Η Αριστερή Παρέμβαση συμμετείχε το Σάββατο 26/2 σε επίσκεψη στο δάσος του Υμηττού στην περιοχή του Κουταλά.
Τα δέντρα που έχουν σπάσει και πέσει είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και καθιστούν ιδιαίτερα επείγουσα την απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης και τον καθαρισμό του δάσους, τη διάνοιξη των δασικών δρόμων, την ασφάλεια του δάσους από πρόκληση πυρκαγιών από βραχυκυκλώματα των γραμμών μεταφοράς ρεύματος.
Δεν έχει δρομολογηθεί συντονισμός για να αξιοποιηθεί απαραίτητη μελέτη από την Δασική Υπηρεσία και να διατεθούν χρήματα για να προχωρήσουν οι επείγουσες δασικές εργασίες, να αναλάβει η ΔΕΔΔΗΕ την ευθύνη που τις αναλογεί για την απομάκρυνση κλαδιών και πεσμένων δέντρων από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος στην περιοχή, κ.α.
Είχαν καλεστεί από τη δημοτική αρχή οι επικεφαλής των παρατάξεων «στο πυροφυλάκειο Εθελοντικής Ομάδας Βύρωνα (είσοδος Κουταλά – φανάρια Σακέτα) για να πραγματοποιηθεί αυτοψία στον Υμηττό για τα σπασμένα δέντρα και τους δασικούς δρόμους μετά από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς» που έπληξε τη χώρα μας, προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προκατασταλτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο 2022.» (πρόσκληση)
Η πρόσκληση είχε κοινοποιηθεί και σε ΣΠΑΥ, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, Δασαρχείο, Κέντρο Προστασίας Δασών. Επίσης, παραβρίσκονταν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, υπηρεσιακός παράγοντας από την Περιφέρεια Αττικής και ένα αξιωματικός του Πυροσβεστικού σώματος και μια δασοφύλακας από τη Δασική Υπηρεσία. Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες οδήγησαν τα οχήματά της ομάδας τους με τα οποία ανεβήκαμε στο δασικό δρόμο πάνω από τα στρατόπεδα, που ήταν αποκλεισμένος από τα πεσμένα δέντρα και με αλυσοπρίονα έκαναν διανοίξεις για να προχωρήσουμε ψηλότερα.
Στόχος ήταν να δούμε την κατάσταση που επικρατεί με τις πολλές πτώσεις δέντρων, τις κολώνες με τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που περνούν μέσα από τα δέντρα και να επισημανθεί η επικινδυνότητα για καταστροφικές πυρκαγιές των ενόψει του καλοκαιριού.
Το πρόβλημα που αναδείχτηκε από την συζήτηση που προηγήθηκε είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που έχει πλέον την αρμοδιότητα και τα κονδύλια για τις εργασίες καθαρισμού του δάσους. Δεν υπάρχει προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές για την προστασία του δάσους.
Έγινε φανερό ότι υπάρχει ένας κυκεώνας μετάθεσης ευθυνών για το συντονισμό και το σχεδιασμό των απαραίτητων εργασιών, με την Περιφέρεια, τη Δασική Υπηρεσία, το ΣΠΑΥ και τους δήμους να δηλώνουν ότι δεν έχουν αρμοδιότητες και κονδύλια και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να απουσιάζει.
Έγινε επίσης φανερό ότι λείπει το μόνιμο ανθρώπινο εξειδικευμένο δυναμικό για τη φροντίδα του δάσους και η προστασία του εναπόκειται στις προσπάθειες των εθελοντών με ό,τι σημαίνει αυτό.
Τα μέσα προστασίας ανεπαρκή και τα κονδύλια λειψά αφού οι προτεραιότητες είναι οι επιδοτήσεις των επενδυτών, οι δαπάνες για αστυνομία και εξοπλισμούς.
Παραπέμπουμε στις θέσεις μας για το Δάσος του Υμηττού και συνολικά για τη δασική προστασία με τις σχετικές αναρτήσεις εδώ και εδώ
Επισημαίνουμε ότι κυβέρνηση, αρμόδια Υπουργεία (Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος), κρατικοί φορείς , Περιφέρεια, ΣΠΑΥ, δήμοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία του δάσους από τις πυρκαγιές πριν έρθει το καλοκαίρι.
Πηγή: aristeriparemvasivyrona