Του Γιώργου Βούλγαρη

Ηθοποιού – Θεατρικού Σκηνοθέτη

Ένα φαντασμαγορικό κλείσιμο αυλαίας

ABBA: ένα θρυλικό συγκρότημα, μια τεράστια ιστορία.
Από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο μουσικό σύμπαν αυτού του κόσμου.
Με μια πορεία αδιαμφισβήτητα καθολικής αποδοχής, από όλες τις νόρμες και τα είδη μουσικής. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από πολυετείς μελέτες που έγιναν από ιστορικούς τεχνών και μουσικής, αποφάνθηκαν ότι αν οι μεγάλοι μουσουργοί (Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ραβέλ, κλπ.) ζούσαν στο σήμερα, θα έγραφαν μουσική σαν αυτού του σουηδικού κουαρτέτου που τάραξε συθέμελα την ποπ κουλτούρα του περασμένου αιώνα, δημιουργώντας -εν αγνοία τους- την εξελικτική βάση για όλα τα είδη της μουσικής, επηρεάζοντάς την μέχρι σήμερα. Τραγούδια που στο πρώτο άκουσμα μπορεί να φαίνονται απλά και εύπεπτα, αλλά από πίσω κρύβεται μια ασύλληπτη μουσική ευφυΐα σε επίπεδο σύνθεσης, ενορχήστρωσης, στίχων και ερμηνευτικής δεινότητας.


Το μουσικό τους παρελθόν λίγο-πολύ είναι γνωστό. Τραγούδια όπως: Dancing Queen, Mamma Mia, Voulez-Vous, Gimme Gimme, Chiquitita (το πιο διάσημο φιλανθρωπικό τραγούδι όλων των εποχών που απέφερε στην Unicef τότε 2.500.000 δολάρια), έχουν ακουστεί και χορευτεί αμέτρητες φορές από όλους μας και είναι σαν να δημιουργήθηκαν σήμερα.
Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 485 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, 8 άλμπουμ, επεισοδιακούς χωρισμούς και απανωτές τραγωδίες, σταμάτησαν το 1981 να κάνουν μουσική και τράβηξαν χωριστούς δρόμους χωρίς ποτέ να ανακοινωθεί επίσημα η διάλυσή τους. Σ’ αυτά τα σχεδόν 40 χρόνια που μεσολάβησαν, όχι μόνο δεν ξεχάστηκαν αλλά συνέβη το εντελώς αντίθετο. Οι θαυμαστές της μουσικής τους αυξήθηκαν, αφού μια νέα γενιά ακροατών που δεν τους έζησε στη χρυσή εποχή τους, τους ανακάλυψε μέσα από το θρυλικό θεατρικό μιούζικαλ (και αργότερα κινηματογραφικό) «Mamma Mia!» – βασισμένο στις μεγαλύτερές τους επιτυχίες, από τις διασκευές των τραγουδιών τους από σημαντικούς καλλιτέχνες (Erasure, Madonna, Cher, Kylie Minogue, Boy George, Steps, Sinead O’Connor, Portishead, κλπ.) και από τα αμέτρητα riffs και remixes που «πάτησαν» στις συνθέσεις τους. Όλη αυτή η κυριολεκτική λατρεία στους ABBA δεν άφησε ασυγκίνητα τα μέλη του συγκροτήματος και μετά από σχεδόν 40 χρόνια αποφάσισαν να δωρίσουν στο κοινό τους ολοκαίνουργια τραγούδια σε ένα τελευταίο ολοκληρωμένο άλμπουμ, ανακοινώνοντας έτσι το κλείσιμο μιας τεράστιας καριέρας.
Ο τίτλος του άλμπουμ, «Voyage»,  που σηματοδοτεί το τέλος αυτής της διαδρομής με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο. Ένα ανέλπιστο μουσικό δώρο, ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους fans και όχι μόνο. Χωρίς το άγχος της πορείας του δίσκου στα charts, αποδεσμευμένοι από κάθε ματαιοδοξία και ανάγκη να αποδείξουν.
Από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας του, το άλμπουμ καρφώθηκε κυριολεκτικά στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο, θέμα ήσσονος σημασίας τόσο για το ίδιο το συγκρότημα όσο και για τους λάτρεις της μουσικής τους (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος), καθώς η καλλιτεχνική αξία δεν όρίζεται από την εμπορική επιτυχία.
Μας χαρίζουν 10 μουσικά «διαμάντια» μουσικής μαεστρίας και ευφυΐας γεμάτα ευαισθησία κι έντονα συναισθήματα, μένοντας ως επί το πλείστον στην αναγνωρίσιμη φόρμα του ήχου τους, με έντονη τη νοσταλγική διάθεση, δοσμένη όμως από τη σκοπιά της ωριμότητάς τους.
Παρατηρούν και εκφράζουν.
Νιώθουν και καταθέτουν.
Συνεχίζουν να ζουν, να γεύονται στο έπακρο την ουσία της ζωής.
Ένα μελωδικό θαύμα σκοτεινής και ταυτόχρονα αισιόδοξης ποπ μουσικής, ένα λαμπερό έργο τέχνης που γεφυρώνει αβίαστα τα 40 χρόνια δημιουργικής απραξίας με το σήμερα.
Η προσωπική μου γνώμη, αν με ρωτάς, είναι ότι ακόμα “το έχουν” σε τέτοιο βαθμό, που βάζουν τα γυαλιά σε όλους αυτούς τους κενούς “συνθέτες” του σήμερα που πιστεύουν ότι δημιουργούν μουσική.
Επιβάλλεται να το αποκτήσεις.

ABBA σας ευχαριστούμε.

Υ.Γ.: Το άλμπουμ των ABBA, «Voyage», κυκλοφορεί σε όλα τα φυσικά δισκοπωλεία σε βινύλιο, CD και κασέτες, καθώς και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής. Για περισσότερες πληροφορίες μπες στον κόσμο των ABBA μέσω του www.abbavoyage.com.

Track listing:

  1. I Still Have Faith In You
  2. When You Danced With Me
  3. Little Things
  4. Don’t Shut Me Down
  5. Just A Notion
  6. I Can Be That Woman
  7. Keep An Eye On Dan
  8. Bumblebee
  9. No Doubt About It
  10. Ode To Freedom

sex videos mark woods slowly slid his rod in latinas ass.
jav videos
phim sec granny mature enjoys riding and rimming.