδοχή για να συνεχίσει τον διάλογο.
  • Η Συζήτηση: Να δημιουργούμε συνθήκες συζήτησης για να μπορεί να ανοίγει τις σκέψεις του και να προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι ακροατές παρά ομιλητές μαζί τους.

Αυτές μπορεί να είναι δύσκολες ή εύκολες στιγμές, σίγουρα όμως είναι οι ευκαιρίες που έχουμε για να δημιουργήσουμε υποστηρικτικές τοποθετήσεις προς τα Παιδιά μας. Θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αν έστω μία στιγμή το άρθρο σας βοηθήσει, κυρίως όμως αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί τα Παιδιά!

  • Ο Ξενοφώντας Χολέβας είναι γεννημένος στο Βύρωνα όπου και διαμένει με την Οικογένεια του, ασχολείται με τον Αθλητισμό του Βύρωνα πολλές δεκαετίες και τα τελευταία είκοσι χρόνια με τα τμήματα ακαδημιών, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας το μότο: «Το Παιδί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Όλα αυτά τα χρόνια έχει οργανώσει πολλές αθλητικές, φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για Παιδιά, Γονείς, Προπονητές και αθλητικά Στελέχη Ακαδημιών.

 

sex videos mark woods slowly slid his rod in latinas ass.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.